#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Urmasii lui Avram Iancu au carnet de mot

Urmasii lui Avram Iancu au carnet de mot

Revista nr. 34 | 14-06-2010 | Alexandru Mitchievici

Locuitorii din Munţii Apuseni ar dori mai multe avantaje pentru deţinătorii carnetului de moţ, carnet care aduce anumite beneficii, dar acestea sunt insuficiente dacă se doreşte păstrarea dogăritului la moţi...
Moţii sunt recunoscuţi pentru obiectele de lemn pe care le fac de sute de ani, însă obiceiul dogăritului este în pericol, pentru că din ce în ce mai puţin copii de moţ duc această tradiţie mai departe. După sute de ani în care dogarii moţi umblau prin Imperiul Austro-Ungar şi prin România, dogarii sunt tot mai puţini, iar avantajele date de carnetul de moţ sunt reduse faţă de cât ar dori deţinătorii lor.
Traian Cristea este din Vidrişoara, comuna Avram Iancu. S-a născut pe 5 octombrie 1937 şi lucrează în lemn de la 10 ani. Vinde orice produs din lemn: cozi de ciocan, cozi de sapă, de topor, furcă, hârleţ, greble, lopată, târnăcop, fluiere, linguri, doguri; obiecte artizanale din lemn, canale pentru butoaie, butoiaşe.
„Meseria am învăţat-o de la părinţi, ea se transmite din moşi-strămoşi. Eu cunosc toată Ţara Românească, am umblat în lung şi-n lat. Mă ocup cu dogăritul”, spune mândru Traian Cristea. De 50 de ani umblă prin ţară şi vinde obiecte din lemn. Are doi băieţi şi două fete, care au învăţat şi ei să lucreze în lemn, dar nu practică acest vechi obicei.
Uneltele folosit spun şi ele de vechimea acestei îndeletniciri moţeşti: banzic, (circular), abric, gilău (rindea), frezăă, mezdreala (tăietoare), scaun de văsărie (menghină), văsărie.
Drepturile pentru moţi le-a dat Victor Ciorbea (fost prim ministru al României), dar acum şi Cornel Olar vrea să îi ajute pe urmaşii lui Avram Iancu. Facilităţile conferite de carnetul de moţ nu sunt suficiente, crede Traian Cristea. Conform adeverinţei de moţ, lemnarii sunt „meşteşugari”; au reducere jumătate din preţul biletului de tren şi gratuitate la taxe în anumite târguri din ţară – nu în toate târgurile însă! De asemenea, carnetul prevede şi un anumit număr de metri cubi de masă lemnoasă pentru moţul cu carnet.
Traian Cristea este la al treilea carnet de moţ; carnetul de moţ are numărul 595 din 23.03.2006 şi e plin de ştampile şi vize de călătorie sau gratuităţi de târguri.
 


Urmasii lui Avram Iancu au carnet de mot Urmasii lui Avram Iancu au carnet de mot
Taguri:urmasii, Avram Iancu, au, carnet de mot, Traian Cristea, Muntii Apuseni

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>