#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Cartile fondarii spirituale a romanitatii moderne, tiparite la Alba Iulia, sunt acum expuse la Muzeul Unirii

Cartile fondarii spirituale a romanitatii moderne, tiparite la Alba Iulia, sunt acum expuse la Muzeul Unirii

Revista nr. 4 | 29-10-2009 | Alexandru Mitchievici

*Punctele de atracţie ale expoziţiei sunt câteva cărţi bisericeşti şi vechi abecedare tipărite în Bălgradul ardelean la finele veacului al XVII-lea

Expoziţia „Tipărituri bălgrădene la ceas aniversar: Molitfelnic (1689), Bucoavna, Chiriacodromion (1699)” reprezintă unul din acele evenimente pe care muzeul albaiulian le-a pregătit pentru finalul anului 2009. Vernisajul expoziţiei a coincis şi cu simpozionul naţional „Sfântul Ierotei, episcop de Alba Iulia”, care a reunit în oraşul nostru mai mulţi episcopi ortodocşi din ţară, veniţi la invitaţia ÎPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscop de Alba Iulia. Aceşti episcopi, alături de mulţi elevi, au fost primii vizitatori ai expoziţiei.

Expoziţia i-a avut ca realizatori pe Doina Drăghici, Gabriela Mircea, cu sprijinul Centrului Naţional de Restaurare a Cărţii Vechi (ce funcţionează pe lângă Muzeul Unirii), centru condus de Alexandru Ştirban.

„Expoziţia cuprinde cele mai reprezentative cărţi tipărite în oficina bălgrădeană în sec. XVII, le-am numit cărţi surori, pentru că au apărut la intervale scurte una de alta - ultimele două chiar în acelaşi an. Raritatea acestor exemplare este explicabilă: în timp cărţile au circulat, ele au peste 300 de ani - fiecare dintre ele. Şi este chiar surprinzător că totuşi am reuşit să păstrăm în zona Albei din Chiriacodromion chiar 98 de exemplare, din Molitfelnic doar 9 exemplare, şi din păcate, din Bucoavnă în judeţul Alba nu se păstrează nici un exemplar original. Există în ţară două exemplare de Bucoavnă: la Biblioteca Academiei din Cluj şi la Biblioteca ASTRA din Sibiu. Paradoxal, oficina bălgrădeană a zămislit această carte, dar ea nu a supravieţuit timpului. Poate investigaţii ulterioare vor scoate la iveală măcar un exemplar din Bucoavnă; ar fi o mare sărbătoare pentru viaţa culturală a urbei noastre. Expoziţia e importantă în primul rând pentru generaţia tânără, pentru copii, care nu ştiu cum arăta un abecedar; Bucoavna de la Bălgrad o avem în ediţie critică; cel puţin ei pot să vadă cum arăta Bucoavna din 1699 - este primul manual didactic pentru copii, prima carte de citire - să vadă cum folosea şi Creangă buchiile în urmă cu mult timp înainte”, ne-a declarat Doina Drăghici, bibliotecar şi cercetător al muzeului albaiulian.

Tot întâmplarea face ca Doina Drăghici, care şi-a dedicat viaţa cărţii, să îşi încheie activitatea profesională cu această expoziţie, peste puţin timp ea urmând să iasă la pensie. Din păcate, o legislaţie aberantă obligă asemenea oameni de cultură (ajunşi în culmea acumulării de cunoştinţe profesionale şi experienţe culturale) să iasă la pensie.


Cartile fondarii spirituale a romanitatii moderne, tiparite la Alba Iulia, sunt acum expuse la Muzeul Unirii Cartile fondarii spirituale a romanitatii moderne, tiparite la Alba Iulia, sunt acum expuse la Muzeul Unirii Cartile fondarii spirituale a romanitatii moderne, tiparite la Alba Iulia, sunt acum expuse la Muzeul Unirii Cartile fondarii spirituale a romanitatii moderne, tiparite la Alba Iulia, sunt acum expuse la Muzeul Unirii
Taguri:molitfelnic, chiriacodromion, bucoavna, Doina Draghici, Muzeul Unirii, Alba Iulia

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>