#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Campanie pentru prevenirea cancerului de col uterin in judetul Alba

Campanie pentru prevenirea cancerului de col uterin in judetul Alba

Revista nr. 378 | 27-01-2017 | Alexandru Mitchievici


Campanie derulată în Alba pentru prevenirea cancerului de col uterin: 45 de asistenți medicali comunitari, la prima activitate  (comunicat DSP Alba)

 
 
Direcția de Sănătate Publică Alba, în contextul în care cancerul de col uterin rămâne o preocupare cheie în sănătate, consideră campania de promovare a Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, 22-28 ianuarie 2017, momentul potrivit pentru a acționa potrivit direcțiilor și planului de acțiuni asumate în Strategia Județeană de Sănătate 2017-2020. Mai mult, pentru DSP este important de a nu lăsa strategia să rămână un simplu document, ci de a acţiona.
 
În acest context, masa rotundă organizată joi, 26 februarie 2017, la sediul OAMGMAMR, având ca grup ţintă intermediar asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari de la nivelul judeţului 45 (participanţi), a fost prima activitate în cadrul campaniei şi prima acţiune din strategie.
 
Activitatea a fost coordonată de Direcţia de Sănătate Publică Alba în colaborare cu: OAMGMAMR - filiala Alba, Spitalul Judeţean de Uregenţă Alba Iulia, Centrul de Resurse Academia Doamnelor, dezvoltarea de parteneriate și valorificarea expertizei specialiștilor în sănătate publică aducând plus valoare activităţii.
 
Agenda activităţii a fost diversificată având ca scop promovarea beneficiile screeningului pentru cancerul de col uterin şi ale vaccinării anti-HPV.
 
Dr. Olimpia Candrea, Coordonator Program Evaluare şi Promovare a Sănătății, din cadul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, a deschis evenimentul prin prezentarea campaniei, informaţii generale privind cancerul de col uterin şi, factorii de risc şi de protecţie precum şi modalităţile de accesare a serviciilor medicale preventive. În aceleşi timp a subliniat importanța rolului asistentului medical comunitar în diseminarea informațiilor către comunități, și promovarea comportamentelor favorabile sănătăţii.
 
Dovezile științifice pe care le are vaccinarea în reducerea riscului de apariție a cancerului de col uterin, au fost  prezentate de catre dr. Dana Popa Dreghici - medic primar epidemiolog al Direcţiei de Sănătate Publică. Aceasta a subliniat  că nu există altă formă de cancer pentru prevenirea căreia impactul metodelor de prevenire să fie atât de eficient.
 
Coordonatorul sub-programului de screening dr. Simona Căbulea, medic primar epidemiolog, Spitalul Județean de Urgenţă Alba Iulia, a menţionat că la nivelu judeţului programul şi-a atins parţial scopul  datorită aderenţai relativ reduse a medicilor de familie la program şi interesului  scăzut al populației din grupul țintă pentru program.

Accesarea sectorului primar al serviciilor de sănătate reprezintă opţiunea de elecţie, în depistarea precoce a cancerului de col uterin, a subliniat Preşedintele OAMGMAMR Graţiela Indreica. Complementar a pus accentul pe calitatea serviciilor de asistenţă medicală comunitară  şi profesionalizarea asistentului medical.
 
Ana Cosma, de formaţie economist, dar şi coordonator în Centrul de Resurse Academia Doamnelor, s-a adresat asistenţilor medicali comunitari subliniind importanţa dezvoltării parteneriatelor locale care cresc vizibilitatea şi impactul mesajelor prosanogene în comunitate. În plus, a insistat pe spiritul de iniţiativă, creativitate, implicare şi împărtăşirea informaţiilor către grupurile ţintă, ca modalitate de a produce schimbări reale.
 
 
 

CITEŞTE şi:
 
Taguri: campanie, prevenirea cancerului de col uterin, judetul Alba, directia de sanatate publica, Simona Cabulea

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>