#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Criza!!! Păzea !!!

Criza!!! Păzea !!!

Revista nr. 34 | 08-06-2010 | Dark Nightrider

Toata lumea vorbeste in acest moment de criza. Incepand de la omul de rand care-si inneaca amarul dupa orele de servici cu vecinii la o bere la carciuma de cartier pana la politicieni, economisti, finantisti din mediul public sau privat sau guvernatorul BNR. Retorica variaza de la o abordare fara noima si pagubitoare pana la una pragmatica, izvoratoare de cauze si modalitati de aplanare a marilor dezechilibre economice cu care ne confruntam. Din pacate, exact cei care ar trebui sa fie cei mai bine ancorati in realitatile economice ale tarii si anume factorii de decizie politica din Romania, nu sunt, ba mai mult se inscriu intr-o galceava continua fara sens, neconcluziva si daunatoare economiei in general.

Unul dintre principiile de baza ale logicii spune ca daca vrei sa controlezi efectul trebuie sa cunosti profund cauza. Iar aici, privind doar asupra Romaniei, trebuie sa realizam ca criza economica cu care Romania se lupta este o precadere o criza interna, cauzata de perpetuarea unui mix de politici macroeconomice gresite. Chiar daca criza financiara mondiala a fost pistonul declansator al crizei interne, criza interna nu a avut aceleasi cauze cu criza mondiala. De aceea este si foarte periculoasa, pentru ca mecanismele macroeconomice ale Romaniei nu functionau intr-o piata matura ca in lumea occidentala ci erau puse in miscare de fluxurile financiare ale unei economii emergente, in plina expansiune, bazata, de ce sa nu recunoastem, pe indatorare si consum si intr-o masura mult prea mica, nesemnificativa, de acumulare de capital propriu. In cazul nostru, al Romaniei, criza financiara mondiala a fost declansatorul crizei interne deoarece aceasta si-a pierdut brusc cea mai mare parte din sursele de finantare.Cu reforme structurale amanate, cu o politica fiscala incoerenta si foarte schimbatoare, cu o clasa politica submediocra, cu o cheltuire total discretionara a banului public, Romania a fost victima perfecta furtunilor de pietele financiare. Constientizand acest lucru, in opinia mea, am avea un punct de pornire foarte solid in organizarea unui plan anticriza eficient.

Care sunt solutiile? Buna intrebare! Insa raspunsul intarzie sa apara. Si ne duce tot mai mult spre rezolvarea tip „nod gordian” al problemei. Ceea ce este cea mai proasta si neinspirata alegere. Pentru ca aproape orice solutie data „la disperare” este proasta. Se vede acest lucru in aceste zile in pietele publice ale orasulor Romaniei, pline de nemultumiti. Semnele crizei financiare mondiale nu au aparut acum. Primele indicii de turbulente pe pietele de capital  (desi plapande) dateaza de la mijlocul anului 2007, poate chiar mai devreme. Ce s-a declansat in toamna lui 2008 a fost doar confirmarea. Cu alte cuvinte, factorii de decizie din Romania au avut destul timp pentru a concepe o strategie de repliere in fata acestor amenintari. Mai ales ca stiau foarte bine ca la un eventual examen de acest gen, Romania este picata din start. Sau nu stiau?

Insa solutii exista. Nu este prima criza economico-financiara din lume iar Romania nu este singura tara care a trecut printr-o astfel de situatie. Trebuie doar sa ne asumam atat lucrurile bune cat si cele proaste intamplate in tara noastra in ultimii 20 de ani si sa ne angajam la niste masuri clare si eficiente de relansare economica. Care ar fi mecanismele economice unde ar trebui lucrat?

  • - Primul principiu ar fi ca depasirea unei crize de supraconsum nu se face tot prin stimularea nediferentiata a consumului. De aceea, sloganuri de genul „sa cumparam bunurile romanesti pentru a sprijini agentii economici autohtoni, pentru a pastra locuri de munca, etc”sunt niste vorbe fara sens in opinia mea. Este o solutie pe termen foarte scurt care doar mai tine in viata „pacientul”  dar nu il insanatoseste. Semnalul de insanatosire trebuie sa vina din alte sfere de putere.  Pe de alta parte, solutia de iesire dintr-o criza de supraconsum nu sta nici pe departe in acordarea de ajutoare bugetare sau prin taierea vremelnica a salariilor bugetarilor sau a pensiilor.

  • - Indiferent de posesorul unei sume de bani, acesta poate face doar trei lucruri ci aceasta suma: sa-i economiseasca, sa-i foloseasca pentru consum sau sa-i investeasca. Oricat de ciudat ar parea, alta alternativa nu are. Indiferent ca economia se afla intr-o situatie de criza sau nu. Cu alte cuvinte, daca asimilam guvernul posesorului de bani iar banilor bugetul, putem spune ca masurile care trebuiesc luate rapid si fara echivoc sunt regandirea profunda a alocarii banului public si demararea cat mai rapida a unui program bine articulat, multianual de investitii. Nu exista alte alternative.

Concluzionand, pentru a depasi o criza cu specificitatea celei din Romania trebuie luate niste masuri clare: 1) eliminarea risipei resurselor bugetare printr-un program de investitii coerent bazat pe bugetari multianuale, 2) demararea cat mai rapid a reformelor structurale in administratia publica si 3) nu in ultimul rand promovarea unei politici fiscale coerente, ancorata in realitatile economice.

Cu cat mai repede se vor lua aceste masuri, cu atat mai bine. Insa pana cand ne vom lamenta cu solutii efemere de genul ajustarii salariilor bugetarilor si a pensiilor amaratilor batrani, nu vom avea o rezolvare sanatoasa a problemei.

La o situatia de criza, raspunsul trebuie sa fie energic, fara echivoc, rapid si eficient. Nu exista timp pentru experimente si jumatati de masura. Nici de balacareala jalnica a oamenilor politici pe la talk-show-uri sau prin ziare. Aceste lucruri nu s-au inteles de catre ai nostri guvernanti, se pare. Si lasand la o parte culorile politice, pentru ca aici discutam de economie, am impresia ca toti acei oameni politici de conducere, indiferent din ce partid, sunt complet depasiti. Iar atunci cand esti complet depasit trebuie sa te dai la o parte si sa lasi specialistii sa-ti rezolve problema. Este valabil atat la nivel micro cat si macro economic. Chemati specialistii domnilor si lasati-le cârmele tarii, macar pentru o vreme !!!!

Taguri:criza Romania solutii masuri

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>