#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Cine va pazi clopoteii, o noua premiera la Teatrul de Papusi Prichindel

Cine va pazi clopoteii, o noua premiera la Teatrul de Papusi Prichindel

Revista nr. 74 | 20-03-2011 | Alexandru Mitchievici


O nouă premieră a Teatrului de Păpuşi Prichindel în 2011. Spectacolul inaugural a avut loc vineri, 18 martie 2011, regia spectacolului „Cine va păzi clopoţeii?” fiind semnată de una din actriţele teatrului, Teodora Popa.

Spectacolul vine după o muncă de două luni, cu mult înainte de începerea conflictului din Parcul Custozza, dar multe lucruri seamănă cu ceea ce se întâmplă în Parcul Custozza şi în Cetate, unde zeci de copaci au fost tăiaţi în ultimele 3 săptămâni.
În spectacol pot fi văzuţi următorii actori păpuşari: Amalia Pop, Teodora Popa, Radu Hăprian Dan, Anca Hăprian Dan, Ramona Mincu Benchea, Elena Scorţeanu. Scenografia este semnată de Marian Sandu, muzica originală – Levente Szőcs, maestrul de lumini – Ovidiu Tămăşan, croitorie – Mirela Tămăşan, tâmplărie – Marin Goia, maşinist – Ilie Petrescu, manager – Ioana Bogăţan.

Teodora Popa, regizoarea spectacolului
:
-Ce înseamnă pentru dvs spectacolul acesta, ca regizor, ca actor?
-Am fost foarte fericită să joc în spectacolul acesta împreună cu colegii mei. Din punct de vedere regizoral, este prima mea încercare: sper să fi reuşit să transmit ceva. Speranţa mea este că mesajul acestui spectacol a ajuns acolo unde trebuie, adică la mintea şi la sufletul copiilor

-Eu am văzut şi un mesaj ecologist.
-Putem să spunem că este şi un mesaj ecologist, de ce nu? Cred că e momentul ca toată lumea să ia atitudine şi din punctul acesta de vedere. Vedeţi câte se întâmplă în lume, dar mesajul este mai mult de suflet. Nu m-am gândit neapărat la nişte motive ecologice. Este un mesaj de suflet care trebuie să ajungă acolo unde trebuie, cred că copiii vor trebui să fie sensibilizaţi şi din punctul acesta de vedere, să iubeşti un animal, o floare, şi până la urmă să se iubească între ei – este şi un mesaj de solidaritate şi de prietenie.

-Cine este autorul scenariului?
-Scenariul este făcut de mine după un text al unei scriitoare bănăţene, Viorica Huber Rogoz, care scrie romane SF şi piese pentru copii şi tineri.

-Este prima încercare regizorală. Vor urma şi altele?
-În momentul ăsta nu sunt foarte sigură. Cred că da...

-Aţi vorbit cu copiii, aţi reuţit să luaţi nişte reacţii ale copiilor după spectacol?
-Nu am reuşit. Noi suntem încă în faza de lucru acum, dar din reacţiile lor şi ale educatoarelor am înţeles că „da, le-a plăcut, da, au înţeles despre ce este vorba”, şi atunci consider că ce am vrut eu să fac a fost bine făcut.
 
Managerul Teatrului de Păpuşi, Ioana Bogăţan:

-Am fost martori la o nouă premieră la Teatrul Prichindel.
-Este primul spectacol pe care l-am realizat anul acesta, pe 2011: „Cine va păzi clopoţeii?”, un spectacol în regia Teodorei Popa, o actriţă a teatrului nostru, scenografia – Marian Sandu, muzica – Levente Szőcs, un spectacol plin de muzică, plin de culoare, cu un mesaj foarte important pentru copii, şi anume acela de prietenie, anume că prietenia există şi în zilele noastre. Şi cred că au ce să înveţe copiii din acest spectacol, aşa cum am spus, pe lângă multă muzică, multă culoare, şi o scenografie deosebită.

-Am văzut printre invitaţii voştri speciali pe unul din foştii directori ai teatrului.
-Da, pentru că acest spectacol a mai fost montat acum foarte, foarte mulţi ani şi a fost foarte bine că a venit: este vorba de domnul Aurel Crăciun (n.a. – fost director al teatrului). El oricum este alături de noi la fiecare premieră, la fiecare spectacol, la fiecare eveniment, şi părerea dânsului contează foarte mult pentru acest teatru şi pentru mine în special, pentru că a fost alături de mine când am început să conduc acest teatru. Şi aşa cum am spus, părerea dânsului contează, şi a spus că este foarte bine şi are loc să mai crească.

-Unde va putea fi văzut acest spectacol, în afară de Alba Iulia, pentru că săptămâna viitoare e în fiecare zi?
-Planificările noastre până în luna iunie merg atât în judeţ, cât şi în ţară. Vrem să acoperim o parte din judeţ, dar există aceea veşnică problemă cu sălile de teatru, care nu întotdeauna sunt accesibile pentru spectacolele noastre. După cum ai văzut, este un spectacol în care contează foarte mult lumina, spaţiul, foarte multe păpuşi au valoare şi decorul în special are valoare într-o anumită lumină şi ne dezavantajează foarte multe săli din judeţ, din păcate.

-Ce ar trebui să înveţe copiii din acest spectacol?
-Că e bine să fie mai buni. Cred că acest lucru ne lipseşte şi nouă adulţilor – şi de aceea îl recomand şi adulţilor. Pentru ca în jur să fie prietni, să ai prieteni, trebuie să ai o bunătate interioară, şi cred că de mici copiii trebuie învăţaţi în sensul acesta, de a iubi animalele, de a iubi plantele. Pentru că ne lovim de foarte multe ori de copii care nu sunt foarte bine educaţi în sensul acesta, adică au o anumită reacţie la animale, rup florile, şi nu au sensibilitate. Cred că duc lipsă foarte mulţi de lucrul acesta. Adică eu văd pe stradă: din fericire eu am un căţel şi văd reacţia multor părinţi la el: nu-şi lasă copiii să-l atingă. Cred că spre zona asta ar trebui să mergem cu o parte din educaţia copiilor. Normal că nu numai asta contează, dar trebuie să fie iubite animalele, trebuie să fie iubite plantele – să nu mai fie rupte; când vor fi mari vor tăia copacii, dacă de mici ei rup florile. Acel uragan poate să semnifice oamenii răi, oamenii din ziua de azi care taie copacii, care taie plantele, şi e păcat.

Începând de săptămâna viitoare, în fiecare zi, spectacolul „Cine va păzi clopoţeii?” poate fi văzut la Alba Iulia, apoi prin judeţ şi câteva reprezentaţii prin ţară. Programul până în luna iunie e foarte aglomerat.


 

Taguri: Cine, va pazi, clopoteii, noua, premiera, teatru, papusi, Prichindel, Alba Iulia

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>