#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator

Ceardasul ardelenesc, de la Marko la Kelemen

Revista nr. 72 | 28-02-2011 | Alexandru Mitchievici


„Ceardaşul ardelenesc, de la Marko la Kelemen”

După 18 ani în care a condus Uniunea, „bătrânul” Marko Bela şi-a desemnat urmaşul la preşedenţia UDMR-ului, pe Kelemen Hunor, care de altfel a câştigat fără emoţii şefia formaţiunii politice a maghiarimii din România.

Ce înseamnă acest lucru pentru românii majoritari? Sau pentru marile partide politice româneşti? Aşa cum a şi declarat noul preşedinte, UDMR rămâne – cel puţin pentru moment – alături de PDL la guvernarea ţării. Un gest foarte riscant pentru UDMR, pentru că România traversează de aproape trei ani de zile o criză economică dureroasă care nu ţine cont de diferenţele de religie, sex sau apartenenţă etnică.

În timp ce UDMR se afla la guvernare, populaţia maghiară din Ardeal a suferit în ultimii ani, cot la cot, cu populaţia majoritară. Situaţia aceasta ridică un mare semn de întrebare dacă în 2012 Uniunea va mai reuşi să obţină 5% din voturi pentru a intra în Parlament: pentru UDMR este vital să intre în Parlament, pentru că altfel partidele româneşti nu vor mai lua în seamă, nu vor mai satisface dorinţele populaţiei maghiare.

Toată lumea recunoaşte calităţile UDMR-ului: disciplinat, loial, predictibil, consecvent şi solidar – calităţi care au adus în multe rânduri Uniunea la guvernare, obţinând o serie de drepturi care întăresc autonomia culturală a minorităţii maghiare. În ultimii ani, am văzut că minoritatea maghiară din România (de 7-8% din populaţie) a fost mai puternică şi mai influentă decât majoritatea românească din Republica Moldova (peste 60% din populaţie), lucru care ar trebui să ne dea de gândit, să dea de gândit tuturor celor care fac şi desfac strategii naţionale.

Ce se va întâmpla cu UDMR sub Kelemen Hunor? Rămâne alături de PDL, riscând astfel să nu mai reuşească pragul de 5% pentru intrarea în Parlament, sau dă mâna cu Marea Coaliţie anti-Băsescu? De jocul ăsta, pe dreapta sau pe stânga, la Putere sau în Opoziţie, depinde soarta Uniunii în următorii ani, iar domnul Kelemen este direct răspunzător.

Editorial apărut luni, 28 februarie 2011, în ziarul „Informaţia de Alba”, semnat de Iulian Brok

 

Taguri: ceardas, ardelenesc, de la, Marko Bela, Kelemen Hunor, Peter Eckstein Kovacs, Traian Basescu, editorial, Informatia de Alba

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>