#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Arhitectul Ioan Strajan despre proiectul de reabilitare a Cetatii Alba Iulia

Arhitectul Ioan Strajan despre proiectul de reabilitare a Cetatii Alba Iulia

Revista nr. 76 | 29-03-2011 | Alexandru Mitchievici


Conferinţă de presă la Alba Mall, conferinţă a arhitecţilor albaiulieni, anumiţi arhitecţi, aleşi pe sprânceană pentru a sprijini proiectul de reabilitare, restaurare a zonei istorice din Cetatea Alba Iulia: Gheorghe Lăncrănjan Franchini – autorul proiectului de reabilitare a Cetăţii Alba Iulia, Stelian Fleschin – preşedintele Ordinului Arhitecţilor din Alba Iulia, Hedviga Călin – arhitect şef al oraşului Alba Iulia, Ioan Străjan – arhitectul care împreună cu Primăria Alba Iulia a realizat Alba Mall (centru comercial ridicat pe un fost teren de fotbal, stadionul Mecanica).

Arhitectul Ioan Străjan:

„Faptul că există o reacţie la ceea ce se face în oraş îi un lucru extraordinar de bun, un lucru pozitiv, un lucru pe care nu l-am mai sesizat până acuma şi asta nu face decât să demonstreze că avem o comunitate vie. În perplexitatea asta în care trăim , eu spun că reacţia e un lucru foarte bun, şi în final tot ce facem noi ar trebui să fie produsul final al mai multor dorinţe. Şi din punctul ăsta de vedere, eu cred că ne aflăm într-un punct foarte bun, foarte foarte favorabil. Este adevărat că toate lucrurile s-ar desfăşura într-un alt mod dacă ar fi povestite: din păcate, cadrul de povestire lipsea până în legislaţia asta pe care o parcurgem acum, care-i începută din luna februarie anul ăsta (2011) în care este obligatoriu să consultăm populaţia. Există două sau trei faze intermediare de consultare apopulaţiei. Trebuie să ştiţi înainte că proiectul ăsta-i predat acum trei ani. Nu exista nici o posibilitate de a fi consultată a populaţiei. Aşa cum zice şi arh. Gh. Lăncrănjan Franchini, noi, mediul nostru, al arhitecţilor, îl cunoşteam foarte bine, pentru că... proiectul este unul din multe alte proiecte care fac parte dintr-o gândire de ansamblu care a fost începută în 1981, cu Cetatea.

Trebuie să ştiţi că existau doar două opţiuni – nu aveam intermediari în poziţia care a fost aleasă pentru propunerea asta în Cetate, nu existau poziţii intermediare.
Existau două poziţii foarte categorice: una în care s-ar fi luat înainte de 1989, care făcea referire la o eventuală cosmetizare, la o eventuală poleială a spaţiilor de acolo din Cetate şi nu nea-m fi ales cu nimic. Bineînţeles ar fi rămas toate buruienile, toate cioturile de acolo din Cetate şi nu ne-am fi ales cu nimic în plus faţă de ce avem în momentul de faţă.
S-a ales varianta cealaltă, bineînţeles bazată şi pe faptul că există nişte fonduri mai mari decât altădată: s-a ales varianta în care să fie scoasă la suprafaţă toată istoria noastră, pentru că buricul târgului alăuia, buricul Cetăţii de acolo sintetizează într-un fel tot ce am strâns noi în 2.000 de ani şi chiar înainte. Există păreri că a existat şi înainte de anul 106, sau de 110, când s-au clădit primele pietre, ar fi existat forme de locuire. Şi ăstea ar fi obligatoriu să le scoatem cu ocazia asta la iveală. Deci din punctul ăsta de vedere, e un moment extraordinar. Nu ştiu dacă vor fi lucruri spectaculoase care or să fie scoase la suprafaţă, s-ar putea să nu fie. Dar odată ce am început să scoatem partea aia de sud a castrului roman, latura de sud a castrului, şi s-au făcut eforturi pentru a fi puse în evidenţă, chiar suprasolicitând puţin contextul istoric (...)

Nu cumva să ne imaginăm careva dintre noi că s-a plecat la drum de la ideea de a fi rasă de pe suprafaţa pământului o zonă cu vegetaţie, de a fi rasă vegetaţia de acolo din Cetate. În orice caz nu asta e ideea. Ideea era de a pune în evidenţă toate straturile istorice, bineînţeles pe măsura posibilităţilor”.


 

Taguri: arhitect, Ioan Strajan, proiect, reabilitare, Cetate, Alba Iulia, Ioan Strajan, Gheorghe Lancranjan Franchini

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>