#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Mozaic Jazz Festival la Sibiu

Mozaic Jazz Festival la Sibiu

Revista nr. 419 | 08-11-2017 | Alexandru Mitchievici


În perioada 10-12 noiembrie 2017 la Sibiu are loc a treia ediţie a Festivalului de Jazz Mozaic.


Prima ediţie a festivalului a avut loc în 2014, respectiv ediţia a doua în 2015. Din anumite motive festivalul Mozaic a fost anulat în 2016, dar revine acum, în 2017...
 

Programul ediţiei

Vineri, 10 noiembrie 2017

Isfar Sarabski (Azerbaijan)
Gilad Atzmon & The Orient House Ensemble (Israel)

Sâmbătă, 11 noiembrie 2017

Mn’Jam Experiment
Steve Coleman and Five Elements (Statele Unite)
 
Duminică, 12 noiembrie 2017

Arcuş Trio (România)
Olli Hirvonen (Finlanda)
 

Prezentarea artiştilor (făcută de organizatori)

ISFAR SARABSKI

Născut în Azerbaijan, Isfar Sarabski provine dintr-o familie de muzicieni, bunicul său fiind cunoscutul interpret de operă Huseyngulu Sarabski. Încă de la vârsta de 7 ani a început să studieze pianul clasic, iar la vârsta de doar 19 ani devenea primul câştigător din Azerbaijan al competiţiei de pian de la Festivalul de Jazz din Montreux.

A participat la numeroase festivaluri din Europa şi a fost invitat să concerteze la sediul UNESCO din Paris în 2012 (alături de Herbie Hancock) şi în 2015. În 2011, a format trupa Isfar Sarabski Trio, din care mai fac parte Alexander Mashin şi Makar Novikov. Trupa a oferit reprezentații la diferite festivaluri şi concerte din Europa şi din America de Nord.

Datorită pregătirii sale clasice, Isfar Sarabski abordează în concertele sale reinterpretări acustice ale unor piese de muzică clasică (Bach, Chopin, Ceaikovski), însă nu se dă în lături nici de la standare jazz, tango-uri Piazzola sau muzică pop. Cele mai recente compoziţii ale sale sunt realizate în stil electro-jazz, pentru a reprezenta mai bine cele mai intime gânduri şi trăiri ale artistului.

Începând cu 2016, colaborează frecvent cu Dhafer Youssef, susţinând alături de acesta concerte în Europa şi Oceania pentru promovarea albumui „Birds Requiem”.

GILAD ATZMON & THE ORIENT HOUSE ENSEMBLE

Chiar dacă şi-a perfecționat stilul de jazz de-a lungul deceniilor petrecute în Marea Britanie, Gilad Atzmon este originar din Israel. Cântă la saxofon, la clarinet, precum şi la diferite instrumente tradiţionale din lemn.

În anul 2003, albumul său, „Exile”, a fost numit cel mai bun album jazz al anului de către BBC. Pe parcursul carierei sale, a lansat 15 albume, cu compoziţii care explorează diferite teme politice şi în care se regăsesc influenţele muzicii caracteristice Orientului Mijlociu.

Ca parte din trupa Blockheads, Gilad Atzmon a colaborat cu numeroşi artişti de renume, printre care Paul McCartney, Sinead O’Connor sau Robbie Williams. Ca artist solo, a colaborat în 2014 la albumul „The Endless River” lansat de formaţia Pink Floyd.

Trupa The Orient House Ensemble a fost formată în 2000, alături de Asaf Sirkis şi Oli Hayhurst. În prezent, din componenţa trupei fac parte Yaron Stavi (chitară bas), Frank Harrison (pian) şi Chris Higginbottom (tobe). În această formulă, trupa susţine frecvent concerte în întreaga lume şi a produs 6 albume, dintre care cel mai recent este „Songs Of The Metropolis” din 2013.

MN’JAM EXPERIMENT

Acest proiect muzical tânăr se remarcă prin faptul că pune în scenă show-uri multimedia, în care artele vizuale se împletesc cu muzica, pentru a crea un mediu interactiv şi o experienţă inedită pentru public. Mn’JAM Experiment este un adevărat experiment muzical, deoarece pune bazele unui nou concept de show şi creează o platformă inedită pentru interpretarea muzicii jazz. Rolurile asumate de componenţii trupei şi posibilităţile pe care oferă elementele vizuale multimedia sunt infinite.

M nu îşi asumă doar rolul de interpretă, ci devine practic un instrument care face parte din trupă, datorită tehnicii sale vocale şi a improvizaţiilor. Pe de altă parte, JAM este un maestru al improvizaţiilor vizuale, pe care le foloseşte pentru a completa în mod armonios muzica.

Trupa este formată din M (Melissa Olivieira), JAM, Virxilio da Silva (chitară), Jose Carlos Barbosa (chitară bas) şi Tuur Morens (tobe). Datorită naturii interpretării, Mn’JAM Experiment nu a înregistrat încă un album de studio, concentrându-şi atenţia asupra show-urilor live, fiecare dintre ele fiind unic.

STEVE COLEMAN and FIVE ELEMENTS

Celebrul saxofonist Steve Coleman revine la Mozaic Jazz Festival pentru a lansa în faţa publicului român cel mai recent album al său, „Morphogenesis”. Albumul reprezintă o fuziune dintre cele două mari pasiuni ale artistului: jazzul şi boxul. Abordarea este una cu atât mai personală, deoarece tatăl artistului a fost cel care i-a îndrumat primii paşi spre sala de box, unde a descoperit prima pasiune statornică din viaţa sa.

Steve Coleman este un saxofonist şi compozitor american, cu rădăcini puternice în South Side Chicago, dar care s-a remarcat pe scena muzicală din New York unde a pus bazele mişcării M-base, la sfârşitul anilor 1980. Mişcarea M-base este subsumată stilistic jazzului. Influenţa lui Steve Coleman asupra muzicii a fost adesa comparată cu cea a lui John Coltrane, prin faptul că viziunea sa muzicală a fost adoptată de generaţii întregi de muzicieni. Inovaţiile pe care le-a adus în domeniul muzicii i-au fost recunoscute în 2014, prin acordarea premiului „MacArthur Genius” de către fundaţia MacArthur din SUA, premiu acordat personalităţilor cu merite deosebite în domeniile în care activează.

La Mozaic Jazz Festival, Steve Coleman revine alături de trupa cu care susţine concerte live de mai bine de un deceniu, Five Elements. Din componenţa trupei fac parte Anthony Tidd, Sean Rickman, Jonathan Finlayson şi Miles Okazaki.

ARCUŞ TRIO

Trupa a fost înfiinţată în 2015 la inițiativa lui Alexandru Arcuş, împreună cu Adi Stoenescu şi Marcel Moldovan. Stilul distinctiv al trupei Arcuş Trio este dat de faptul că introduce diferite elemente din folclorul tradiţional românesc şi balcanic în jazzul urban. În plus, se resimt şi alte influenţe, precum cele din hip hop, R&b, post-prog şi prog-rock, toate împreună formând un stil propriu de interpretare.

Albumul de debut al trupei include 10 piese cu un sound inedit şi care trec printr-o paletă largă de stiluri. Numele albumului „Allotropy” vine la termenul care este utilizat pentru descrierea unui element chimic ce există în aceeaşi stare de agregare, însă în diferite forme, ce diferă prin proprietăţile pe care le au. Elementele muzicale utilizate pentru fiecare compoziție în parte sunt la fel de diferite precum este şi background-ul muzical al trupei, însă împreună formează un album omogen.

Alexandru Arcuş şi-a început cariera muzicală în 2008, la Chişinău, alături de trupa Trigon. După ce s-a mutat în Bucureşti, a colaborat cu diferite trupe (Bucharest Jazz Orchestra, Three For Helen etc).

Adi Stoenescu a studiat pian clasic la Târgovişte şi improvizaţie jazz cu Marius Popp, când a descoperit sunetul orgii Hammond. A colaborat cu diferiţi muzicieni, printre care Claudiu Purcărin, Alex Man, Cătălin Milea sau Tavi Scurtu.

Marcel Moldovan este unul dintre cei mai apreciaţi baterişti ai scenei româneşti la ora actuală, având la activ colaborări muzicale cu artişti şi trupe ca Loredana, Smiley, Steve Vai, Three for Helen etc.

OLLI HIRVONEN

Chitaristul finalndez Olli Hirvonen şi-a creat propriu stil de interpretare datorită faptului că trece cu uşurinţă prin diferite stiluri muzicale, de la jazz şi rock, la sound-uri experimentale. Albumul de debut, „Detachment” a fos lansat în 2014. În calitate de Artist al Anului desemnat de Fundaţia Finlandia a susţinut un amplu turneu în SUA.

Olli Hirvonen a participat la numeroase festivaluri din Europa şi din SUA ca artist solo, sau alături de diferite trupe. De asemenea, a colaborat cu artişti şi trupe ca NYC Jazzharmonic, UMO Jazz Orchestra, Fabian Almazan, Donny McCaslin sau Alan Hampton.

În 2011 a fost nominalizat ca artist al anului la festivalul Pori Jazz din Finlanda, iar în 2016 a câştigat competiţia de chitară electrică a festivalului Montreux Jazz.

Anul acesta, a lansat albumul „New Helsinki” alături de muzicienii Nathan Ellman-Bell, Luke Marantz, Marty Kenney, Adam O’Farrill şi Walter Smith III.
 
Bilete

Preţul unui bilet va fi de 70 lei/zi şi 160 lei/abonament festival cu reduceri aplicate pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Mozaic Jazz Festival este cofinanţat de catre Consiliul Local şi Primăria Municipiului Sibiu.
 
 
CITEŞTE şi:
Taguri: Mozaic Jazz Festival, Sibiu, Arcus Trio, fundatia Finlandia, Alexandru Arcus, jazzisti, competitie, pianisti

Ratari

Criticisme (1)

jazz
09-11-2017
Frumos!!
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>