#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 

Universitatea Craiova, inca un mit invins

Revista nr. 92 | 23-07-2011 | Alexandru Mitchievici


„Universitatea Craiova, încă un mit învins”

În plin regim comunist, în România au existat câteva mituri deranjante pentru regim; mituri pe care Ceauşescu le-ar fi distrus dacă ar fi putut. Au fost mituri care au hrănit optimismul şubrezit al oamenilor într-o viaţă victorioasă asupra unui regim morbid, care s-a hrănit din suferinţa unei mari părţi a populaţiei.

Iată câteva din aceste mituri populare la finalul Epocii Ceauşescu: Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Steaua – echipa care a câştigat Cupa Campionilor, Craiova Maxima. Echipa de fotbal Universitatea Craiova a deranjat foarte tare mai ales pentru că nu răspundea directivelor de partid. Universitatea Craiova era a oamenilor, a Olteniei şi a ţării – spre deosebire de Steaua (care aparţinea Ministerului Apărării şi familiei Ceauşescu), Dinamo (aparţinea Ministerului de Interne), Victoria Bucureşti (era o echipă a Miliţiei), FC Olt (o echipă înfiinţată la Scorniceşti pentru orgoliul „Cârmaciului” Nicolae Ceauşescu). Universitatea Craiova era altceva: era din provincie, era o echipă necontrolată politic (sau mai puţin controlată politică) şi acest lucru deranja; era o echipă care care strica aranjamentele sportive dictate la vârful PCR-ului şi în familia Ceauşescu. De altfel, echipa FC Olt a fost înfiinţată ca o contrapondere a Universităţii.

Aceste mituri de care vorbeam mai sus au deranjat cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu, mituri care au deranjat jocurile făcute în culisele regimului.

Universitatea Craiova, „eterna Terra Nova, campioana unei mari iubiri”, a dispărut. FRF-ul a decis acest lucru, ca o sumbră răzbunare pe Adrian Mititelu a lui Mircea Sandu, Naşul care de 20 de ani decide soarta fotbalului românesc. Căderea Craiovei arată cum nu se poate mai bine criza din toate domeniile societăţii româneşti: ca şi alte domenii, fotbalul trebuie recuperat, pentru că a încăput pe mâinile unor impostori.

Editorial apărut joi, 21 iulie 2011, în ziarul „Informaţia de Alba”, semnat de Iulian Brok

 

Taguri: Universitatea, Craiova, maxima, inca, mit, invins, eterna, terra, nova, Mircea Sandu, Adrian Mititelu, dezafiliere, liga I,

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>