#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Al 7-lea ghid de alpinism si escaladă sportiva realizat de albaiulianul Dan Anghel

Al 7-lea ghid de alpinism si escaladă sportiva realizat de albaiulianul Dan Anghel

Revista nr. 91 | 12-07-2011 | Alexandru Mitchievici


Alpinistul albaiulian Dan Anghel a scos pe piaţă un nou ghid: „Alpinism şi escaladă sportivă în Cheile Turzii şi Cheile Turenilor” şi reprezintă practic o reeditare a ghidului publicat în 2008, dar care cuprinde şi traseele alpine realizate în ultimii ani precum şi o prezentare exhaustivă a rutelor din Cheile Turenilor - chei mai puţin cunoscute, aflate în imediata vecinătate a Cheilor Turzii, dar care prin cele 160 de trasee sunt o destinaţie de prim ordin pentru alpiniştii români.

Ghidul este realizat de Dan Anghel şi Nicolae Budeancă - aşa cum s-a întâmplat şi cu ghidul din 2008, realizat la Editura Altip din Alba Iulia.

Este cel de-al 7-lea ghid de acest gen (publicat singur sau în colaborare) la care se adugă peste 10 broşuri, colaborări la diferite reviste de specialitate din ţară sau străinătate: „România Pitorească”, revista „Knox”, revista englezească „Climber” etc. Între aceste ghiduri se remarcă „Dimension Vertical Romanian Climbing Guide”, editat la Halle, Germania, ajuns la a II-a ediţie, ghid trilingv român, englez, german.

Lansarea acestui al 7-lea ghid va avea loc în data de 16 iulie în Cheile Turzii, la pensiunea din amonte de chei.

Chiar dacă pare un sport practicat de puţină lume - după cum ne spune Dan Anghel -, alpinismul ocupă la ora actuală locul trei ca număr de practicanţi în ierarhia activităţilor montane după treking (drumeţie) şi schi, dar spre deosebire de schi poate fi practicat tot timpul anului sub diferitele sale forme (escaladă sportivă, escaladă pe gheaţă, căţărare pe mari pereţi sau pe structuri artificiale (panoul din Spaţiile RYMA din Cetatea Alba Iulia) şi depinde mult mai puţin de crearea unei infrastructuri specifice, el putând fi practicat oriunde există un colţ de stâncă.

România, şi în special zona Munţilor Trascău (în cadrul cărora doar aceste 2 chei - Turzii şi Turenilor - din cele 22 existente nu sunt pe raza judeţului Alba) se bucură de un imens potenţial pentru practicarea acestui sport.


 

Taguri: 7, ghid, alpinism, escalada, sportiva, realizat, alpinist, albaiulian, Dan Anghel, Cheile Turzii, Turenilor

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>