#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
90 de ani de la infiintarea colegiului militar albaiulian

90 de ani de la infiintarea colegiului militar albaiulian

Revista nr. 4 | 29-10-2009 | Alexandru Mitchievici

*Prestigioasa instituţie militară de învăţământ din Cetatea Unirii, patronată de voievodul Mihai Viteazul, are o istorie care urmăreşte întocmai istoria României moderne, cu suişuri şi coborâşuri, cu tragedii şi reuşite


În acest an, Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” Alba Iulia sărbătoreşte 90 de ani de la înfiinţare - o instituţie care şi-a împletit destinul cu cel al naţiunii române, cu multe succese, dar şi cu tragedii. Bazele instituţiei s-au pus la Târgu Mureş, unde şi-a desfăşurat activitatea în perioada 1919-1940, mutându-se la Timişoara (1940-1947) din cauza războiului la Timişoara şi a ocupării a părţii de nord a Ardealului. După al Doilea Război Mondial, liceul militar a fost închis de autorităţile comuniste care vedeau în el un simbol al României democratice şi monarhice.

Activitatea liceului a fost reluată în anul 1975, prin strădaniile lui George Homoşteanu, prim-secretar de partid al judeţului Alba - respectivul oficial comunist a reuşit prin relaţiile sale la Bucureşti să determine înfiinţarea liceului militar la Alba Iulia şi nu în alt loc, pentru că trebuie spus că mai multe oraşe ar fi dorit acest lucru.

Cei 90 de ani ai instituţiei vor fi marcaţi printr-o serie de manifestări ce se derulează în zilele premergătoare zilei de 1 noiembrie. Luni, 26 octombrie, a avut loc sesiunea de comunicări şi referate ştiinţifice ale elevilor (3 secţiuni).
 

Programul activităţilor legate de împlinirea a 90 de ani de la înfiinţare:


Marţi, 27 octombrie - Sesiunea de comunicări ale cadrelor didactice şi militare.

Miercuri, 28 octombrie - finala concursului tematic „Instrucţie cu cântec” (ora 14.00); vernisajul expoziţiei „Coala şi peniţa” (ora 15.00).

Vineri 30 octombrie - festivitatea de premiere pentru Cupa Mihai Viteazul, Sesiunea de comunicări şi referate a elevilor (ora 14.00); întâlnirea elevilor de clasa a XII-a cu absolvenţii colegiului, promoţia 2009 (16.30); spectacol aniversar prezentat de către elevii colegiului la Sala de festivităţi a instituţiei (18.30).

Sâmbătă, 31 octombrie - ceremonialul dedicat aniversării celor 90 de ani de la înfiinţarea Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul” (10.00); Ziua Porţilor Deschise (între orele 12.00-14.00).

Colegiul a fost absolvit până în acest moment de 5.996 de elevi în cele 58 de promoţii, fiind condus în acest moment de col. Valerică Diaconu, care pentru că reprezintă cea mai mare instituţie militară din oraş, deţine în acelaşi timp funcţia de comandant al Garnizoanei Alba Iulia.
 

Taguri:colegiul militar liceal, Alba Iulia, 90 de ani, Mihai Viteazul, Alba Iulia, Valerica Diaconu

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>