#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Judetul Alba are o strategie de sanatate pentru urmatorii 4 ani

Judetul Alba are o strategie de sanatate pentru urmatorii 4 ani

Revista nr. 372 | 16-12-2016 | Alexandru Mitchievici


Comunicat DSP Alba


Îmbunătățirea infrastructurii sistemului sanitar, prioritate a Strategiei DSP Alba: Centru de Recuperare la Zlatna și servicii de urgență la Sebeș, între obiective
 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba și-a lansat, vineri, Strategia județeană de sănătate 2017 - 2020, între prioritățile acesteia numărându-se și îmbunătățirea sistemului sanitar, prin dezvoltarea unui Centru de Recuperare Medicală în orașul Zlatna, înființarea unui centru multifuncțional la Ocna-Mureș, în locul fostului spital, extinderea Ambulatoriului de Specialitate la Spitalul Municipal Blaj și dezvoltarea de servicii medicale de urgență la Sebeș.
 
Directorul DSP Alba, ec. Alexandru Sinea, a declarat că Strategia județeană de sănătate a analizat factorii determinanți ai stării de sănătate, respectiv starea actuală a serviciilor pentru a identifica modalități pliabile nevoilor comunităților din județul Alba

„Analiza și planificarea strategică capătă o importanță sporită în contextul regândirii serviciilor de sănătate pentru a răspunde eficient beneficiarilor. Astfel, am elaborat linii directoare pentru a genera o viziune aliniată tendințelor internaționale, naționale, însă, am făcut o prioritate în a găsi soluții împreună cu toți cei implicați în sistemul sanitar într-un mod care să răspundă nevoilor reale ale comunităților din județ. Punerea pacientului în centrul sistemului de sănătate implică responsabilități din partea tuturor, pentru ca viziunea generată să fie transpusă în realitate. Coeziunea sistemului județean sanitar, este un element important pentru atingerea rezultatelor așteptate, fiecare plan de acțiuni al fiecărei organizații necesitând alinierea la strategia județeană”, a spus Alexandru Sinea, la lansarea strategiei, la care au mai participat primari, reprezentanți ai CJ Alba, directori de deconcentrate și manageri de spitale.

Strategia județeană de sănătate are la bază strategia națională de sănătate însă este adaptată la cerințele și necesitățile județului Alba, fiind elaborată la propunerea directorului DSP Alba, Alexandru Sinea, de specialiști din instituție, împreună cu specialiști din spitale, OAMGMAMR, SANITAS, Asociaţia Medicilor de Familie, Colegiul Farmaciștilor, Colegiul Medicilor Dentiști și Colegiul Medicilor.

Tot în ceea ce privește dezvoltarea sistemului sanitar, DSP Alba va susține demersurile Consiliului Local al Oraşului Ocna Mureş de a spori capacitatea Unităţii Medico-Sociale Ocna Mureş de la 30 la 90 de paturi. 
 
 
 
 
„Datorită scăderii incidenței tuberculozei la nivel județean, a tendinței de îmbătrânire a populației și în consecință creșterea nevoii de servicii medicale adaptate, se evidențiază necesitatea dezvoltării unor servicii medico-sociale în municipiul Aiud. Totodată, având în vedere faptul că în municipiului Sebeș sunt noduri rutiere importante, se simte nevoia dezvoltării serviciilor medicale de urgență în proximitate pentru a degreva Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia și reduce costurile din sistem”, susține Alexandru Sinea.

În zona Munților Apuseni s-a ajuns la un consens între spitalele din Câmpeni și Abrud pentru ca locuitorii din Munții Apuseni să beneficieze de o paletă largă de servicii medicale. Potrivit Strategiei, Spitalul Orăşenesc Câmpeni va acoperi segmentul de acuţi și Urgențe, iar Spitalul de Boli Cronice Câmpeni va dezvolta specializările de boli cronice și tuberculoză, în vreme ce Spitalul Orăşenesc Abrud se va axa pe servicii de recuperare (neurologică, psihiatrică, balneofiziologică, etc); Totodată, strategia prevede înființarea unui heliport în orașul Câmpeni.

La lansare au participat și specialiști ai DSP Alba, care au ajutat la elaborarea strategiei.

„Implicarea tuturor segmentelor cu impact în sănătatea publică este absolut necesară pentru o bună stare de sănătate la nivelul județului Alba – instituții publice, asociații profesionale, ONG-uri  și inclusiv comunitățile prin creșterea responsabilității individuale. Mai mult, este nevoie de o corelare între determinanții stării de sănătate - socio-economici, comportamentali, sistem sanitar - și influențele  asupra sănătății. Mă refer  la acest lucru în urma analizei  efectuate în elaborarea strategiei județene de sănătate care a evidențiat faptul că acești determinanți  nu sunt centralizați și analizați în corelație”, a spus dr. Olimpia Candria, coordonator program național evaluare și promovare a sănătății.

Strategia Județeană de Sănătate 2017-2020 este reafirmarea angajamentului Direcției de Sănătate Publică Alba la principiile enunțate în Constituția României: dreptul la ocrotirea sănătății. dreptul la un mediu sănătos și la principiul enunțat în Constituția Organizației Mondiale a Sănătăți: sănătatea este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecărei ființe umane.

Strategia Județeană de Sănătate este integrată direcțiilor strategice având ca primordial obiectiv reducerea decalajului sau a inegalităților în sănătate, formulate în „Strategia Europa 2020”, a Organizației Mondiale a Sănătății Regiunea Europa, și în Strategia Națională de Sănătate 2014-2020, consonanță însă cu particularitățile județului Alba.
 
 
Foto: DSP Alba
 
 
CITEŞTE şi:
 
 
 
Taguri: judetul Alba, strategie de sanatate, urmatorii 4 ani, Alexandru Sinea, Cimpeni, Ocna Mures

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>