#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Gâlceava diletantilor

Gâlceava diletantilor

Revista nr. 50 | 01-10-2010 | Dark Nightrider

Mai deunazi, intr-un moment de ragaz, butonand telecomanda intre tot felul emisiuni de stiri sau talkshow-uri pe teme economice am ajuns pe canalul unei televiziuni consacrate pe teme specific economice, emisiune care il avea ca invitat pe o persoana importanta a Romaniei, fost prim ministru al tarii in perioada 2000-2004, persoana cu care moderatorul emisiunii discuta aprins despre subiectul preferat al televiziunilor mioritice in aceasta perioada, si anume „solutii de iesire din criza”. Si astfel s-a ajuns, ca de obicei , la capitolul „fiscalitate”, capitol la care se ajunge cel mai repede cand se vorbeste de masuri de iesire din criza, pentru ca despre alte capitole de genul „masuri macroeconomice”, „politica bugetara pe termen lung”, etc, etc nu se prea vorbeste cu politicienii autohtoni din lipsa de idei si de capacitati de exprimare coerente a acestora. Cum spuneam, distinsul domn abordeaza subiectul masurilor fiscale pe care statul ar trebui sa le implementeze pentru a ajuta Romania sa depaseasca aceasta perioada dificila. Si cea mai importanta dintre acestea in opinia domniei sale o reprezinta inplementarea cotei progresive de impozitare a veniturilor de natura salariala, ca o conditie absolut necesara a echilibrarii bugetului statului. Si mai departe se prezenta o grila de impozitare progresiva care arata cam asa: 0% impozit pentru venit brut lunar pana in 1000 de lei, 15% impozit pentru intervalul 1000 – 2000 de lei, 25% pentru cel intre 2:000 – 4000 lei si 40% peste 4000 lei. Grila care bineinteles se poate modifica, nuanta, spunea interlocutorul.  La aceasta masura ar trebui sa se adauge in opinia sa si reducerea TVA-ului la alimentele de baza la 5%.  Stand si privind la intregul expozeu al respectabilului domn ma intrebam „oare cat poti sa fii de rupt de realitatea economica sau, mai rau, pervertit de politicianism ieftin, sa poti sa sustii asemenea aberatii?” Dupa o perioada in care invitatul si-a „argumentat” opiniile cu dictoane populiste, moderatorul expune „solutiile”altui personaj politic proeminent al tarii, sef al partidului care a dat un alt prim ministru al Romaniei, de data aceasta pe perioada 2004 – 2008. Acesta din urma scoate alti „asi” din maneca in lupta cu deficitele bugetare si anume: micsorarea cotei unice la 10%, a contributiei la asigurari sociale la 10% si revenirea la TVA-ul de 19%. Bineinteles, intreaga argumentatie, ambalata intr-o acuza adusa atat partidului care era reprezentat de catre invitatul emisiunii, cat si partidului la putere, amandoua vinovate de „dezastrul” economic in care tara a ajuns. 

Haideti sa vedem ce inseamna e fapt pentru economia reala masurile propuse de catre cei doi domni. Este evident ca in conditii de criza economica, intregul mediu privat are nevoie de un management foarte exact si orientat pentru a se putea mentine pe linia de plutire. Cu alte cuvinte, capetele luminate din mediul privat sunt anticorpul cel mai puternic pe care organismul numit „mediu economic privat”in detine in lupta cu „virusul”numit criza. De deciziile si de mintea limpede a acestor oameni depind ramuri intregi ale economiei nationale, piete in ansamblul lor, soarta a sute de mii de familii care muncesc in aceste sectoare. Este natural ca aceasta categorie de oameni sa castige peste 4000 de lei lunar. Spre a impulsiona creativitatea acestor oameni, Statul ce ar trebui sa  faca? Le ia o parte din venituri sub forma de impozit. Bun! Dupa cea a „rezolvat” problema managementului, Statul isi va intoarce ochii asupra tranzactiilor economice si aplica o cota micsorata a TVA-ului de numai 5% pentru produsele alimentare de baza. Haideti sa vedem care sunt acele produse de baza? Acestea, printre altele,  sunt: painea, laptele, carnea, ouale sau uleiul. Dupa cum stiti pietele aferente acestor produse sunt dominate de mari jucatori internationali atat in amonte (producatorii) cat si in aval (comerciantii). Si mai mult decat atat, majoritatea materiilor prime necesare obtinerii acestor produse sunt importate, in general din tarile comunitare. In acest context, acestor importuri li se aplica o cota 0 de TVA fiind considerat tranzactii intracomunitare. Iar la vanzare producatorii internationali (sau importatorii) aplica doar 5% TVA catre consumatorul final. Intr-adevar, aceasta masura este una de stimulare a economiei si a producatorului autohton!!! Dupa ce ca suntem o piata e desfacere a marilor corporatii europene si internationale, care oricum prin anvergura lor detin o pozitie dominanta si in Romania, macar o taxa mai mare pe comertul facut in Romania sa le luam! Nu, noi le mai dam o mana de ajutor sub falsa impresie ca ajutam consumatorul de rand prin reducerea pretului la alimentele de baza. Chiar credeti domnilor ca pretul se va reduce in conditiile in care s-ar micsora TVA-ul?  Bravo!

Pe cealalta parte micsorarea brusca si foarte pregnanta a contributiilor la buget ar fi un soc de netrecut pentru un buget si asa foarte slabit si instabil. In conditiile in care deficitul bugetelor de pensii si asigurari sociale a atins peste 1 miliard de EUR in primele 5 luni ale lui 2010 nu as vrea sa imi imaginez ce ar insemna aceasta reducere a incasarilor pentru capacitatea statului de a face fata platilor pensiilor si ajutoarelor sociale pentru batrani. Insa distinsul domn sustine sus si tare ca aceasta este calea cea buna! Colapsul bugetului este calea de urmat!

Insa niciunul din distinsii domni nu a pomenit de „reducerea sau chiar eliminarea impozitului pe profitul reinvestit” sau „micsorarea taxelor pe salarii” (nu la nivelul de 10% ci intr-o proportie adecvata) sau „majorarea accizelor la alcool, tutun” sau  „reglementari fiscale clare si avantajoase pentru zonele libere si pentru investitori strategici” sau „scutire de impozite locale pentru investitiile care sunt efectuate prin atragere de Fonduri Europene” si exemplele ar putea continua.

Nu este mai putin adevarat ca responsabilitatea unor masuri fiscale eficiente in combaterea crizei o are Guvernul nu cei doi distinsi domni. Insa cand vezi ca nici de o parte nici de alta a spectrului politic nu exista decat incompetenta, atunci dezarmezi.

Oare oricare dintre acesti domni cunosc cu adevarat mecanismele economiei reale? S-au lovit vreodata de probleme cu asigurarea finantarii, plata furnizorilor, asigurarea salariilor angajatilor, etc? Eu cred ca nu! Pentru a altfel nu imi pot explica diletantismul unor asemenea personaje care ar trebui sa ofere solutii nu fantasme. Ceea ce ma deranja insa era nonsalanta cu care cei doi domnii isi sustineau ineptiile, cu o privire calma , o mimica a fetei naturala in totala contrastanta cu cel din cealalta parte a ecranului care a doua zi se framanta cum sa gaseasca solutii pentru a da salarii, a plati furnizori, a plati impozite si taxe si a-si pastra pietele de desfacere. Trist, foarte trist...

 

PS: nu am vrut sa pronunt numele celor doi politicieni sau a partidelor din care fac parte pentru ca nu vreau sa par sustinator  al unui partid sau altul pentru simplu fapt ca chiar nu ma ocup cu asa ceva. Puteti dumneavoastra sa-i denumiti „generic”pe cei doi domni. Eu le-as spune Balanel si Miaunel. Pentru a ne mai descreti fruntile putin...

Taguri:economie, TVA, politica, mecanisme economice

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>