#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Poeta Doina Uricariu isi lanseaza doua volume de memorialistica la Alba Iulia

Poeta Doina Uricariu isi lanseaza doua volume de memorialistica la Alba Iulia

Revista nr. 88 | 23-06-2011 | Alexandru Mitchievici


Joi, 23 iunie, incepând cu ora 18.00, la Galeria Municipală de Artă Plastică din Alba Iulia va avea loc un eveniment în prezenţa scriitoarei Doina Uricariu.

Este vorba de lansarea volumelor „Maxilarul inferior” şi „Scara leilor”.
„Maxilarul inferior” are un titlu inspirat de istoria personală a tatălui autoarei, care a fost rănit în al doilea război mondial la Oarba de Mureş şi şi-a pierdut mare parte din mandibulă, volumele de memorialistică ale Doinei Uricariu sînt construite asemenea unuia scris la două mâini.

Cartea „Maxilarul inferior” spune povestea vieţii autoarei, a călătoriilor şi a lecturilor sale, a părinţilor săi, a Regelui Mihai şi a Reginei Ana. De asemenea, sînt evocate întîmplări şi întîlniri ale acestora cu Pan Halippa sau generalul Macici, Marie-France Ionesco, Arşavir Acterian, Alexandru Paleologu, Julia Kristeva, Emil Cioran, Nicolae Steinhardt, Doina Cornea, Marian Papahagi.

Amintirile îl au în prim-plan pe tatăl autoarei, dar şi numeroasele personalităţi întîlnite, în timp ce convorbirile cu Regina Ana se constituie într-o veritabilă istorie a secolului XX european şi a caselor regale din Europa.

Doina Uricariu s-a născut în anul 1950 la Bucureşti; este poetă şi eseistă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Societăţii Culturale Europene şi a PEN Club. De asemenea, este membră fondatoare a Academiei Civice. A publicat nouă volume de versuri distinse cu premiile Uniunii Scriitorilor din România, Republica Moldova, Israel şi America Latină; are volume de eseuri şi studii de literatură, filosofie şi istoria artei despre Emil Botta, Kierkegaard, Cioran, Jeni Acterian, Dominic Stanca, Maria Pillat-Brateş, Antonovici; studii despre literatura, filosofia şi arta românească, europeană şi americană, de avangardă şi interbelică.

Doina Uricariu este doctor în poetică şi stilistică cu teza Nichita Stănescu. Lirismul paradoxal, publicată la Editura Du Style, în 1998. A îngrijit ediţii fundamentale: Filocalia de la Prodromul, Transnistria, Enciclopedia lăcaşurilor de cult din Bucureşti sau Cotroceni Palace.

Din 1999, poeta trăieşte la New York. A fost răsplătită cu distincţia oficială a României de Cavaler al Ordinului Serviciul Credincios pentru creaţie şi activitatea în domeniul culturii.

*Doina Uricariu va beneficia de prezentarea făcută de către poetul şi criticul literar Aurel Pantea, preşedintele Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România. Gazda evenimentului este Mioara Pop, director al Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba şi Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România.

 

Taguri: poeta, Doina Uricariu, isi lanseaza, doua, volume, memorialistica, Alba Iulia, maxilarul, inferior, scara, leilor

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>