#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 

Capitala europeana a taierilor de copaci

Revista nr. 73 | 10-03-2011 | Alexandru Mitchievici


„Capitala Europeană a tăierilor de copaci”


Progresul unei societăţi ţine de firea lucrurilor, acelaşi lucru fiind valabil în cazul unui oraş – ca Alba Iulia, de exemplu. Niciodată progresul nu poate fi oprit, nu poate poate fi combătut, nu poate fi contestat… decât la modul pur filozofic. În schimb, progresul poate fi discutat, negociat, modificat pentru a face cât mai puţine victime.

Progresul e un tăvălug uriaş care mătură conştiinţe, obiceiuri, tradiţii, spaţii, locuri, oameni, generaţii întregi, ca şi cum n-ar fi fost niciodată.

Nimeni din Alba Iulia nu cred că susţine că nu este nevoie de îmbunătăţirea Parcului Custozza, de anumite reamenajări urbane în Cetatea Alba Iulia. Ceea ce rămâne sub un mare semn de întrebare este frenezia, graba cu care se încearcă defrişarea a zeci de copaci din zona istorică a Cetăţii.

Şi încă un lucru periculos este noul limbaj de lemn, hiper-birocratic, de factură europeană, care de multe ori ascunde realităţi nedorite, nespuse sau care nu trebuiesc cunoscute. Prea adesea se folosesc termeni ca reabilitare, reamenajare, modernizare, îmbunătăţire, valorizare sau punere în valoare – sunt eufemisme, parafraze complicate ale unor realităţi pe care e bine ca lumea să nu le cunoască.

Moştenirea germană, cei câţiva saşi care mai trăiesc, un primar înţelept, Klaus Johannis, plus un mega festival de teatru, toate acestea au fost ingredientele culturale, ideologice care au făcut ca în 2007 Sibiul să devină Capitala Europeană a Culturii, alături de Luxemburg.

Spre deosebire de Sibiu, Alba Iulia nu prea are atuuri. Alba Iulia nu are nici măcar o Universitate demnă care să ia atitudine faţă de ceea ce se întâmplă în Parcul Custozza, nu are instituţii culturale, nu are oameni de cultură (istorici, arhitecţi ş.a.m.d.) care să merite titlul de cetăţeni şi care să apere moştenirea Urbei: să apere şi Cetatea, cu istoria ei, şi copacii cei bătrâni. Drept urmare, Alba Iulia nu va putea fi niciodată Capitala Europeană a Culturii. În schimb va putea fi, fără probleme, Capitala Europeană a Drujbiştilor.

Editorial apărut miercuri, 9 martie 2011, în ziarul „Informaţia de Alba”, semnat de Iulian Brok

 

Taguri: capitala, europeana, taierilor, copaci, editorial, Mircea Hava, defrisare, taietori, drujba, drujbisti, Parcul Custozza

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>