#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Scrisoarea deschisa catre Albaiulieni si Municipalitate, adresata de arh. Calin Cioban

Scrisoarea deschisa catre Albaiulieni si Municipalitate, adresata de arh. Calin Cioban

Revista nr. 50 | 01-10-2010 | Alexandru Mitchievici

Scrisoare deschisă către Albaiulieni şi Municipalitate

Stimaţi albaiulieni, stimaţi consilieri locali,
Am hotărât să scriu această scrisoare deschisă pentru a clarifica o dată pentru totdeauna motivele protestelor mele din ultimul timp, organizate pe terenul proprietate personală din centrul municipiului Alba Iulia, zona BRD. Aceasta şi datorită cruntei dezinformări la care CL Alba Iulia a supus opinia publică, prin care s-a încercat creionarea imaginii mele ca a unui om fără respect faţă de autorităţi, oraş sau locuitorii acestuia. Nimic mai greşit! Sunt un cetăţean ca oricare altul al acestui oraş, crescut şi educat într-o familie de profesori, cu respect faţă de valorile comune ale acestui neam. Mai departe o să încerc să fac o mică istorie a acestui conflict, pentru ca opinia publică din Alba Iulia să afle adevărul.
După cum se ştie, sunt proprietar al parcelei de teren cu pricina precum şi a unei alte parcele de teren situate lângă prima. Conştietizând că în zona
respectivă a oraşului există aprobat un PUZ în care sunt stipulate anumite funcţiuni ale zonei, şi anume cea de parcare, am luat legatură cu CL Alba Iulia pentru a putea, de comun acord, să gasim modalităţile în care acel teren se poate pune în valoare. Din discuţiile cu dânşii mi s-a relatat că o eventuală schimbare a PUZ-ului existent este foarte puţin probabil să se întâmple, astfel că un eventual demers din partea mea pentru a obţine o autorizaţie de construcţie pe terenul meu proprietate personală nu ar avea sorţi de reuşită. Astfel am propus o soluţie care să conţină preluarea acelui teren de către municipalitate prin cumparare, soluţie care s-a analizat în şedinţele CL Alba Iulia din anul 2009. După mai multe discuţii şi expertize CL a adoptat Hotărârea 302/2009 prin care CL aprobă cumpărarea acestui teren la un preţ de 227 euro inclusiv TVA/metru pătrat. Procesul verbal al şedinţei în care s-a luat decizia este postat şi se poate viziona de către oricine pe pagina de internet a primăriei, la capitolul procese verbale ale CL, şedinţa din 29.09.2009. De atunci şi până acum sunt amânat şi dus cu zăhărelul. De mai bine de un an municipalitatea refuză să pună în aplicare o hotarare de CL. Mai mult decât atât în urma protestelor mele îndreptăţite, în şedinţa din 10.09.2010, CL abroga propria hotărâre 302/2009 pe simplu fapt că au fost deranjaţi de protestele pe care le-am iniţiat. În continuare voi clarifica nişte  aspecte aferente acestui conflict:
1.Am fost acuzat că încalc legea când am spart platforma betonată de pe terenul meu şi amendat pentru că nu am autorizaţie de construcţie/demolare în acest sens. Vreau ca albaiulienii să ştie că acea platforma betonată nu există ca şi construcţie distinctă în Cartea Funciară, ea fiind construită aşa după cum concetăţenii mei ştiu, în anii 90, ilegal, cu acordul tacit al administraţiei locale din acea vreme. Acolo au funcţionat tot felul de buticuri şi braserii în care se vindeau mici şi bere. Am întocmit adrese repetate către Primărie pentru ca să elibereze terenul proprietate personală de acea platformă betonată, însă aceştia au refuzat să facă acest lucru. Cum puteam să obţin o autorizaţie de construţie/demolare de la autorităţile competente când ceea ce eu ceream să demolez nu exista în nici un act? Totuşi, am fost somat să mă opresc şi am fost amendat pentru simplu fapt că am vrut să îndrept o ilegalitate.
2.S-a vehiculat ideea că eu nu pot să vând acel teren pentru că el este grevat cu ipotecă înscrisă de către o bancă pentru un credit pe care l-am accesat. Într-adevăr, acel teren este grevat de o ipoteca, însă contravaloarea terenului (aprobată în CL) excede suma ramasă pentru care mai există instituită acea ipotecă, astfel încât concomitent cu tranzacţia de vânzare-cumparare, banca se îndestulează şi sarcinile se radiază din Cartea Funciară, astfel că Municipalitatea va intra în posesia unui teren liber de sarcini. Acţiunea de vânzare sub ipotecă urmată de radierea ipotecii este una care se practică frecvent, mulţi dintre noi vânzând spre exemplu o locuinţă pentru care aveam ipotecă pentru un credit la bancă, iar cumparatorul intrând în posesia ei liberă de sarcini fără probleme, banca încasându-şi creditul şi radiând toate sarcinile imobilului. A fost o altă încercare de dezinformare a opiniei publice şi de denigrare a mea.
În concluzie, dacă vreau să scot platforma betonată ilegală de pe terenul meu nu pot. Dacă vreau să-mi îngrădesc terenul, nu pot. Dacă vreau să cer o
autorizaţie de construţie, nu pot. Am oferit terenul de vânzare Primăriei, nu se vrea. Am oferit terenul spre închiriere Primăriei, iarăşi nu se vrea. Dacă terenul l-aş scoate la vânzare către o persoană fizică sau juridică, nu l-ar cumpăra nimeni deoarece ar şti ce „l-ar aştepta” din partea Muncipalităţii. Ce ar trebui să fac eu ca proprietar al acelui teren ca să pot şi eu beneficia de uzufructul bunului meu? Sunt eu absurd sau CL, care de mai bine de 20 de ani trenează viabilizarea acelei zone din inima Municipiului Alba Iulia? Până la momentul de faţă, Municipalitatea invocă faptul că situaţia juridică a terenurilor din zonă este incertă, de aceea nu poate interveni, prelua şi amenaja zona. Cel puţin în ceea ce priveşte terenul meu, situaţia juridică este clară, sunt proprietar deplin, nu se mai poate invoca acest aspect ca piedică a rezolvării problemelor. Iar acum dacă, după ani de zile, protestez legitim, aş spune eu, sunt catalogat drept arogant, sfidător la adresa comunităţii şi locutorilor Albei Iulii! Cine este de fapt arogant şi sfidător domnilor Consilieri Locali? Aşa se gestionează o problemă stringentă a oraşului? Aşa se respectă de către dumneavoastră drepturile fundamentale ale cetăţenilor acestui oraş, ale celor care plătesc taxe şi impozite autorităţilor locale? Prin îngrădirea dreptului la proprietate, prin „ducerea cu zăhărelul” ani de zile? Stimaţi concetăţeni, dacă eraţi în locul meu, ce aţi fi făcut? Este oare normal ce se întâmplă la nivelul Consiliului Local şi al Muncipalităţii în ansamblul său? Este timpul ca Albaiulienii să cunoască într-adevar „istoria” acestui conflict. Pentru că în opinia mea, până în acest moment au fost dezinformaţi. Şi încă până mai cred că valorile democraţiei şi dreptăţii nu au fost izgonite din acest oraş, voi continua să protestez într-un fel sau altul faţă de nepăsarea autorităţilor locale faţă de situaţia centrului oraşului. Ca o dovadă de bună credinţă, în zilele următoare voi iniţia o nouă invitaţie către autorităţile locale de găsire a unei modalităţi amiabile de rezolvare a problemei.
Vă mulţumesc pentru ca aţi avut răbdarea de a citi tot ce am avut de spus.

Călin Cioban

*Joi, 30 septembrie, scrisoarea a fost trimisă presei locale din Alba Iulia

 

Taguri:scrisoare deschisa, Albaiulieni, Municipalitate, adresata, arh. Calin Cioban, protest, nesupunere, civica

Ratari

Criticisme (3)

afaceristu
01-10-2010
nu stiu ce acte aveti pe teren si ce puteti sa construiti sau nu daca puteti construi si nu vad de ce nu, odata ce terenul este proprietatea dvs. cel mai simplu este: 1. faceti parcare privata 2. nu trebuia sa demolati buticurile, ci sa traiti dupa dobanda de inchiriere 3. investiti niste bani si faceti niste birouri iar apoi inchiriati-le
Raspunde
Popscu Mihai
01-10-2010
acest comentariu a fost sters pentru ca nu respecta regulile bunului simt
Raspunde
camelia
01-10-2010
Eu nu am avut rabdare sa citesc tot ceea ce ati scris acolo, dar e clar faptul ca vi se incalca drepturile hotarate prin legi. Daca nu i-ati dat inca in judecata, ar fi cazul sa o faceti. Daca ati facut-o deja, s-a dat o solutie doleantei dumneavoastra si situatia de fapt continua sa semene cu o nebuloasa, mergeti mai departe. Pana la Haga daca e cazul. Succes!
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>