#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Doina Hendre Biro rasplatita cu medalia Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor din Franta

Doina Hendre Biro rasplatita cu medalia Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor din Franta

Revista nr. 446 | 14-05-2018 | Alexandru Mitchievici


Un important eveniment cultural a avut loc vineri, 11 mai 2018, în Sala Senatului Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. E.S. Michèle Ramis, Ambasador al Franţei în România a decernat doamnei dr. Doina Hendre Biro, fidelă apărătoare a culturii şi limbii franceze, medalia şi ordinul Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres.


La ceremonie a participat şi prof. univ. dr. Jean-Michel Leniaud de la Paris, întâlnirea fiind moderată de directorul a Centrului Cultural Francez din Cluj-Napoca, Xavier Leroux. Întâlnirea a fost deschisă de prof. univ. dr. Daniel Breaz, rectorul universităţii, a continuat cu Laudatio, susţinut de Ambasadoarea Franţei, de alocuţiunile primarului Mircea Hava şi a vice-preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Dumitru Fulea.

Decernarea medaliei şi a diplomei care o însoţeşte de către Excelenţa Sa a fost precedată de discursul adresat în franceză de Doina Hendre Biro, prin care a adresat mulţumiri tuturor celor care, în România sau în Franţa au contribuit la formarea sa culturală şi profesională şi la cunoaşterea patrimoniilor român şi francez de valori, pe care le-a transmis atât de la catedra Liceului de Artă din Alba Iulia, cât şi prin scris sau prin participarea la evenimente ştiințifice organizate în ţară sau în străinătate. Doina Hendre Biro a precizat că medalia este a României, în acest an al Centenarului formării Statului Român Modern, a oraşului Alba Iulia şi a instituţiilor în care şi-a desfăşurat activitatea, dintre care ultimii zece ani, la Biblioteca Batthyaneum, filială a Bibliotecii Naţionale a României. Cu respect pentru opera de mecena a episcopul Ignatius Batthyány, Doina Hendre Biro i-a dedicat acestuia medalia, pentru meritul de a fi lăsat posterităţii în urmă cu 220 de ani, inestimabile valori, pe care le-a făcut treptat cunoscute şi în Franţa.

La fel a promovat Muzeul Naţional al Unirii şi Liceul de Artă „Regina Maria”, dar mai ales Universitatea „1 Decembrie 1918”, al cărui alumn este şi Doina Hendre Biro. După studiile precedente în Restaurare, a făcut parte din prima promoţie de absolvenţi de Muzeologie şi dintr-a patra generaţie de absolvenţi de Istorie-Arheologie. Dar prin Masteratul în Istorie la Paris IV Sorbonne, a contribuit la cunoaşterea universităţii, la doar zece ani de la fondare, şi a oraşului. Iar prin Doctoratul susţinut tot acolo, a pus şi bazele unui prim contact între Şcoala Doctorală a UAB şi cea a cunoscutei universităţi pariziene, prin participarea în comisie a distinsului şi regretatul prof. univ.dr. Iacob Mârza. În sfârşit, a promovat şi Conferinţa Naţională de Bibliologie, înscrisă de ani de zile în programul ştiinţific al catedrei de Istorie/Muzeologie al UAB, prin asigurarea participării cu lucrări celor mai prestigioşi profesori de la Ecole Nationale des Chartes, Paris I Sorbonne-Pantheon şi Ecole des Hautes Etudes Pratiques, respectiv a Universităţii din Strasbourg.
 
 

Despre Ordinul Artelor şi Literelor

Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres/ Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor este o decoraţie a statului francez.

Ordinul Des Arts et des Lettres, este precursorul Ordinului Sfântul-Mihail, care a fost acordat între anii 1469-1830. Destinat la origine aristocraţiei, dar va tinde în secolele XVII-XVIII să devină un ordin de merit civil, cu care au fost distinşi numeroşi artişti, arhitecţi, oameni de litere. Abia din 1957 a fost transformat de către André Malraux, ministru în acel moment, în acest Ordin, care se transmite până în prezent. Condiţiile de atribuire al titlului, sunt definite prin decret (n° 57-549 du 2 mai 1957), conform acestuia se acordă drept recompensă, personalităţilor culturale, celor care s-au distins prin creaţii în domeniul artelor sau literaturii sau au adus importante contribuţii la difuzarea limbii şi culturii franceze în Franţa şi în lume. Ordinul se compune din trei grade: cavaler, ofiţer şi comandor. Pentru a fi numit cavaler persoana trebuie să aibă cel puţin 30 de ani şi să se bucure de drepturi civile. Promovarea în grad pentru străini se face doar odată pe an, primăvara, cu consimţământul obligatoriu al Ministerului Afacerilor Externe şi Europene.

La nivelul Ministerului Culturii din Franţa funcţionează Consiliul Ordinului Artelor şi Literelor, creat la 2 mai 1957 prin decret, format din 24 de membri. Consiliul analizează candidaturile primite, verifică datele civile şi meritele culturale ale candidatului (Formulaire de candidature à un grade de l’ordre des Arts et des Lettres). Stabileşte apoi lista celor pe care îi consideră demni pentru a fi distinşi şi supune această listă ministrului culturii, singurul care poate desemna efectiv persoana care primeşte ordinul.

Fiecare promoţie face obiectul unui ordin de ministru şi se publică în anuarul Bulletin officiel des décorations, médailles et récompenses.

Personalităţi din România care deţin Ordinul Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres:

- Neagu Giuvara
- Silviu Purcărete
- Irina Mavrodin
- Ioana Celibidache
- Maia Morgenstern
- Gabriela Adameşteanu
- Dinu Săraru
- Mircea Cărtărescu
- Ion Caramitru
- Andrei Pippidi
- Gabriel Liiceanu
- Miki Branişte.
 

CITEŞTE şi:
 

Doina Hendre Biro rasplatita cu medalia Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor din Franta Doina Hendre Biro rasplatita cu medalia Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor din Franta Doina Hendre Biro rasplatita cu medalia Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor din Franta
Taguri: Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor, Franta, doamna ambasador, Michele Ramis, Ignatiu Batthyany, limba franceza

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>