#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
A V-a editie a Festivalului International de Teatru Apollo de Tineret de la Alba Iulia

A V-a editie a Festivalului International de Teatru Apollo de Tineret de la Alba Iulia

Revista nr. 439 | 31-03-2018 | Alexandru Mitchievici


Dacă e primăvară, e Apollo la Alba Iulia!
În perioada 19-23 Aprilie 2018, la Alba Iulia va avea loc cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret APOLLO!


Pornit ca un proiect cultural de tineret susţinut prin fonduri europene în Aprilie 2014, evenimentul este organizat de atunci anual de către Asociaţia Grupul Skepsis în fiecare primăvară, fiind o continuă invitaţie deschisă adresată trupelor şi companiilor tinere (organizaţii, teatre independente sau teatre studenţeşti) din toată lumea de a se întâlni, de a învăţa prin schimb de experienţă şi de a oferi spectacole diverse, reprezentative, publicului albaiulian.

Festivalul Apollo creează punţi de legătură între tineri artişti de pretudindeni, atrăgând în fiecare an numeroşi tineri actori amatori şi profesionişti care acceptă provocarea APOLLO – depăşirea statutelor, a statutelor sau a barierelor culturale, schimbul de experienţă şi căutarea actului artistic autentic caracterizat de pasiune, devotament, dăruire, transformare! Festivalul îşi construieşte o reputaţie solidă şi se bucură de apreciere în arealul evenimentelor similare la nivel internaţional, fiind monitorizat în ultimii ani de către dr. Joke Elbers – critic la Academia de Teatru din Amsterdam: „Alba Iulia este un oraş norocos să aibă un grup ca SKEPSIS care promovează imaginea sa culturală. Festivalul APOLLO oferă multor grupuri atât şansa de a-şi prezenta munca, de a face schimb de experienţă şi de a dezvolta proiecte artistice în viitor, cât şi oportunitatea de a vizita o parte plină de istorie a României. Apollo este un festival international de teatru de tineret de un nivel foarte înalt în rândul evenimentelor de acest fel organizate în Europa. Trebuie continuat şi în 2018!”.

La ediţia din acest an s-au înscris 39 de grupuri şi companii de teatru, 6 din România şi 33 din străinătate. Selecţia grupurilor participante a fost întreprinsă cu multă atenţie pentru a întregi o ofertă atractivă de spectacole. Procesul de selecţie a spectacolelor a ţinut cont de calitatea expresiei artistice, viziunea regizorală şi capacitatea spectacolelor de a se adresa cu uşurinţă unui public internaţional.

În urma procesului de selecţie vor fi prezente în program 13 grupuri: 7 grupuri din străinătate Columbia, Egipt, Italia, Ucraina, Rusia, Rep. Moldova şi fireşte şi 6 grupuri din România.

FACES & EAST-VOICE FOR ARTS (Alexandria, Egipt)
TEATRO DE LEON (Bogota, Columbia)
IL LUOGO IN BUIO (Castellammare di Stabia, Italia)
MASKAM RAD (Kiev, Ucraina)
MUESLI THEATRE-STUDIO (Tula, Rusia)
STUDENT THEATRE - „PETER THE GREAT” UNIV. (Sankt-Petersburg, Rusia)
TEATRUL REPUBLICAN MUZICAL-DRAMATIC „B.P.Haşdeu” (Cahul, Moldova)
SIRIUS (Bistriţa, România)
LUDIC - CCS IAŞI (Iaşi, România)
STUDIO 24 - CCS Bucureşti (Bucureşti, România)
TRUVERII - CCS Bucureşti (Bucureşti, România)
DELART (Alba Iulia, România)
SKEPSIS (Alba Iulia, România)

Timp de 4 zile, cât va dura festivalul, publicul va avea ocazia de a asista la reprezentaţii diverse, evenimentul având un pronunţat caracter multicultural – programul festivalului va fi anunţat în viitorul apropiat în cadrul unuei conferinţe de presă.

Festivalul are şi un caracter formativ – membrii grupurilor invitate vor participa la ateliere de formare coordonate de Cristian Izzo (Italia) şi sesiuni de discuţii în scopul facilitării schimbului de experienţă, dezvoltării abilităţilor artistice şi împărtăşirii unor concepte de management artistic şi cultural.

Nu se acordă premii ierarhizate sau distincţii speciale, fiecare grup concurează doar pentru a câştiga aplauzele spectatorilor, care vor avea acces liber la toate spectacolele. Toate grupurile participante vor primi trofee originale – opere de artă unice, originale, inspirate direct din povestea spectacolelor, create de Ştefan Balog (Fundaţia Inter-Art, Aiud).

Evenimentul este o componentă a proiectului cadru Alba Iulia are Skepsis! şi are o valoare estimativă de 117.200 lei. Asociaţia Grupul Skepsis, în calitate de Organizator şi leader de proiect, îşi asumă cu sprijinul partenerilor pe proiect asigurarea sumei de 104.200 lei (bani, servicii, resurse umane). Diferenţa este asigurată cu ajutorul Sponsorilor.

Dacă la prima ediţie festivalul a pornit pe baza unei finanţări din fonduri europene prin programul Tineret în Acţiune, continuitatea lui este rezultatul unui veritabil parteneriat social dezvoltat în fiecare an, exprimând dorinţa tinerilor de a se implica în promovarea imaginii Municipiului Alba Iulia ca punct de reper în planul cultural-artistic internaţional al evenimentelor de tineret.

Mai multe instituţii, organizaţii sprijină şi anul acesta implementarea proiectului Apollo – Festival Internaţional de Teatru de Tineret, ediţia a V-a: Primăria Municipiului Alba Iulia, Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Fundaţia Inter-Art Aiud şi Fundaţia Comunitară Alba.

Primăria Municipiului Alba Iulia este în fiecare un principal partener al proiectului, susţinând 30% din bugetul de cheltuieli. „Daca ai libertatea de a te exprima, forţa de a crea şi voinţa de a face public toate astea, se va găsi cineva să-ţi ofere scena. Pentru noi, cei care suntem mai tot timpul în tribune sau pe scaune, aprecierea acestui festival ar trebui să fie necondiţonată. Ei sunt parte din generaţia messenger, însă partea care a reuşit să iasă din captivitatea unei cutiuţe cu ecran şi să transmită un mesaj real. Aceşti tineri sunt cei mai liberi actori ai propriilor lor vieţi, cei care s-au desprins din marea de dependenţă, sunt liberi în spirit. Nu sunt spectatori, pe scaune, acolo unde nu se întâmplă mare lucru. Ei sunt esenţialul, care ar trebui să se propage cât mai departe, pentru ca acest exemplu de a te reinventa în permanenţă să fie urmat de cât mai mulţi. Asta este, cu siguranţă, şansa României de a evolua”, Mircea Hava, primar.

„Susţinem încă o dată cu mândrie în anul Centenarului Marii Uniri această iniţiativă a trupei de teatru Skepsis, care este de peste 15 ani un partener constant al Casei de Cultură a Studenţilor în evenimentele şi programele cultural-artistice pe care le organizăm. În spiritul acestei colaborări este obligatoriu să ne implicăm alături de ei pentru a duce la bun sfârşit acest proiect important prin finanţarea cheltuielilor de masă şi cazare pentru studenţii participanti și punerea la dispoziţie a sălilor de spectacole şi a logisticii necesare desfăşurării festivalului”, a declarat Gheorghe Berghian, directorul Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia.

„Este un eveniment al talentului, moment de bucurie şi prețuire pentru relaţii între actori şi public, între oameni de etnii şi culturi diferite. Într-un an de sărbătoare pentru România grupul Skepsis are propria celebrare, 5 ani minunaţi de festival Apollo, timp în care Alba Iulia a ajuns un centru de interes pentru grupuri de teatru din lumea întreagă”, Ştefan Balog, preşedintele Fundaţiei Inter-Art, Aiud.

„De la înfiinţarea fundaţiei, susţinem tânăra generaţie ca parte activă a comunităţii. Contribuţia noastră la festival poate fi privită ca una simbolică, dar ea face parte din demersul consistent prin care tinerii transformă comunitatea, demers asumat de Skepsis în plan cultural” - Dorin Sava, director al Fundației Comunitare Alba.
 

Comunicat Skepsis, Alba Iulia - coordonator Viorel Cioflică
 
Foto: Festivalul Apollo, 11 mai 2017 

CITEŞTE şi:
 
Taguri: Festivalul International de Teatru Apollo, teatru de tineret, B.P. Hasdeu, Cristian Izzo, Stefan Balog, Viorel Cioflica

Ratari

Criticisme (1)

Maxx
02-04-2018
daaaa! asteptam cu mare interes aceasta editie, deja a cincea...
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>