#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Vanatorul de securisti Marius Oprea revine la Aiud pentru o noua expozitie despre crimele comunismului

Vanatorul de securisti Marius Oprea revine la Aiud pentru o noua expozitie despre crimele comunismului

Revista nr. 52 | 11-10-2010 | Alexandru Mitchievici

Vineri, 15 octombrie, Muzeul de Istorie din Aiud va găzdui vernisajul expoziţiei „Numitorul comun: moartea” şi Conferinţa „De ce dezgropăm morţii comunismului”. Conferinţa va fi susţinută de către istoricul Marius Oprea, coordonatorul Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR); de asemenea este fost consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Emil Constantinescu şi apoi al premierului Călin Popescu Tăriceanu.

Cele două acţiuni vor avea loc în sala expoziţiilor temporare a Muzeului de Istorie Aiud, cu începere de la ora 11.30.

Expoziţia va fi deschisă pentru publicului larg în perioada 15 octombrie-12 noiembrie 2010. Expoziţia a fost realizată de CICCR, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj şi Fundaţia Konrad Adenauer, beneficiind şi de colaborarea Muzeului de Istorie din Turda. Expoziţia prezintă o serie de acţiuni de căutare şi deshumare a unor opozanţi ai regimului comunist, care au fost executaţi de Securitate, fără judecată, în perioada  anilor 1948-1952.

Cazurile prezentate în cadrul expoziţiei cuprind un număr de 18 persoane executate, toate prin împuşcare, 17 dintre acestea fiind descoperite şi apoi deshumate prin metode arheologice pe teritoriul localităţilor Hălmăsău, Nepos (jud. Bistriţa-Năsăud), Glodghileşti, Băieşti (jud. Hunedoara), Satu Mare, Teregova (jud. Caraş-Severin), Sântejude-Vale (jud. Cluj), Sălciua şi Dealul Capsei (jud. Alba).

Unul din cazurile prezentate abordează problematica unei persoane ucise în satul Muşca, jud. Alba, al cărui mormânt a fost căutat în mai multe rânduri, însă acesta nu a fost găsit. În locaţiile amintite, cei ucişi au fost îngropaţi fie în gropi individuale (Glodghileşti, Satu Mare, Băieşti, Sălciua, Dealul Capsei, Sântejude-Vale, Muşca), sau în gropi comune, cu două victime (Hălmăsău / Dealul Şasa-Poieni, Teregova), trei victime (Nepos), sau patru victime (Hălmăsău - sat).

Expoziţia cuprinde obiecte descoperite asupra celor ucişi, fotografii de familie, fotografii provenite din arhiva fostei Securităţi sau făcute în timpul acţiunilor arheologice de deshumare, imagini video de la deshumări şi interviuri cu rude şi urmaşi sau cu anumite persoane care i-au cunoscut pe cei executaţi.

Expoziţia se adresează în primul rând tineretului, elevilor de liceu şi studenţilor, dar şi celor care au cunoscut sau nu în mod direct perioada comunistă, însă ştiu prea puţin sau deloc despre atrocităţile şi victimele directe ale Securităţii la începuturile  regimului comunist în România.

Expoziţia Numitorul comun: moartea, a fost prezentată până în prezent în următoarele locuri din ţară şi străinătate: Cluj (Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei), Bucureşti (Muzeul Ţăranului Român), Alexandria (Muzeul Judeţean Teleorman), Giurgiu (Muzeul Judeţean Teohari Antonescu), Praga/ Cehia (Universitatea Carolina), Alba Iulia (Muzeul Naţional al Unirii), Braşov (Muzeul Judeţean de Istorie), Sighetu Marmaţiei (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj - Extensiunea Universitară Sighet).

Trebuie spus că expoziţia a mai fost prezentată la Penitenciarul din Aiud, în perioada 2-7 august 2010.


 

Taguri:vanatorul de securisti, Marius Oprea, revine, o noua expozitie, crime, comunism, Aiud

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>