#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Grup Corint continua seria reclamelor in presa scrisa de Alba Iulia...

Grup Corint continua seria reclamelor in presa scrisa de Alba Iulia...

Revista nr. 70 | 14-02-2011 | Alexandru Mitchievici

Cui prodest?

Grup Corint continuă să-şi facă reclamă în ziarul „Unirea” din Alba IUlia, evident pe bani mulţi... dar lumea ştie că Grupul Corint este foarte prieten cu primarul Mircea Hava, care primar, la rândul său, este foarte „prietenos” cu ziarul Unirea, unde se pompează o căruţă de bani...
Iată textul apărut în ziarul „Unirea”, lucruri foarte cunoscute de altfel:

„Poarta a III-a a Cetăţii Alba Carolina”

Cel mai reprezentativ element de fortificaţie militară din ansamblul fortificaţiilor militare ce cuprind Cetatea Bastionară de tip VAUBAN „ALBA CAROLINA” din municipiul ALBA IULIA, este POARTA a III-a a Cetăţii. Caracterizată prin monumentalitatea formei arhitecturale şi mulţimea decoraţiei sculpturale, POARTA a fost concepută de către proiectanţii ei atât ca element de fortificaţie, dar mai ales ca simbol al puterii habsburgice în TRANSILVANIA. Situată la mijlocul CURTINEI ce desparte Bastionul EUGENIU DE SAVOIA de Bastionul CAPISTRANO, pe partea de est a Cetăţii, POARTA a III-a este cel mai monumental OBIECTIV TURISTIC de pe TRASEUL PORŢILOR CETĂŢII. Având forma unui edicul prismatic, construcţia dezvoltă la bază în secţiune orizontală spaţiul central de acces, care conţine şi mecanismul de ridicare a podului mobil, fiind flancat de o parte şi de alta de câte o cameră de gardă. În faţă, peste şanţul central, este amplasat podul ridicător. La partea superioară a PORŢII, de la nivelul terasei se dezvoltă pe verticală ANSAMBLUL STATUAR CAROL al VI-lea care include şi „CELULA LUI HOREA”. Bogăţia decoraţiei sculpturale îşi găseşte originea pe de o parte în temele iconologice ale barocului Austriac, dar în acelaşi timp glorifică puterea Imperiului austriac şi vitejia împăratului în luptele cu Imperiul Otoman.

Monumentul a beneficiat de ample şi deosebite lucrări de consolidare, restaurare, conservare şi punere în valoare, finanţate de către MINISTERUL CULTURII ŞI PATRIMONIULUI NAŢIONAL, prin grija PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI ALBA IULIA, între anii 1998-2009.

Lucrările de restaurare au cuprins patru obiective respectiv: lucrări de consolidare a construcţiei, izolaţie, refacere a terasei şi a camerelor de gardă; lucrări de consolidare, restaurare, reconstituire şi conservare a componentelor artistice de piatră; lucrări de realizare a podului mobil şi lucrări de restaurare a zidului de la CURTINĂ. Complexitatea lucrărilor de intervenţie pe de o parte, iar pe de altă parte efortul financiar mare al finanţatorului au determinat durata mai mare a derulării lucrărilor pe şantier.

Astăzi, POARTA a III-a a Cetăţii este pusă în valoare în cadrul unui TRASEU TURISTIC deosebit, având funcţionalitate prin serviciul activ al GĂRZII MEDIEVALE, care asigură atât serviciul de pază, cât şi spectacolul, culoarea şi viaţa la POARTĂ prin SCHIMBUL DE GARDĂ. Totodată CAMERELE DE GARDĂ adăpostesc şi sediul corpului de infanterie al GĂRZII. Pe lângă POARTA cu acces pe terasă, se face intrarea pe TRASEUL EROILOR NEAMULUI ROMÂNESC. POARTA a III-a a Cetăţii Alba Carolina a fost şi rămâne unul dintre cele mai cunoscute monumente ale ţării.

Textul a apărut luni, 14 februarie 2011, în ziarul „Unirea”, sub semnătura lui Daniel Sabău

 

Taguri: Grup Corint, continua, seria, reclame, presa scrisa, Alba Iulia, Dan Sabau, Mircea Hava, Cetatea, Alba Carolina, Cetatea, Poart

Ratari

Criticisme (3)

Grup Corint
17-02-2011
Grupul Corint va multumeste pentru acest articol ce ne face reclama in Plaiu Luminatu! Mircea
Raspunde
Autorul
17-02-2011
Aaa, domnul Mircea! Noi apreciem ceea ce faceti la Traseul celor Trei... Ce nu intelegem este reclama asta pe bani multi in ziarul Unirea.... Lasati, domnule, sa va laude altii, ca asa sunt laudele mai valoroase... Cu respect, va salutam! Si la cat mai multe "succesuri" edilitare!
Raspunde
ELENA
25-07-2011
NU CRED CA TREBUIE SA FIM ASA DE RAI CU CEI CARE INFUMUSETEAZA ORASUL.SA LASAM URA SI INVIDIA SI SA APRECIEM MUNCA ALTORA.
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>