#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
See EU Later

See EU Later

Revista nr. 347 | 24-06-2016 | Alexandru Mitchievici


23 iunie 2016. Zi istorică pentru Uniunea Europeană. Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană... după 43 de ani de apartenenţă la structurile europene.


Prezenţa la vot a fost foarte mare la acest referendum: 72 la sută, adică 33,5 milioane de alegători. Aşa cum anticipau analiştii rezultatul referendumului a fost la limită.

Votul la 23 iunie 2016:

51,9 % Pentru Brexit - 17.410.742 alegători
48,1 % Pentru rămânerea în UE - 16.141.241 alegători

Dar trebuie făcută o precizare importantă: Anglia spune nu Uniunii Europene, dar nu spune NU Europei. Britanicii s-au săturat de lipsa de performanţă, de incompetenţa şi uriaşa birocraţie a UE, s-au săturat de deciziile impuse peste capul statelor naţionale (limitând suveranitatea naţională a acestora). Practic, prin acest vot, britanicii doresc să decidă singuri modul cum se vor conduce, cum se vor guverna, cum vor fi administrate treburile ţării. Susţinătorii Brexitului au avut câteva teme în campania pentru Brexit, între care foarte importante au fost: contribuţia prea mare a Marii Britanii la Bugetul UE (16 miliarde de euro în 2015) şi numărul mare de imigranţi veniţi din Europa de Est.

De remarcat faptul că pentru rămânerea în UE au votat masiv locuitorii Londrei, locuitorii din Scoţia şi din Irlanda de Nord (dar şi englezii din Gibraltar). În schimb, pentru părăsirea UE au votat locuitorii din Ţara Galilor şi din zonele rurale ale Angliei.

Votul britanicilor arată că trebuie o regândire a structurilor europene: limitarea competenţelor Bruxeles-ului, reducerea Bugetului comun, creşterea puterii guvernelor naţionale, reducerea birocraţiei Bruxelles-ului.

Un lucru e clar în urma acestui Brexit: proiectul european trebuie regândit, redefinit. Visul european nu moare, dar trebuie regândit !
 

*The Sun a dat acest titlu, See EU Later, la aflarea rezultatelor de la refendumul britanic.
 
**Eu nu mă tem de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar mă sperie gândul că Moscova se bucură de acest Brexit.
 
***Aşa cum spunea cineva, referendumurile sunt instrumentele preferate de populişti şi dictatori.
 
 
CITEŞTE şi:
 
Taguri: see EU Later, Brexit, englezii, iesirea, birocratie, incompetenta, Tara Galilor, Scotia, alegatori

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>