#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 

Moartea (cu repetitie) a domnului Lazarescu

Revista nr. 46 | 01-09-2010 | Alexandru Mitchievici

Moartea (cu repetiţie) a domnului Lăzărescu

Aş fi vrut să nu scriu pe acest subiect, dar din istoria dureroasă a evreilor sau din crimele odioase ale comunismului am învăţat că vindecarea unei traume poate fi făcută doar după o mărturisire (sau o discuţie asupra) a ceea ce s-a întâmplat. Am ezitat, am vrut să nu scriu despre tragedia de la Maternitatea Giuleşti, să fug de subiect. Moartea acelor copii arată cum nu se poate mai bine starea în care se află sistemul naţional românesc, starea deplorabilă a spitalelor. Acest sistem (considerat prioritar de cei mai mulţi politicieni români) se află în moarte clinică.
Sistemul şi-a dovedit falimentul după 1989, iar acest lucru se vede aproape zilnic prin morţi ciudate în spitale, prin cazurile grave de malpraxis.
Şi totul porneşte de la grava subfinanţare a sistemului medical, subfinanţare hotărâtă (în mod criminal) de guvernele de după 1989.
Nepăsarea guvernelor faţă de sistemul medical se vede astăzi prin miile de medici care au emigrat în Occident, prin miile de morţi absurde din spitalele româneşti.
Tragedia de la Maternitatea Giuleşti poate fi un semnal pentru trezirea autorităţilor româneşti, pentru finanţarea serioasă a celor trei domenii de care depinde securitatea oricărui popor: Învăţământul, Sănătatea şi sistemul de apărare a ţării.
Numai că ajungem la vorba lui Traian Băsescu, cel care ne invita medicii să plece acolo unde sunt plătiţi mai bine. De acolo vor veni, nu-i aşa?, cu bani şi experienţă profesională!
Teamă mi-e că, dacă Învăţământul sau Sănătatea vor primi fiecare 10% din PIB, atunci Traian Băsescu o va numi ministru al Educaţiei şi/ sau al Sănătăţii pe Elena Udrea. Pentru că ea îşi face bine treaba doar acolo unde sunt multe miliarde în buget.
Până când Sănătatea va primi ceea ce merită (vreo 10 procente) din PIB, noi vom vedea în fiecare zi câte un domn Lăzărescu murind prin spitalele româneşti.

*Editorial semnat de Iulian Brok apărut în „Informaţia de Alba” la 19 august 2010

 

Taguri:Moartea, cu repetitie, domnul, Lazarescu, editorial, Informatia de Alba

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>