#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Grigore Vieru sarbatorit la Alba Iulia in ziua in care ar fi implinit 76 de ani

Grigore Vieru sarbatorit la Alba Iulia in ziua in care ar fi implinit 76 de ani

Revista nr. 70 | 14-02-2011 | Alexandru Mitchievici


Dacă nu l-ar fi luat moartea în ianuarie 2009, poetul Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 76 de ani. Nu e mult pentru un slujitor al limbii române şi al neamului românesc. Numai că destinul a vrut altfel... şi noi l-am pierdut pe poetul conştiinţelor din Basarabia.

Alba Iulia nu l-a uitat pe Grigore Vieru, care era legat aşa de strâns de Oraşul Unirii.
Manifestările dedicate lui Grigore Vieru la Alba Iulia au început la Biblioteca Judeţeană în prezenţa elevilor de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia, a bibliotecarelor, a numeroşi invitaţi. Ziua a debutat cu evocarea „Grigore Vieru sau viaţa care n-a linguşit moartea” - ai cărei moderatori au fost Mioara Pop, gazda întâlnirii, şi poetul Ion Mărgineanu.
Printre cei prezenţi s-au numărat Dorin Sava (reprezentând Prefectura Alba), scriitorul Ioan Popa, economistul Ioan Străjan, prof. Georgeta Ciobotă, Ilie Furduiu, Romi Adam şi mulţi alţii.

Acţiunea a continuat la bustul poetului de pe Aleea Scriitorilor din parcul Eminescu.

Au depus coroane de flori următoarele instituţii: Prefectura Alba, Consiliul Judeţean Alba, PSD Alba (din ce în ce mai prezent în ultimul timp la evenimente publice istorice şi culturale), Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, Fundaţia Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României. De la sărbătoare nu putea lipsi familia Adam din Alba Iulia - sculptorul Romi Adam fiind cel care a realizat busturile poetului de la Alba Iulia şi de la Chişinău.

În urmă cu câteva zile a fost ziua de naştere a altui nume mare al culturii româneşti, dramaturgul Ion Luca Caragiale - de la a cărui naştere s-au împlinit 159 de ani -, dar ziua acestuia a trecut aproape neobservată la Alba Iulia...

 


Grigore Vieru sarbatorit la Alba Iulia in ziua in care ar fi implinit 76 de ani Grigore Vieru sarbatorit la Alba Iulia in ziua in care ar fi implinit 76 de ani
Taguri: Grigore Vieru, poet, Basarabia, sarbatorit, Alba Iulia, ziua, ar fi implinit, 76 de ani

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>