#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Noi reusite pentru sahistii albaiulieni la Festivalul International Ceramica Corund

Noi reusite pentru sahistii albaiulieni la Festivalul International Ceramica Corund

Revista nr. 360 | 18-09-2016 | Alexandru Mitchievici


Comuna harghiteană Corund e fruncea, şi nu doar la şah, am putea parafraza o cunoscută zicere populară. Având o populaţie de 5.000 de locuitori, comuna are înregistrate aproape 600 de firme (SRL, PFA, IF), cele mai multe avand ca obiect de activitate producţia de ceramică tradiţională, comerţul şi turismul. Trebuie remarcat că în comună sunt peste 500 de locuri de cazare în pensiuni, zeci de magazine de suveniruri, 8 restaurante şi pizzerii, 2 agenţii bancare, o sală de sport, teren de fotbal, un cămin cultural, băi sarate etc. Toate casele sunt racordate la reţelele de apa şi canalizare, iar străzile din comună sunt toate asfaltate. Descrierea aparţine şahistului albaiulian Marius Ceteraş întors de la o competiţie şahistă internaţională desfăşurată la Corund.


Eforturile unui sufletist şahist local, Sandor Levente, (susţinut de Consiliul Judeţean Harghita, Primaria comunei Corund şi câţiva sponsori locali, comuna Corund şi-a făcut loc şi pe harta şahistă din România.

Aflat la a doua ediţie, Festivalul Internaţional de Şah „Ceramica Corund” a reunit peste 150 de participanţi din 7 ţări: Anglia, Grecia, Moldova, Siria, Ucraina, Ungaria şi România.

La start s-a aflat un mare maestru internaţional, 12 maeştri internaţionali şi 11 maeştri FIDE. Festivalul a cuprins patru turnee, trei pentru seniori (şah clasic, şah rapid şi blitz) şi unul pentru copii sub 12 ani. O prezenţă inedită - ne anunţă Marius Ceteraş - a fost cea a tânărului refugiat sirian Ghosn Eiz Eddie, găzduit în centrul de imigranţi de la Galaţi, care deşi a fost privit la început cu oarecare suspiciune de organizatori şi participanţi, a dovedit că este un jucător de şah destul de bun, obţinând 3 puncte din 7 partide în turneul de şah rapid.
 
 
 
 
Şahiştii albaiulieni...

Participând doar la probele rapide, maestrul FIDE Marius Ceteraş s-a clasat pe locul 2 în proba de blitz cu 6 victorii şi o înfrângere, împotriva maestrului internaţional maghiar Gergely Aczel, cel care a şi câştigat proba. Podiumul a fost completat de maestrul FIDE Adam Radnai (Ungaria). În proba de şah rapid, Marius Ceteraş a ocupat locul 4 cu 5,5 puncte din 7 partide, după maeştrii internaţionali Dan Văsieşiu (România) şi Gergely Aczel (Ungaria), respectiv maestrul FIDE Lehel Vrencian (România), toti cu 6 puncte. Învins în penultima rundă (tot de către Gergely Aczel), şahistul albaiulian a câştigat în ultima rundă în doar 26 de mutări împotriva marelui maestru internaţional Attila Czebe (Ungaria), principalul favorit al turneului.

Radu Ţâmpea. În vârstă de 10 ani, Radu Ţâmpea a obţinut premiul special pentru cel mai bun junior sub 12 ani atât în proba de şah rapid, cât şi în proba de blitz. În plus, în proba de blitz a obţinut 5 puncte, clasându-se pe locul 13 din 73 de participanţi în clasamentul general al seniorilor. A reuşit astfel cea mai bună clasare dintre toţi juniorii sub 18 ani prezenţi la turneu! În proba de şah clasic, Radu Ţâmpea a obţinut locul 2 la categoria juniori sub 12 ani. În proba de şah clasic din openul seniorilor, Radu Ţâmpea reuşit 3,5 puncte din 7 partide, clasându-se pe locul 3 între juniorii sub 12 ani.
 
Turneul de şah clasic al seniorilor a fost câştigat de cel mai bine cotat jucător prezent la Corund, marele maestru internaţional Attila Czebe (Ungaria) cu 6 puncte, urmat de George Scripcaru (România), Albert Bokros (Ungaria), Gergely Aczel (Ungaria), Dan Văsieşiu (România) şi Daniel Cîrjan (România), toţi cu 5,5 puncte.

Revenind la şahiştii albaiulieni, Gheorghe Pleşa şi Răzvan Burja-Udrea, ambii în vârstă de 8 ani, au participat la concursul de copii sub 12 ani, reuşind rezultate destul de bune. Aflaţi la debutul într-o competiţie internaţională pentru copii legitimaţi, cei doi elevi din grupa de începători ai antrenorului Marius Ceteraş, au avut evoluţii curajoase împotriva mult mai experimentaţilor lor adversari. Gheorghe Pleşa a reuşit 3,5 puncte din 7 partide, iar Razvan Burja-Udrea 3 puncte. Turneul copiilor sub 12 ani a fost câştigat de Armand Veress (CS Logic 64 Braşov), urmat de Darius Boeru şi Dragoş Boeru (ambii de la CSS Viitorul Cluj-Napoca).

Antrenorul albaiulian Marius Ceteraş apreciază că „a fost unul dintre cele mai frumoase turnee organizate in Romania in ultimii ani. Sincere felicitari organizatorilor pentru eforturile facute ca participantii sa se simta foarte bine la Corund. Cu siguranta voi reveni si la editiile urmatoare ale festivalului alaturi de un numar si mai mare de sahisti albaiulieni”.
 
 
Foto: Marius Ceteraş
 

CITEŞTE şi:
 
 

Noi reusite pentru sahistii albaiulieni la Festivalul International Ceramica Corund Noi reusite pentru sahistii albaiulieni la Festivalul International Ceramica Corund Noi reusite pentru sahistii albaiulieni la Festivalul International Ceramica Corund Noi reusite pentru sahistii albaiulieni la Festivalul International Ceramica Corund Noi reusite pentru sahistii albaiulieni la Festivalul International Ceramica Corund Noi reusite pentru sahistii albaiulieni la Festivalul International Ceramica Corund Noi reusite pentru sahistii albaiulieni la Festivalul International Ceramica Corund Noi reusite pentru sahistii albaiulieni la Festivalul International Ceramica Corund
Taguri: noi reusite, sahistii albaiulieni, festivalul international, ceramica Corund, Marius Ceteras, Radu Tampea

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>