#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Centenarul Parintelui Arsenie Boca, supranumit Sfantul Ardealului

Centenarul Parintelui Arsenie Boca, supranumit Sfantul Ardealului

Revista nr. 53 | 29-09-2010 | Alexandru Mitchievici

Arsenie Boca s-a născut la 29 septembrie 1910 la Vaţa de Sus, în judeţul Hunedoara. Din 1940 a declanşat la Mănăstirea de Sâmbăta de Sus ceea ce s-a numit „mişcarea de reînviere duhovnicească de la Sâmbăta”, mult lăudată de Nichifor Crainic.
După ocuparea României de către ruşi, Arsenie Boca a fost arestat întâi la Rm. Vâlcea pe 17 iulie 1945, dar eliberat curând pentru că nu i-a fost găsită nici o vină. Apoi a fost arestat în 14 mai 1948, pentru că i-ar fi  ajutat cu hrană pe luptătorii anticomunişti din Munţii Făgăraşului. Pentru aceste bănuieli, dar şi pentru notorietatea sa printre credincioşi (o notorietate periculoasă, din punctul de vedere al regimului ateu), părintel Arsenie a fost schingiuit o lună şi jumătate, silit sa dea repetate declaraţii, fiind apoi eliberat (v. G.Enache, „Părintele Arsenie Boca în atenţia poliţiei politice”, Ed.Partener, Galaţi, 2009).

A fost arestat în câteva rânduri de către autorităţile comuniste. La ieşirea din închisoare, persecuţiile şi hărţuielile din partea Securităţii au continuat.
Prigonirea părintelui Arsenie Boca a continuat şi după 1989: Părintele Arsenie nu este amintit în „Istoria Bisericii Ortodoxe Romane” scrisă de pr. dr. Mircea Pacurariu (Ed.Ştiinţa, Chişinău, 1993).
Ieşit din închisoarea comunistă, Arsenie Boca a fost stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită personalităţii sale veneau mii şi mii de credincioşi.
De asemenea, a pictat Biserica din Drăgănescu (lângă Bucureşti), supranumită Capela Sixtină a Orientului.
Părintele Arsenie Boca a murit la 28 noiembrie 1989, în vârstă de 79 de ani, fiind înmormântat la mănăstirea Prislop, în judeţul Hunedoara. Mormântul părintelui Arsenie constituie azi unul din cele mai importante locuri de pelerinaj din Ardeal şi din ţară, în ultimii ani numărul de pelerini veniţi în perioada 28-29 noiembrie fiind de zeci de mii de oameni.

Mai multe informaţii pe site-ul www.arsenieboca.ro

 

Taguri:Centenar, Parintele, Arsenie Boca, supranumit, Sfantul Ardealului, manastirea Prislop, Hunedoara

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>