#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Marea sarbatoarea a motilor... Targul de Fete de pe Muntele Gaina

Marea sarbatoarea a motilor... Targul de Fete de pe Muntele Gaina

Revista nr. 39 | 17-07-2010 | Alexandru Mitchievici

În perioada 17-18 iulie, în inima Apusenilor are loc cea mai mare sărbătoare a moţilor: o sărbătoare a tradiţiilor populare, a cântecului şi portului: Târgul de fete de pe Muntele Găina...

Pornit iniţial ca o întâlnire între locuitorii satelor răsfirate prin munţi, pentru ca oamenii să-şi găsească mai uşor partenerul sau partenera de viaţă, cu timpul târgul a devenit un prilej de promovare a tradiţiilor populare: a dansului şi a muzicii folclorice.
Asemenea târguri se desfăşurau în mai multe locuri, pe vârfuri de munte, ca întâlniri de socializare, de petreceri şi schimburi de bunuri, obiecte şi alimente necesare vieţii. Târgul de fete de pe Muntele Găina a devenit cunoscut prin întâlnirile dintre tinerii de pe văi îndepărtate care îşi căutau perechea.
Prima menţiune a Târgului de fete de pe Muntele Găina datează din anul 1816, dar începuturile acestui eveniment trebuie căutate mult în timp.
Platoul Găina se află la graniţa judeţelor Alba, Hunedoara şi Arad, dar aici se strâng locuitori şi din satele moţeşti aflate în judeţele Cluj şi Bihor. Întâlnirea se organizează an de an în cea mai apropiată duminică de 20 iulie (această zi fiind Ziua Sfântului Ilie). Principalul organizator este Primăria Avram Iancu (aflată pe teritoriul judeţului Alba) şi Consiliul Judeţean Alba care asigură finanţarea evenimentului.
După 1989 Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbatoare a tradiţiilor populare a locuitorilor din Munţii Apuseni, o sărbătoare a moţilor din cele cinci judeţe din zonă, dar şi a moţilor care din diferite motive s-au împrăştiat prin ţară şi prin lume.
Printre momentele de anul acesta de la Găina se numără: parada portului popular, vernisajul expoziţiei fotografice „Elemente spaţiale de natură etnografică din Munţii Apuseni”, finala concursului „Cultură pentru cultură”, recitaluri susţinute de Traian Ilea şi Valeria Codorean, formaţia de muzică populară „Arieşul” din Câmpeni, recital al formaţiei de muzică veche românească „Anton Pann”, fanfara „Rotaria” din Iaşi, vernisajul expoziţiilor din cadrul Târgului meşterilor populari de pe Muntele Găina, spectacolul Ansamblului Folcloric al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, un spectacol artistic al fiecărui judeţ participant: Arad, Bigor, Cluj, Hunedoara.


Spicuiri din program...

Sâmbătă, 17 iulie:


12.00 Finala concursului Cultură pentru Cultură
17.00 Formaţii şi solişti în recital
Formaţia de muzică populară ARIEŞUL din Cîmpeni
Fanfara ROTARIA din Iaşi
Recital susţinut de TRAIAN ILEA şi VALERIA CODOREAN
21.30 Muzică veche românească şi muzică bizantină cu formaţia ANTON PANN
22.00 Vizionarea filmului „Elena Pogan, cetăţean de onoare a comunei Avram Iancu”
Foc de artificii

Duminică, 18 iulie

10.00 Te Deum
10.30 Vernisajul expoziţiilor realizate cu ocazia Târgului meşterilor populari de pe Muntele Găina
Spectacol folcloric prezentat de Judeţul Alba - Ansamblul Folcloric al Centrului Cultural Augustin Bena Alba
Recital TRAIAN ILEA şi VALERIA CODOREAN
11.30 Premierea câştigătorilor concursului meşterilor populari
12.00 Spectacol artistic prezentat de judeţele Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara.
 

Taguri:marea, sarbatoarea, motilor, Targul de Fete, Muntele Gaina, Muntii Apuseni, judetul Alba, CJ Alba

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>