#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Astazi avem voie sa plangem...

Astazi avem voie sa plangem...

Revista nr. 424 | 05-12-2017 | Alexandru Mitchievici


5 decembrie 2017. S-a stins Regele Mihai I ! În Elveţia, printre străini. La ora asta toţi securiştii care au pus mâna pe politica românească de după 1989 ţopăie de fericire la Bucureşti, inclusiv actoraşul care a pus mâna pe Casa Regală !


„O personalitate luminoasă”, cum îl numea pe Rege doamna Georgeta Filitti la Radio România Cultural (R.R.C.). De altfel cuvântul luminos a revenit în comentariile mai multor oameni de cultură, istorici, la Radio România Cultural, astăzi, 5 decembrie 2017, când ne-a părăsit Regele.
 
Georgeta Filitti la R.R.C.: „Principala calitate a Regelui a fost perfecta corectitudine”.
 
Ana Blandiana la R.R.C.: „Fără Regele Mihai, care a fost unul dintre cele mai curate şi mai tragice din istoria românească, o să fim mai singuri şi mai fără dovezi... A fost o victimă a Istoriei, dar şi a tuturor celor din jurul lui ! În felul în care reuşea să nu fie înfrânt era ceva aproape magic. Venirea lui atunci la Paşti (n.a. - în anul 1992) şi reacţia românilor, care i-a făcut mai buni, pentru că au văzut această capacitate maximă prin prezenţa lui !”
 
Alexandru Zub la R.R.C.: „Acest mare personaj al istoriei şi al lumii noastre. Trebuie să folosim prilejul pentru a mobiliza naţionale”.

Ioan Aurel Pop la R.R.C.: „Regele Mihai a reprezentat de-a lungul vieţii, dar mai ales în ultimele decenii, o instituţie, a reprezentat o speranţă pentru milioanele de români care au fost vărsaţi în partea estică a Europei. Regele rămâne o personalitate luminoasă, care ne-a dat speranţe şi care ne-a dat fapte. Stingerea Majestăţii Sale reprezintă apusul unei lumi”.

Ioan Scurtu la R.R.C.: „Este ultimul rege care era la putere în cel de-al doilea război mondial. Dispare practic un simbol”.
 
Ion Bulei la R.R.C.: „Rămâne un simbol al moralităţii noastre !”
 
Dan Berindei la R.R.C.: „Acest capitol final. Din cei 4 regi, trei s-au distins prin demnitate şi el a fost ultimul. Ne va lipsi foarte mult, mai ales pentru generaţiile viitoare, pentru că era o carte de învăţătură. În ultimul discurs (la împlinirea a 90 de ani) ne învăţa echilibrul şi măsura, ceea ce lipseşte clasei politice. Şi ne mai învăţa ceva: o iubire neţărmurită faţă de ţară. Ne va lipsi foarte mult!... Plecarea Regelui din Casa Regală înseamnă intrarea acestei instituţii în istorie, din păcate. Asta e realitatea”.
 
Golul lăsat în suflet de plecarea Regelui Mihai (în vârstă de 96 de ani) îmi aduce aminte de sentimentele pe care le-am simţit în 1995, pe 11 noiembrie, când s-a stins Seniorul. Corneliu Coposu !

Astăzi avem voie să plângem !
 
 
Foto: Alba Iulia, 8 aprilie 2007
 

CITEŞTE şi:
 
 
Taguri: astazi avem nevoie sa plangem, o personalitate luminoasa, Elvetia, printre straini, securistii, Radu Duda

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>