#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Zilele Patrimoniului Cultural RMGC-ist la Alba Iulia si Rosia Montana

Zilele Patrimoniului Cultural RMGC-ist la Alba Iulia si Rosia Montana

Revista nr. 49 | 21-09-2010 | Alexandru Mitchievici

În weekendul care s-a cam încheiat (17-19 septembrie) la Alba Iulia şi Roşia Montană au avut loc Zilele Europene ale Patrimoniului. Organizatori: Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Grup Corint, acţiune finanţată de Roşia Montană Gold Corporation. Un motiv numai bun pentru un periplu cultural pentru douăzecişiceva de ziarişti din Bucureşti care au vizitat Alba Iulia – capitala de suflet a românilor, şi Roşia Montană – capitala europeană a cianurilor.
La Alba Iulia, ziariştii au fost plimbaţi pe la Traseul celor Trei Fortificaţii, iar la Roşia Montană au văzut ce se mai poate vedea încă: vechi clădiri, străzi, oameni.
Cei care nu au conştiinţa pătată cu cianură ştiu că RMGC caută orice pretext pentru a aduce la Roşia Montană istorici, academicieni, ziarişti, voci ale societăţii civile. Aici, în mirificul cadru natural, specialiştii sunt „unşi” cu ce trebuie, fiind atraşi astfel în corul tot mai larg al celor care sprijină compania minieră şi exploatarea pe bază de cianură a RMGC.
Din păcate în presa românească mai sunt puţine voci care vorbesc împotriva proiectului minier de la Roşia... pentru simplu motiv că RMGC a împânzit presa naţională, dar şi cea locală din judeţele Alba, Cluj, Bihor, Arad (judeţele din imediata apropiere a zonei de exploatare) cu reclame pe bani mulţi.
Mai mulţi specialişti din Alba Iulia (arheologi, istorici) au acceptat să participe la conferinţele din cadrul Zilelelor Patrimoniului de la Alba Iulia şi Roşia... Nu dăm nume ca să nu-i punem într-o lumină proastă. Cert este că nişte instituţii (care în ochii publicului sunt onorabile) şi-au asociat numele cu RMGC, ceea ce nu dă bine la CV-ul lor: Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba, Grup Corint.
Din păcate, cianuro-dolarii nu au miros, nici gust, dar te prind în mreaja lor şi nu te mai lasă întreg la minte...

 

Taguri:Zilele, Patrimoniul Cultural, RMGC-ist, Alba Iulia, Rosia Montana, Traseul celor Trei Fortificatii, cianurodolarii

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>