#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Simpozionul International de Stiinta, Teologie si Arta 2018 la Alba Iulia

Simpozionul International de Stiinta, Teologie si Arta 2018 la Alba Iulia

Revista nr. 446 | 14-05-2018 | Alexandru Mitchievici


Simpozionul Internaţional de Ştiinţă, Teologie şi Artă (ISSTA 2018)
CENTENARUL UNIRII ROMÂNILOR ŞI EUROPA DE ASTĂZI. RELIGIE ŞI GEOPOLITICĂ
Alba Iulia, 14-15 Mai 2018


Anul 1918 este, poate, unul dintre cei mai importanţi din istoria României. „Data de 1 Decembrie 1918, afirmă domnul academician Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, nu este pentru români o simplă dată în calendar, o zi ca toate celelalte, ci ziua devenirii unei naţii şi a unui stat”. Marea Unire de la 1918, afirma domnia sa, reprezintă „punctul astral al istoriei noastre naţionale”.

Acest moment, care a marcat profund şi decisiv istoria românilor, s-a petrecut la Alba Iulia, Bălgradul de odinioară, cetatea care a dat locuitorilor ei şi tuturor românilor cuvântul Evangheliei lui Hristos înlimba lor, dar şi fiorul sacru al sentimentului unităţii de neam şi de credinţă, manifestat în două momente importante ale istoriei acestei cetăţi: anul 1600, legat de numele lui Mihai Viteazul şi, bineînţeles, anul 1918, anul făuririi României Mari. Acesta estedarulcel nepreţuit pe care Dumnezeu l-a făcut locuitorilor acestei urbe şi tuturor românilor. În semn de recunoştinţă, cei cărora, în curgerea vremii, li s-a încredinţat conducerea politică şi spirituală a Alba Iuliei au dăltuit această dată pe frontispiciul urbei într-o formă de neşters, l-au scris pe un hrisov şi l-au îngropat „ca pe o comoară de mare preţ” în piciorul Sfântului Prestol al altarului Catedralei Reîntregirii, ca să stea de-a pururi lângă jertfelnicul cel mai presus de ceruri.

Sfântul Sinod al Bisericii noastre a declarat anul 2018 „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, iar Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în calitate de martor privilegiat al Centenarului Marii Uniri, şi-a propus să rezoneze cu toate vocile care doresc să omagieze acest eveniment major al istoriei noastre, dedicându-i în întregime contribuţiile ştiinţifice şi lucrările Simpozionului Internaţional de Ştiinţă, Teologie şi Artă, aflat anul acesta la a XVII-a ediţie.

Cu binecuvântarea lui Dumnezeu, care va fi împărtășită participanţilor prin mâinile Întâistătătorului Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu, simpozionul internaţional al facultăţii noastre se va desfăşura în zilele de 14 şi 15 mai 2018, în două sesiuni în plen şi în alte două pe ateliere de lucru, având cinci secţiuni:

1. Apogeul politicii naţionale a românilor. Unirea la Centenar
2. Biserică şi Naţiune – vocaţii şi alienări identitare
3. Biserica şi proiectul naţional – o Românie EU-ropeană creştină?
4. Una, Sancta, Catholica et Apostolica
5. Misiune, naţiune şi identitate eclezială

Partenerii Simpozionului Internaţional de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia sunt Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei, Episcopia Devei şi Hunedoarei, Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Judeţean Albaş Primăria oraşului Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Şcoala Doctorală din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iuliaş Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

A doua zi a simpozionului va consemna un eveniment academic deosebit, dedicat unei personalităţi marcante a naţiunii şi a culturii româneşti: doamna academician Ana Blandiana, o personalitate-simbol care a traversat, cu demnitate, paliere complicate ale istoriei României şi care a contribuit, prin întreaga carieră literară şi culturală, la păstrarea şi promovarea identităţii noastre naţionale. Opera literară vastă a doamnei Ana Blandiana este amprentată puternic de vocaţia creatoarei pentru imaginarul sacrului şi o recomandă cu prisosinţă cinstirii şi recunoştinţei noastre care se va exprima prin acordarea titlului ştiinţific de „Doctor honoris causa”.

Comemorarea Centenarului şi făuritorilor Marii Uniri şi a contribuţiei istorice majore a acestora la îndeplinirea idealului naţional de unitate constituie pentru noi o ofrandă a recunoştinţei, dar şi un prilej potrivit de a nu ne uita trecutul, de a cunoaşte mai bine virtuţile înaintaţilor noştri, de a le preţui şi de a le pune în lucrare în această „parte de cer” în care Bunul Dumnezeu ne-a hărăzit să trăim.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, încheia cuvântul rostit la proclamarea solemnă a anului 2018 ca „An omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918” cu o rugăciune adresată Preasfintei Treimi de a dărui tuturor românilor „bucuria comuniunii frăţeşti prin păstrarea dreptei credinţe, a unităţii şi a demnităţii noastre naţionale”. Ne alăturăm, ca într-o cântare antifonală şi ca într-un răspuns liturgic, glasului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, şi zicem: „Dăruieşte, Doamne, Bisericii noastre şi poporului Tău dreptcredincios să se bucure de Tine, Înnoitorul făpturii. Insuflă în fiii ei fiorulînceputului, prospeţimea zorilor dimineţii şi nădejdea unui viitor pe calea Împărăţiei celei veşnice. Alungă de la noi frica morţii, care ne ţine în robia păcatelor, impresia falsă că trăim numai din cuvinte fără rost, suspiciunea că, în momentele grele ale vieţii, preferăm metaforele, în locul adevărului, iar în inimile celor care sunt departe de Tine deşteaptă setea şi foamea după „cuvintele vieţii celei veşnice” (Ioan 6, 68).
 

Pr. Lect. Dr. Alexandru Moldovan - Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia
 

CITEŞTE şi:
 
Taguri: Simpozionul International de Stiinta, Teologie si Arta, centenarul unirii romanilor si europa de astazi, religie si geopolitica

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>