#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Centenarul entografului Valer Butura va fi sarbatorit la Salciua

Centenarul entografului Valer Butura va fi sarbatorit la Salciua

Revista nr. 53 | 18-10-2010 | Alexandru Mitchievici

Miercuri, 20 octombrie, va fi o zi specială va fi în Munţii Apuseni la Sălciua, unde Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria Sălciua au pregătit diverse acţiuni legate de lumea satului. Sunt două evenimente majore: un eveniment agricol şi unul cultural, dar până la urmă personajul central al acestei zile rămâne etnograful Valer Butură, născut pe 16 decembrie 1910 (trecut la cele veşnice pe 27 august 1989).
Ca o exeplificare a importanţei lui Valer Butură este faptul că el a pus bazele complexului muzeal de la Hoia, Cluj, care a devenit muzeul satului de la Cluj... Valer Butură a fost chiar director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei de la Cluj.

Ora 7.00 - expoziţie de animale cu vânzare la licitaţie.

Ora 11.30 – inaugurarea expoziţiei etnografice din Sălciua şi atribuirea numelui lui Valer Butură acestei expoziţii.
Ora 12.30 – lansarea mai multor cărţi: „Povestiri din Munţii Apuseni” - autor Valer Butură, „Valer Butură la 100 de ani” - documentar (volum scris) realizat de Daniela Floroian. Alte două reviste sunt închinate lui Valer Butură: „Discobolul” - revista USR filiala Alba Hunedoara, revista „Rânduiala” a Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba.
Va fi prezentat filmul documentar „Iţe de Sălciua - meşter popular Olivia Tima”, documentar realizat în cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
Ora 14.00 – parastas de pomenire la mormântul etnografului aflat în curtea bisericii din Sălciua.
Ora 15.00 – dezvelirea plăcii memoriale pe casa natală din Sălciua a lui Valer Butură; placa a fost realizată de artistul plastic Romi Adam din Alba Iulia, cel care a creat placa memorială a lui Grigore Vieru, placă aşezată în urmă cu câteva zile pe casa poetului de la Chişinău.

La final gazdele au pregătit un spectacol folcloric cu interpreţi încă ne-consacraţi, din zonă şi invitaţi din ţară: Cânt sălciuan, Formaţia Albanic din Cîmpeni, Petrică Nicoară Sârbu din Timişoara, formaţia din comuna Horea, Florin Lupşan din Lupşa, formaţia elevilor din Baia de Arieş, Luţu din Brad (judeţul Hunedoara), Ioan Gordiţă din Alba Iulia, Carmen Cruciţă din Sălciua, Rodica Aron din Sălciua.

La cele două evenimente de la Sălciua şi-au anunţat prezenţa mai multe personaje politice: ministrul Agriculturii Valeriu Tabără, apoi prefectul Ştefan Bardan, Ion Dumitrel – preşedintele CJ Alba, Mircea Hava – primarul municipiului Alba Iulia, deputatul Cornel Olaru, primarii localităţilor din Apuseni.

 

Taguri:centenar, entograf, Valer Butura, sarbatorit, Salciua, Muntii Apuseni, Hoia, Cluj, muzeu

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>