#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
O guvernare pierduta, de I.L. Havagiale, actul I, scena I

O guvernare pierduta, de I.L. Havagiale, actul I, scena I

Revista nr. 49 | 21-09-2010 | Alexandru Mitchievici

În urmă cu câteva seri la sediul PNL Alba a fost întâlnire de taină. Ca şi în piesa lui Caragiale, dăscălimea liberală a fost spionată de un poliţist devotat aflat în simbria Primăriei... şi cum remuneraţia e mică, după buget, ia să vedem ce a ieşit în seara respectivă, târziu, sub ulucile liberale...
Textul e din Caragiale, aşadar foarte actual, amuzant şi finuţ:

„Aseară pe la zece şi jumătate, mă duc acasă, îmbuc ceva şi mă dau aşa pe-o parte să aţipesc numai un minuţel, că eram prăpădit de ostenit de la foc. Nevasta zice, pardon: „Dezbracă-te, Ghiţă, şi te culcă”. Eu, nu; eu, la datorie, coane Hăvică, zi şi noapte la datorie, chiar dacă Guvernu' ne-a scăzut chenzina cu 25%. Aşa, mă scol cam pe la douăspce fără un sfert şi, pardon, mă dezbrac de mondir, scoţ chipiul, mă-mbrac ţivileşte şi plec... la datorie, coane Hăvică. Până să plec se făcuse vreo unul după douăspce. O iau prin dosul primăriei, şi apuc pe maidan ca să ies la magazinu' „Unirii”. Când dau să trec maidanul, văz lumină la ferestrele de din dos ale lui d. Nae Caţavencu, şi ferestrele vraişte. Ulucile înalte... dacă te sui pe uluci, poţi intra pe fereastră în casă. Eu, cu gândul la datorie, ce-mi dă în gând ideea? zic: ia să mai ciupim noi ceva de la onorabilul, că nu strică... şi binişor, ca o pisică, mă sui pe uluci şi mă pui s-ascult: auzeam şi vedeam cum v-auz şi m-auziţi, coane Hăvică, ştiţi, ca la teatru.
Primaru: (interesându-se): Ei, ce?
Poliţistu: Jucaseră stos.
Primaru: Cine era?
Poliţistu: Cine să fie? dăscălimea liberală: Ionescu, Popescu, Satanasiu şi conu Potor...
Primaru: Şi Potoru?
Poliţistu: Da, Potoru şi d. Tănăsică, şi Petcuş, şi Zapisescu, toată gaşca-n păr. Jocul era pe isprăvite... şi fumărie de tutun... işea pe fereastră ca de la vapor. Mai juca Potor şi cu Petcuş. Ăilalţi şedeau de vorbă.
Primaru: Şi Caţavencu mă-njura?
Poliţistu: Grozav, coane Hăvică, pe guvern şi pe dv. ... şi-şi număra poturile.
Primaru: Dăscălimea, Potoru şi moflujii.
Poliţistu: Curat moflujii!
Primaru: Las' că le dau eu poturi... şi pavele.
Poliţistu: Da' să vedeţi ce s-a-ntâmplat... coane Hăvică. Din vorbă-n vorbă, Caţavencu zice: „Mă prinz cu d-voastră că o să voteze cu noi cine cu gândul nu gândiţi, unul pe care contează bampirul — şi acolo, pardon, tot bampir vă zicea — pe care contează bampirul ca pe Dumnezeu... şi când l-om avea pe ăla, i-avem pe toţi... Ia ascultaţi scrisoarea asta"... şi scoate o scrisorică din portofel... „Ia ascultaţi...” Diavolul de popă, n-are de lucru? se scoală repede de la joc şi zice: „Să mă-ngropi, sufletul meu, Năică, nu citi... stăi, s-o ascult şi eu... să-mi aprinz numai ţigara...” Şi, coane Hăvică, se scoală de la joc, aprinde chibritul, trage din ţigară şi vine să arunce chibritul aprins pe fereastră drept în ochii mei... Mă trag înapoi, alunec de pe uluci şi caz pe maidan, peste un dobitoc, care pesemne trecea ori şedea lângă uluci. Dobitocul începe să strige, toţi din casă sar năvală la fereastră; eu, cum căzusem, mă ridic degrabă, o iau pituliş pe lângă uluci şi intru în curtea primăriei.
Primaru (interesându-se de povestire): Ei!
Poliţistu: M-am mai întors eu, dar închiseseră ferestrele şi lăsaseră perdelele.
Primaru: Cine să fie? Ce scrisoare? Nu pricep…”


În piesă am recunoscut pe dl. Potor. Ce o fi căutat el la sediul PNL, ce foncţie i s-o fi propus şi promis, toate astea le vom afla în actul următor din „O guvernare pierdută”...

 

Taguri:guvernare, pierduta, I.L. Havagiale, actul I, scena I, Calin Potor, Mircea Hava, Teodor Atanasiu

Ratari

Criticisme (1)

Calin Potor
04-10-2010
Felicitari sincere !
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>