#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Rezistenta anticomunista in judetul Alba - simpozion stiintiific la Alba Iulia

Rezistenta anticomunista in judetul Alba - simpozion stiintiific la Alba Iulia

Revista nr. 446 | 17-05-2018 | Alexandru Mitchievici


Vineri, 18 mai 2018, ora 13.00, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia organizează simpozionul ştiinţific „Rezistenţa anticomunistă din judeţul Alba”. Evenimentul este găzduit de clădirea Museikon, str. Unirii, nr. 3 (o clădire a fostului Spital de Neurologie, lângă Catedrala Ortodoxă).


Invitaţii vor prezenta lucrări ştiinţifice având ca temă rezistenţa anticomunistă în judeţul Alba. De asemenea, în cadrul manifestării va fi comemorată şi personalitatea luptătorului anticomunist Ion Gavrilă Ogoranu, care a locuit mulţi ani la Galtiu, în apropiere de Alba Iulia.

Lucrările vor fi prezentate de istoricii Dragoş Ursu, Liviu Zgârciu (Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia) şi Liviu Pleşa (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii).

Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia cu sprijinul Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu.
 
 
*Născut la 1 ianuarie 1923 în Ţara Făgăraşului, Ion Gavrilă (poreclit Ogoranu sau Moşu), s-a stins la Galtiu, lângă Alba Iulia, în ziua de 1 mai 2006.

**Despre Ion Gavrilă Ogoranu, zis Moşu
 
Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc...

După instaurarea comunismului, Ion Gavrilă Ogoranu s-a ascuns timp de 30 de ani, fără a fi capturat de securişti. Prinderea sa a fost posibilă datorită unei trădări. În 1946 a început să organizeze un grup de rezistenţă anti-comunistă...

În 1951, Tribunalul Militar din oraşul Stalin (aşa cum era numit Braşovul atunci) l-a condamnat la moarte pe Ion Gavrilă Ogoranu în contumacie (în lipsă).

Ca şi mulţi alţi luptători anticomunişti din România, Ogoranu aştepta să vină americanii eliberatori, să înceapă un război cu ruşii pentru eliberarea Europei de Est.

După cum se ştie americanii n-au mai venit, iar grupurile de luptători (inclusiv cel al lui Ion Gavrilă Ogoranu) au fost distruse rând pe rând.

Ogoranu a fost capturat în 1976 în urma unei trădări. După ce a fost anchetat 6 luni de Securitatea lui Ceauşescu, Ogoranu a fost eliberat în mod surprinzător. Unii istorici spun că eliberarea s-a făcut în urma intervenţii politice la cel mai înalt nivel: preşedintele american Richard Nixon ar fi cerut eliberarea lui Ogoranu.

Chiar dacă a fost eliberat, Ion Gavrilă Ogoranu a rămas în vizorul Securităţii până în 1989 (dar foarte probabil şi după Revoluţia anticomunistă). Ogoranu a lucrat ca muncitor şi apoi tehnician la IAS Miercurea Sibiului până la momemntul pensionării.
 
Sursa foto: CNSAS (prin bunăvoinţa istoricului Liviu Pleşa) - Ion Gavrilă, filat de Securitatea ceauşistă
 

CITEŞTE şi:
 
Taguri: simpozion stiintific, rezistenta anticomunista in judetul Alba, Ion Gavrila Ogoranu, rezistenta din munti, talhari

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>