#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
O carte despre Vintu de Jos va fi lansata public de Sfanta Maria

O carte despre Vintu de Jos va fi lansata public de Sfanta Maria

Revista nr. 43 | 09-08-2010 | Alexandru Mitchievici

Duminică, 15 august 2010, începand cu ora 16.00, la Căminul Cultural din comuna Vinţu de Jos va avea loc lansarea albumului monografic „Odinioară în Vinţu de Jos”, autor fiind Cristian Florin Bota. Volumul cuprinde reperele cronologice ale existentei comunei Vinţu de Jos, precum şi scurte biografii ale unor oameni de seamă ai locului.
Lansarea de carte va avea loc cu prilejul manifestării „Marie, dragă Marie”, eveniment al culturii populare, al muzicii la care sunt aşteptaţi locuitori din comună, fii ai satului, invitaţi, oficialităţi, jurnalişti, oameni de cultură.
Economistul Cristian Florin Bota a realizat un volum similar despre oraşul Teiuş, volum lansat public în anul 2009.

„Odinioară în Vinţu de Jos este o carte de suflet, care continuă tematic seria iniţiată în 2009 prin Teiuşul de odinioară. Alcătuirea unei asemenea lucrări a început să devină o necesitate obiectivă şi o adevărată plăcere, fie şi numai pentru faptul că doar prin consemnarea evenimentelor din trecutul nostru vom putea să ne păstrăm mai bine şi în viitor identitatea.
Fotografiile, cărţile poştale, documentele care au stat la baza întocmirii lucrării de faţă, mi-au redescoperit locurile strămoşilor mei direcţi, deoarece şi eu provin din familiile Cornea, Suciu, Jurj şi Bota, ceea ce a făcut, pentru mine, din Vinţu de Jos, o localitate cu adevărat dragă inimii mele. Dincolo de implicarea afectivă, timp de câţiva ani, am adunat o bogată colecţie de cărţi poştale, documente, unele încă netraduse în limba română, fotografii şi mărturii ale trecutului vinţenilor, cărora le aduc, totodată, mulţumiri călduroase pentru ajutorul acordat.
(...)
În scrisoarea pe care unul dintre fii Vinţului, Traian Bota, fratele bunicului meu, a trimis-o de pe frontul rusesc în al doilea război mondial, acesta povestea că pe o piatră al unui monument spartan se afla următoarea inscripţie: „Călătorule, mergi de spune Spartei, că noi am rămas aici, supunându-ne legilor ei”, şi recunoaştem în citatul amintit persistenţa unei mentalităţi istorice străvechi, care s-a perpetuat prin oamenii locului.
În mesajul lui trimis celor de acasă, era un crez de viaţă, era o întreagă atitudine existenţială, care includea chiar sacrificiul propriei vieţi. Firul acesta, al civismului românesc, s-a cam rupt, pe parcursul istoriei contemporane, dar oricând el poate fi reînnodat, dacă nu se uită faptele trecutului.
Parafrazând, aş dori să subliniez ideea că intenţia elaborării acestei lucrări a fost de a transmite peste timp mesajul că avem datoria faţă de cei care ne vor urma, să le lăsăm o mărturie a ceea ce am fost şi a ceea ce suntem la un anumit moment al istoriei noastre. Aceasta ne va ajuta să rămânem mereu de partea adevărului”.

Cristian Florin Bota

 

Taguri:carte, Vintu de Jos, lansata, public, Sfanta Maria, Cristian Florin Bota, 15 august, 2010

Ratari

Criticisme (1)

Mihai
23-12-2013
prima monografie a fost tiparita de catre profesorul GHEORGHE CORNESCU, cu mari eforturi, mai apoi retiparita. Dl Bota, a cules textul din monografia tiparita de prof. Cornescu, unde a mai adaugat un nr de fotografi, care reprezinta Vintul in trecut, iar aici va spun ca o treaba facuta in graba se vede... fotografiile cu Vintul in prezent la fel au fost culese, de o calitate foarte proasta,... mentionez ca dl Bota, a tiparit acesta carte din banii primariei, la fel cum a facut si pt alte comune. Costul unui volum s-a ridicat la suma de 40 de lei, asta o spun din oferte facute de tipografii pe care le-am rugat sa ne spuna un pret pt aceasta carte. nu se stie nr de volume, cert e ca depaseste ordinul sutelot. CAT DESPRE DL BOTA, POLITIC, PRIN INTERESE DE PE AMBELE PARTI, ... E O RUSINE SA ZICI CA ESTI SCRIITOR. ACESTA LATURA SCRIITORICEASCA NU SE BAZEAZA PE ACESTE ASPECTE RUSINOASE. ce a mai facut dl Bota pt vintu de Jos de atunci? Nimic! si e si cetatean de onoare.
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>