#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
150 de ani de la nasterea marei soprane Hariclea Darclée

150 de ani de la nasterea marei soprane Hariclea Darclée

Revista nr. 34 | 10-06-2010 | Alexandru Mitchievici

Hariclea Darclée s-a născut la Brăila, pe 10 iunie 1860, într-o familie cu rădăcini elene. Pe numele său de naştere Hariclea Hartulari. În copilărie, Hariclea a fost la un pas de a muri de febră tifoidă.
La Scala din Milano, scena consacrării mondiale, Hariclea a debutat pe 26 decembrie 1890, cu rolul Cimenei din „Cidul” de Massenet. Atunci a fost aplaudată de marele Verdi. Între 1893 şi 1910 a cunoscut gloria pe marile scene ale lumii, revenind în câteva rânduri la Scala din Milano. De-a lungul anilor s-a bucurat de aprecierea lui Verdi, Leoncavallo, Massenet, Puccini; a cântat alături de Enrico Caruso, Titta Ruffo, Tamagno.
Românii au supranumit-o „Privighetoarea Carpaţilor”, în timp ce Regele Carol al României i-a oferit ordinul Bene Merente clasa I, iar poeţii îi compuneau versuri.
La finele vieţii, artista a trăit într-un anonimat nemeritat, locuind într-un hotel din Capitală. „Măiastra pasăre de basm”, „privighetoarea adorată” a murit în sărăcie, funeraliile fiind finanţate de Ambasada Italiei.
Fosta mare soprană a murit la Bucureşti, la 12 ianuarie 1939.

Printre rolurile sale se numără: Georges Bizet - rolul Carmen (operă) din opera cu acelaşi nume; Alfredo Catalani - rolul Wally din opera La Wally; Gaetano Donizetti - rolul Norina în Don Pasquale, Linda în Linda di Chamonix, Lucrezia în Lucrezia Borgia; Umberto Giordano - rolul Maddalena în Andrea Chénier; Charles Gounod - rolul Margareta în Faust, Julieta în Romeo şi Julieta; Ruggero Leoncavallo - rolul Zazà în opera cu acelaşi nume; Pietro Mascagni - rolul Santuzza în Cavalleria rusticana, Iris în opera cu acelaşi nume, Luisa în I Ranzau; Jules Massenet, rolul Chimène în Cidul; Giacomo Meyerbeer - rolul Valentina în Hughenoţii; Giacomo Puccini - rolul Floria Tosca în Tosca; Richard Strauss - rolul Marschallin în Cavalerul rozelor; Giuseppe Verdi - rolul Elvira în Ernani, Aida în opera cu acelaşi nume, Giselda în Lombarzii, Desdemona în Otello, Violetta în Traviata; Richard Wagner - rolul Elsa în Lohengrin, Eva în Maeştrii cântăreţi din Nürnberg, Elisabeta în Tannhäuser.

Taguri:150 de ani, nasterea, soprana, romanca, Hariclea Darclee

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>