#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Tudorel Nitulescu, mare maestru al Marii Loje Naionale a Romaniei, vorbeste despre Horea si misiunea masoneriei

Tudorel Nitulescu, mare maestru al Marii Loje Naionale a Romaniei, vorbeste despre Horea si misiunea masoneriei

Revista nr. 75 | 25-03-2011 | Alexandru Mitchievici


„Masoneria nu participă direct ca instituţie, ci prin fraţi, la evenimentele majore”

Interviu cu Tudorel Niţulescu, mare maestru al Marii Loje Naţionale a României, prezent la Alba Iulia pe 28 februarie 2011 pentru a-i omagia pe cei trei lideri ai răscoalei ţărăneşti a românilor ardeleni din anii 1784-1785

-Care este scopul prezenţei dumneavoastră la Alba Iulia?
-Sunt 7 ani de când personal vin pe 28 februarie la Alba Iulia. De data aceasta chiar am făcut-o şi în calitate de Mare Maestru. Este o obligaţie de suflet a noastră, eu zic a masoneriei româneşti în general, nu numai a Marii Loji Naţionale a României, ca pe 28 februarie să participăm la comemorarea unui mare personaj din istoria neamului românesc, Horea, mason iniţiat în Austria, care a reuşit să creeze un cutremur social de nivel european care are rezonanţe şi astăzi, în cultura şi în istoria Europei, nu numai a României.
Am venit cu plăcere să depunem o coroană de flori şi în acelaşi timp, în partea a doua, să anunţăm relansarea unei traduceri din literatura de specialitate masonică mondială: „Istoria Francmasoneriei” a lui Albert Mackey. Astăzi o relansăm la Alba Iulia. Sunt aşadar două evenimente suficient de importante ca eu să vin astăzi – cu mare plăcere de altfel, ca-ntotdeauna – la Alba Iulia.

-Există totuşi un semn de întrebare privind apartenenţa lui Horea la masonerie, la una din lojile masonice. De ce nu e clară situaţia asta?
-Nu-i adevărat. E foarte clar. Eu am primit de la Viena o diplomă prin care se arată componenţa lojii din Viena, şi acolo numele lui Horea apare foarte clar – mason iniţiat la Viena. Nu-i nici un dubiu din acest punct de vedere.

-Dacă în sec. XIX – şi în sec. XVIII, în perioada răscoalei lui Horea – masoneria a avut un rol foarte important, în anumite revoluţii, în cele mai multe revoluţii, care este rolul masoneriei în ziua de astăzi?
-E acelaşi rol: Istoria nu se schimbă. Roata merge în continuare. Sigur, în funcţie de forţa locală a diverselor loji, a marilor loji, dacă sunt împlinite şi formate pentru interese sociale… Din păcate, noi venim după o perioadă de interzicere a masoneriei timp de aproape 50 de ani. Reconstruirea unei masonerii puternice implică o perioadă de timp, o muncă de durată. A construi un lucru cu oamenii e ca şi cum ai construi o generaţie care să-şi schimbe mentalitatea şi să poată participa la globalizare având prioritate interesul naţional.

-Chiar dacă celor prezenţi le-aţi spus mai devreme că masoneria nu se implică în chestiuni sociale sau politice, totuşi…
-N-o să vedeţi ONG-ul care se cheamă Marea Lojă Naţională a României că participă la un miting sau cere cuiva un drept. Niciodată n-o să vedeţi acest lucru, dar personal, repet ce am spus mai devreme, consider că-i datoria noastră în cadrul acestei societăţi – eu zic de elită – aşa ar trebui să fie până la urmă, să reuşim să cultivăm spiritul civic, de decenţă, de echilibru, de confort spiritual, de iubire de ţară, şi mulţi dintre fraţii, dintre băieţii din Marea Lojă Naţională a României, din lumea laică, profană, să participe prin partide politice, prin ONG-uri, prin instituţii guvernamentale, la adevăratele decizii care se iau în România.

-Din punct de vedere al Marii Loji Naţionale a României, pe care o reprezentaţi, cum poate ieşi România din aproape 3 ani de criză economică?
-Să ştiţi că în ultima vreme chiar ezit să dau răspunsuri care să se refere la situaţia socială, la felul în care trăim, pe care, recunosc, trebuie să o spun: nu este ce ar trebui, nu este ce merită românii, dar eu am fost şi sunt un om pozitiv: e mai degrabă o speranţă că într-o perioadă foarte scurtă de timp să putem ajunge la direcţia care măcar să oprească declinul în care suntem acum. Toţi factorii sociali şi politici ar trebui să participe responsabil, iar cei care din diverse motive nu înţeleg această realitate, Istoria o să-i dea la o parte.
-Revin puţin încă o dată: revoluţiile, naşterea Europei moderne, naşterea României, toate se leagă de lojile masonice europene…

-Sunt evenimente masonice care au decis soarta Istoriei şi putem proba cu documente asta. Întrebarea mea era: lojile masonice au fost implicate în schimbarea de regim din Decembrie 1918?
-Nu. Repet răspunsul pe care l-am dat mai devreme: niciodată n-o să vedeţi sau n-o să fie scris într-un document social că masoneria a făcut X sau a făcut Y. Lucrurile sunt făcute de Guvern, de partide, sindicate, patronate, dar în toate cele enumerate de mine există şi foarte mulţi masoni.

-Apreciem prezenţa dumneavoastră la Alba Iulia.
-Mulţumesc şi eu din tot sufletul, şi aşa cum am spus mai devreme, Alba Iulia pentru mine rămâne o batistă brodată cu parfum de stele pe care românul o foloseşte o dată sau de două ori pe an să-şi şteargă lacrimile nedreptăţii.

-Dacă tot aţi încheiat cu Alba Iulia, vă rugăm să transmiteţi un mesaj pentru albaiulieni în anul 2011.
-Da, dacă m-aţi provocat, o zicere extraordinară, românească:
„Mi-a bătut în poartă Fericirea
Eram dus departe. Liniştit,
Văzând că n-are cine, s-a întors
Acolo de unde-a venit.

Mi-a bătut în poartă şi Necazul.
Eram dus departe. Liniştit,
S-a întins pe ţolul de la uşă
Şi m-a aşteptat până-am venit”.
Vă doresc din tot sufletul ca la poarta tuturor oamenilor – nu numai din Alba Iulia, din toată România – să bată la poartă Fericirea şi să ne găsească acasă!


*Interviul a apărut în ziarul „Informaţia de Alba”, marţi, 1 martie 2011, realizat de Iulian Brok

 

Taguri: Tudorel Nitulescu, mare maestru, Marea Loja, Naionala, Romania, vorbeste, Horea, Closca, Crisan, misiunea, masonerie, Alba Iuli

Ratari

Criticisme (1)

Doru
13-11-2011
Traiasca Fratia !
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>