#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Vladislav Nevednichy a castigat Openul International al Romaniei la sah de la Alba Iulia

Vladislav Nevednichy a castigat Openul International al Romaniei la sah de la Alba Iulia

Revista nr. 334 | 24-03-2016 | Alexandru Mitchievici


La Alba Iulia s-a încheiat ceea ce s-ar putea dovedi cel mai important eveniment sportiv al anului: Openul Internaţional al României la Şah. Au fost 8 zile de şah de foarte bun nivel tehnic, cu partide foarte disputate, răsturnări de situaţii şi rezultate surpriză.


În deschiderea ultimei runde, a opta, Elisabeta Rusu, elevă în clasa a XII-a la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia a interpretat studiul „Un suspiro” de Franz Liszt.

Şi pentru că a fost ziua lui Mihnea Costachi (cel mai important şahist albaiulian) care a împlinit 16 ani (şi căruia îi spunem şi noi La Mulţi Ani), Elisabeta Rusu i-a oferit o dedicaţie specială la pian în completarea tortului oferit de gazda evenimentului, Hotelul Transilvania din Alba Iulia. Ca un detaliu, Elisabeta şi Mihnea au studiat împreună şahul în copilarie, ei fiind iniţiaţi în şah de regretatul maestru albaiulian Mihail Breaz.
 
 

Radiografia ultimul act al Openului este făcută de Marius Ceteraş, directorul evenimentului: „Partidele de la primele două mese, în care liderii Vladislav Nevednichy (România) şi Stelios Halkias (Grecia) i-au întâlnit pe Bogdan Deac (România) şi Szabo Gergely (România) au fost destul de calme, încheindu-se remiză, astfel că liderii îşi conservau avantajul de o jumatate de punct faţă de cei doi urmăritori. Decisivă pentru stabilirea podiumului devenea astfel partida de la masa 3, în care marele maestru internaţional Andrei Istrăţescu pornea ca mare favorit împotriva juniorului Ştefan Tomici. O victorie i-ar fi adus favoritului principal al Openului victoria în turneu, acesta având coeficienţi de departajare net superiori lui Nevednichy şi Halkias. Însă o mutare neglijentă a lui Andrei Istrăţescu a fost imediat speculata de adversarul său, acesta preluând iniţiativa şi obţinând la final o victorie mai puţin sperată la începutul jocului. Dramatice au fost şi confruntarile de la mesele următoare. Marius Manolache a câştigat cu negrul împotriva lui Alexandru David o poziţie aproape pierdută, Ventzislav Inkiov (Bulgaria) a câştigat în 18 mutări cu Vlad Jianu, după ce marele maestru român a gafat la mutarea 13, Andreas Heimann (Germania) a obţinut victoria împotriva lui Adrian Petrişor după ce a fost în dezavantaj poziţional clar, iar Vasile Sănduleac (Moldova) a câştigat o poziţie complet pierdută impotriva favoritului numărul 2 al turneului: Konstantin Tarlev (Ukraina)”.

Au fost şi câteva întâlniri între localnici: Adrian Sechereş l-a învins pe George Ileană, iar Iustin Ciorgovean l-a învins pe Ovidiu Lupu. Sărbatoritul zilei, Mihnea Costachi, a remizat cu maestrul internaţional Daniel Baratoşi, iar Ionel Miron a fost învins de Cătălin Pătraşcu.

In clasamentul final Vladislav Nevednichy şi Stelios Halkias au strâns 6,5 puncte. Având coeficient de departajare Bucholtz superior, românul Nevednichy a fost declarat câştigătorul competiţiei de la Alba Iulia.
 

Clasamentul final
 
1.Vladislav Nevednichy - 6,5 puncte
2.Stelios Halkias - 6,5 puncte
3.Szabo Gergely - 6 puncte
4.Bogdan Deac - 6 puncte
5.Ştefan Tomici - 6 puncte
6.Marius Manolache - 6 puncte
7.Andrei Istrăţescu - 5,5 puncte
8.Andreas Heimann - 5,5 puncte
9.Vasile Sănduleac - 5,5 puncte.

Reprezentanţii judetului Alba au făcut o figură foarte bună, reuşind urmatoarele punctaje: Adrian Sechereş - 5 puncte, Mihnea Costachi - 4,5 puncte, George Ileană şi Iustin Ciorgovean - 4 puncte, Ionel Miron - 3,5 puncte şi Ovidiu Lupu - 2 puncte.

„Aşa s-a scris istoria primei ediţii a Openului Internaţional al României de la Alba Iulia, un turneu în care şahul s-a îmbinat în mod fericit cu arta, dar şi cu istoria, participanţii din turneu profitând din plin de oportunitatea de a fi prezenţi în Alba Iulia timp de o săptămână, ei făcând repetate vizite la obiectivele turistice din oraşul Marii Uniri şi aflând multe lucruri interesante despre istoria României de la reprezentanţii Muzeului Naţional al Unirii, Muzeului Principia şi Bibliotecii Batthyaneum, care le-au fost alături ori de cate ori au fost solicitaţi pe durata turneului”, mai spune Marius Ceteraş, directorul Openului Internaţional de Şah.
 
 
Openul Judeţului Alba

Openul a fost câştigat de Mihai Vîlceanu (Şah Club Cugir) care a câştigat în ultima partidă, egalându-i la puncte pe linia de sosire pe Andrei Secrieru (CS Universitatea de Vest Timişoara) şi Victor Moga. Vîlceanu i-a depăşit pe cei doi datorită coeficientului de departajare Bucholtz superior.
 

CITEŞTE şi:
 
 
Taguri: Vladislav Nevednichy, a castigat, openul international al Romaniei, sah, Alba Iulia, Andrei Istratescu, Marius Ceteras

Ratari

Criticisme (1)

vn
25-03-2016
Ota...?
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>