#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Ghidul spectatorului de bun-simt

Ghidul spectatorului de bun-simt

Revista nr. 414 | 03-10-2017 | Alexandru Mitchievici


La Alba Iulia se apropie Festivalul Internaţional de Teatru Poveşti. Evenimentul a ajuns la ediţia a 12-a şi e bine să le reamintim celor din public câteva reguli de bun-simţ.


1.Nu-ţi lua telefonul mobil cu tine. Scapi de stresul că te sună careva, în acelaşi timp te bucuri de spectacol şi de libertate.

2.Dacă eşti obsedat de telefon şi vrei să îl ei cu tine, pune-l pe SILENT. Nu e chiar aşa de greu !

3.Nu luaţi copiii cu dvs! Vor găsi o sumedenie de întrebări şi probleme pentru care trebuie rezolvare pe loc. Discuţiile cu copiii îi deranjează întotdeauna pe cei din jur, care au plătit să vadă un spectacol, nu o discuţie părinţi-copii. Copiii foarte mici nu au ce căuta la teatrul pentru adulţi: nu pricep nimic, nu au răbdare şi vor scoate sunete sau vor vorbi în timpul spectacolului.

4.Dacă eşti răcit sau ai o afecţiune respiratorie, dacă tuşeşti mult sau dacă strănuţi des... mai bine stai acasă, la un ceai bun şi un film de calitate.

5.Dacă primeşti o invitaţie gratuită şi nu ai chef să mergi la spectacol... interesează-te printre cunoscuţi. Sigur cineva va dori să se bucure de spectacol !

6.Dacă ai chef de teatru, du-te din timp: cu 10 minute înainte de începerea spectacolului. Mai bine aştepţi decât să fii aşteptat (adică să fii un întârziat) !

7.Dacă ai reuşit să intri la spectacol, nu ieşi până la final... chiar dacă spectacolul nu e pe gustul tău. Ieşind în timpul spectacolului, arăţi că nu ai ăia 7 ani de acasă: îi deranjezi pe actori şi pe ceilalţi spectatori. 

8.Ştim că toată lumea vrea amintiri de la spectacole şi să posteze apoi pe facebook, dar e un gest deplasat să filmezi cu lumina aprinsă la aparat sau să fotografiezi cu blitzul.

9.Sunt şi spectacole în care fotografiatul / filmatul este interzis. Este obligaţia organizatorilor să anunţe aceste detalii înainte de începerea spectacolului.

10.Pentru fotografi: dacă aveţi aparate care scot zgomot la declanşare, faceţi doar 10 poze într-un spectacol. E mai mult decât suficient. Chiar şi pentru un articol de specialitate.

11.Dacă îţi place un spectacol foarte mult (sau anumite scene din spectacol), nu o să râzi cu gura pân' la urechi şi nici nu o să aplauzi la orice glumă deocheată. Arată lipsa de educaţie teatrală. Dacă îţi place foarte foarte mult, aplauzi doar la final sau poţi oferi o floare (prima dată la actriţe, la actorii vârstnici şi apoi la cei tineri)...

12.Dacă ai ceva probleme fiziologice şi trebuie să ajungi NEAPĂRAT la baie... mergi în pauză sau la final. Dacă nu mai rezişti, ieşi când este o relativă acalmie în acţiunea spectacolului, dar apoi nu te mai întorci pe scaun... pentru că îi deranjezi pe cei care stau cuminţi pe scaune.

13.Dacă ţi-e foame, mai bine nu veni la teatru. Dacă vii la teatru flămând, nu te apuca să deschizi pachete de biscuiţi sau bomboane ! E de prost-gust !

14.Dacă ţi-e sete de o bere sau un suc, aşteaptă două ore, că nu te usuci ! La gongul final te aşteaptă prietenii să mergeţi la una mică !

15.Nu mergi la teatru ca să vorbeşti sau ca să fii văzut ! Aşadar, dacă mergi la spectacol cu un prieten, nu te apuci să stai cu el la taclale în timpul spectacolului, chiar dacă nu te-ai văzut cu el prea des în ultima vreme. Aveţi timp după gongul final să discutaţi care a fost cel mai bun de pe scenă. Cronicile de obicei se fac la final...
 
16.Cei care vin la sala de spectacol... „la şi 5” (minute) ar trebui să fie lăsaţi afară chiar dacă au plătit biletul. Să se înveţe minte şi să vină la spectacol ... din timp ! Educaţia, chiar şi cea teatrală, se face cu mici pedepse şi amenzi, aşadar cu pierderea unor întâlniri cu actorii favoriţi...
 
Nimeni nu s-a născut cu teatrul în sânge sau cu regulile spectatorului de bun-simţ în ADN. Lucrurile pot fi învăţate, cu răbdare şi atenţie sporită !
 
 

CITEŞTE şi:
 
 
Taguri: ghidul spectatorului de teatru, bun-simt, foto, telefon inchis, silent, cu gura pana la urechi, povesti

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>