#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    

Coruptia noastra este milenara

Revista nr. 71 | 27-02-2011 | Alexandru Mitchievici


„Corupţia noastră este milenară”


Dobrogeanu Gherea spunea că marea revoluţie în România va fi atunci când va fi respectată legea… adică, am completa noi, nu va fi niciodată!

Degeaba aducem DNA-ul şi televiziunile, degeaba facem arestări de ochii Lumii – şi mai ales de cei ai Europei –, nimic nu se va schimba în ţara asta. Degeaba îi arestăm pe rând pe vameşi, poliţişti, doctori, profesori, finanţişti, bugetari… corupţia noastră e endemică, e milenară, s-a impregnat în structura noastră naţională, s-a împământenit odată cu zecile de popoare migratoare, odată cu credinţa străbună ortodoxă şi cu limba latină pe care am adoptat-o: corupţia face parte din patrimoniul românesc dat Europei şi Lumii, la fel ca albastrul de Voroneţ, Danube Delta şi cimitirul de la Săpânţa. Alături de astea, românii au mai adus Şpaga de Dâmboviţa, mita de Bucureşti, darul, cadoul, şperţul, comisionul, atenţia. Evident că în Ardealul Imperial corupţia are nuanţe mai civilizate, dar ea există şi se dezvoltă.

Corupţia nu e de ieri, de alaltăieri, nici măcar din comunism sau din Perioada Fanariotă. Corupţia noastră este milenară.

De aceea, marile mişcări anti-corupţie de la televizor sunt aşa de neserioase, încât nu mai impresionează pe nimeni. E drept că mai aflăm de unii cu vile de sute de mii de euro sau cu maşini de lux, dar la urmă vor rămâne câţiva peştişori pedepsiţi de Justiţie.

Corupţia face parte din matricea naţională, ca binomul deal-vale sau ca Mioriţa sinucigaşă.
Ce se întâmplă cu vameşii e doar un exerciţiu de imagine, de evitare a altor subiecte deranjante pentru Regimul Băsescu. Până la alegeri vor mai fi găsite şi alte categorii de corupţi cu care să se delecteze românul care vizionează TV-urile moguleşti.

Sinceri să fim, nu putem să-i arestăm pe toţi corupţii, pentru că rămânem fără oameni: în toate domeniile s-a generalizat un sistem de corupţie care nu poate fi anulat sau înlocuit de buna intenţie. Salvarea din marasmul ăsta al corupţiei care nu are limite şi nu se sfârşeşte niciodată poate fi realizată în două feluri: prin aplicarea legii şi atât, punct, sau prin aducerea unui popor necorupt, aşadar prin import masiv de elveţieni, nemţi sau finlandezi.

Editorial apărut vineri, 25 februarie 2011, în ziarul „Informaţia de Alba”, semnat de Iulian Brok

 

Taguri: coruptia, noastra, este, milenara, editorial, ziar, Informatia de Alba, anti-coruptie, vamesii

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>