#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
A cincea intalnire initiata de Fundatia Pro Oriente despre Unirea religioasa a romanilor ardeleni

A cincea intalnire initiata de Fundatia Pro Oriente despre Unirea religioasa a romanilor ardeleni

Revista nr. 38 | 10-07-2010 | Alexandru Mitchievici

În 2001 Fundaţia Pro Oriente din Viena a iniţiat împreună cu universităţile din Alba Iulia şi Viena un grup de lucru menit să cerceteze, să aducă informaţii noi şi să elaboreze, pe baza izvoarelor, istoria Unirii religioase din Transilvania – incluzând aici şi rezistenţa împotriva acestei uniri.
Putem spune aici faptul că Unirea religioasă a unei părţi a populaţiei româneşti din Ardeal cu Biserica Romei a dus şi la câţiva paşi mari – acceleraţi – de emancipare a acestei populaţii de sub dominaţia autorităţilor maghiare, paşi care vor culmina cu solicitarea şi câştigarea dreptului de autodeterminare la începutul secolului XX.
Membrii acestui grup sunt istorici şi teologi din diferite biserici: ortodocşi, catolici de tradiţie latină şi bizantină, reformaţi. Aceşti cercetători provin din România, Austria şi SUA şi doresc un dialog între diferitele puncte de vedere foarte diferite la o tematică marcată de mari contradicţii.
A cincea întâlnire a grupului coordonat de prof. Ernst Christoph Suttner (foto, în picioare) se numeşte Unirea religioasă a românilor ardeleni şi are loc la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la Centrul de Conferinţe Gaudeamus (zona Schitului), în perioada 12-16 iulie.
Deschiderea lucrărilor are loc luni, 12 iulie 2010, începând cu ora 18.00.

Taguri:A cincea, intalnire, initiata, Fundatia Pro Oriente, despre, Unirea, religioasa, romanilor, ardeleni, greco-catolic

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>