#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Romania a iesit din recesiune si nu mai trebuie luate masuri de austeritate, crede senatorul PDL Alexandru Peres

Romania a iesit din recesiune si nu mai trebuie luate masuri de austeritate, crede senatorul PDL Alexandru Peres

Revista nr. 92 | 24-07-2011 | Alexandru Mitchievici


În cadrul conferinţei săptămânale de presă a PDL Alba, senatorul Alexandru Pereş a făcut o analiză economică a situaţiei României. Cu un optimism afişat deschis, senatorul a declarat: „Faptul că prestigioase publicaţii de specialitate din Europa (Financial Times, Agenţia FITCH şi altele) apreciază că măsurile de austeritate din România au fost cele care au contribuit la revenirea economiei, şi va fi în continuare această revenire, deşi acest lucru nu e contestat, eu mă aştept să fie contestat de „opoziţia guralivă” PSD-PNL, până îi bagă şi pe Financial Times şi FITCH la publicaţii mincinoase. Politica Guvernului de la Bucureşti este prezentată de experţii europeni ca fiind un model de urmat pentru Grecia, chiar dacă aceasta este un stat mai bogat (mă refer la PIB, Grecia are un PIB aproape de două ori mai mare ca al României) şi chiar dacă este un stat şi o populaţie mai occidentalizată decât România.

Cu siguranţă modul de acţiune al Guvernului din ultimii 2-3 ani, constrângeri bugetare, tăieri de salarii, reduceri de personal, eliminarea stipendiilor nemeritate, au fost acceptate cu înţelegere limitată de populaţie. Unii au înţeles că au fost luate sub imperiul necesităţii absolute, alţii nu au înţeles nimic din ce se întâmplă. Măsurile de austeritate au fost vitale pentru reechilibrarea financiară şi evitarea intrării României în colaps economic. Ştiu însă că, încet-încet, în România lucrurile se schimbă în bine. Un barometru sunt şi aceste sondaje în care PDL totuşi din punct de vedere politic îşi mai recâştigă câte-un punctişor, câte o jumătate de punct, încetişor, ne-am smuls de la 13-14%, acum suntem undeva în jur de 20%. E bine! Măsurile dure, luate cu hotărâre, încep să-şi arate roadele şi trebuie să fii rău intenţionat sau orb să nu constaţi asta. O constată, iată, profesioniştii străini.

Cu siguranţă s-au făcut şi greşeli – o anumită întârziere în aplicarea reformei de modernizare a statului este una dintre ele – care ne-a atras critici convingătoare din partea celor vizaţi de restructurările economice şi administrative. În esenţă însă, aceste derapări nu au modificat substanţa, fondul reformelor. Concluzia specialiştilor financiari şi economici este că: România nu mai trebuie să ia măsuri de austeritate suplimentare... pentru că le-a luat la timp!
Este, aşadar, o recunoaştere – din păcate doar externă – a profesionalismului şi determinării actualului Guvern. Pentru noi desigur, recunoaşterea internă este mult mai valoroasă din punct de vedere politic, pentru că ea se va concretiza la alegerile locale din vara lui 2012, dar mai ales la cele parlamentare din toamna anului viitor”.

Senatorul Alexandru Pereş a dat câteva cifre ale economiei româneşti: două trimestre consecutive de creştere economică; exporturile României au ajuns la 37,3 miliarde de euro şi continuă să crească; deficitul bugetar este sub control (1,36% din PIB în primele 5 luni) care va permite atingerea ţintei de 4,4% din PIB la sfârşitul anului 2011; deficitul de cont curent a fost de 1,15 miliarde euro (în primele 4 luni din anul 2011), mai mic cu 46,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut; costurile de împrumut pe piaţa obligaţiunilor au scăzut - România este considerată mai sigură decât Ungaria din punct de vedere al încrederii investitorilor privind perspectivele economice; investiţiile străine au fost de 443 milioane de euro în primele 4 luni din anul 2011; rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 4,72% în luna iunie (faţă de 4,2 în decembrie 2008, când am avut şomajul cel mai mic în România după anul 1989), iar la nivel judeţean la 7,2%.

 

Taguri: Romania, a iesit, recesiune, nu, mai, trebuie, masuri, austeritate, crede, senator, PDL Alba, Alexandru Peres

Ratari

Criticisme (1)

playboy
27-07-2011
Peres citeste "prestigioase publicatii europene"? Hai sa fim seriosi. Omul asta a citit numai etichete de vin si a vizionat doar Playboy si Hustler
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>