#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Un turc de la Poarta a III-a a Cetatii Alba Iulia si-a pierdut capul

Un turc de la Poarta a III-a a Cetatii Alba Iulia si-a pierdut capul

Revista nr. 333 | 14-03-2016 | Alexandru Mitchievici


O statuie de la Poarta a III-a a Cetăţii bastionare Alba Iulia a rămas fără cap. Pur şi simplu i-a căzut capul, la nici 8 ani de la finalizarea restaurării.


Lucrările de restaurare au fost executate timp de mai mulţi ani, din 1998 până în 2008, în mod oficial, fiind inaugurate în prezenţa ministrului Culturii de la acea vreme, Adrian Iorgulescu, vechiul PNL.

Conform ziarului România Liberă din 26 noiembrie 2008, doar Ministerul Culturii a dat pentru restaurarea Porţii a III-a 3.000.000 lei, adică vreo 857.000 de euro.

„Este un moment important, pentru că mai sunt câteva zile până la Ziua Naţională. În ultimii trei ani şi jumătate, am venit de mai multe ori la Alba Iulia, pentru a marca finalizarea lucrărilor la Poarta I şi Poarta a IV-a. Ministerul Culturii s-a implicat financiar şi logistic în acest proiect, cheltuielile ridicându-se la peste trei milioane de lei. Prin această inaugurare, suntem mai bogaţi fiecare dintre noi”, spune România Liberă citându-l pe ministrul Culturii Adrian Iorgulescu.

Cursul din 2008 a fost de 3,55-3,9 lei pentru un euro, dar în anii precedenţi, când s-au făcut o parte din plăţi un euro era 3,1-3,2 lei.

Preţul oficial, public al restaurărilor, mai exact reparaţiilor:
Poarta a II-a - 520.000 euro
Poarta a III-a - 3.000.000 lei (peste 857.000 euro)
Poarta a V-a - 600.000 euro
Toată cetatea - 67.000.000 euro
 
 

Turcul plăteşte?

Revenind la turcul care şi-a pierdut capul... Este un turc care face parte din monumentalul grup statuar de pe Poarta a III-a: Împăratul Carol al VI-lea al Imperiului Habsburgic îi învinge pe otomani şi ia mulţi prizonieri. Mai mulţi turci din ăsta se află acolo încadraţi în sculptura respectivă.

Mi-aduc aminte cum Hava le explica la turiştii de vază din Cetate, cum că fiind luaţi prizonieri li se tăia... bărbăţia. Asta era explicaţia lui Hava pentru miniştri şi ambasadori, atât a reţinut el.

Important de precizat că anul ăsta n-a nins mai deloc, n-a plouat şi că statuia se află într-o zonă unde accesul publicului este interzis, aşadar capul nu a căzut din cauze... umane sau naturale, ci tehnice.

Întrebarea care se pune este: Turcul plăteşte? Ce facem cu capul picat? Pică vreun cap de la Alba Iulia? Tocmai când au început să vină 700.000 de turişti pe an (vorba lui Hava), tocmai acum să-i pice capul?
 
 
CITEŞTE şi:
 
 

Un turc de la Poarta a III-a a Cetatii Alba Iulia si-a pierdut capul Un turc de la Poarta a III-a a Cetatii Alba Iulia si-a pierdut capul Un turc de la Poarta a III-a a Cetatii Alba Iulia si-a pierdut capul
Taguri: un turc, Poarta a III-a a Cetatii, Alba Iulia, si-a pierdut capul, Mircea Hava, restaurarea, reparatii

Ratari

Criticisme (4)

ali
15-03-2016
...sabia nu-l taie!
Raspunde
Max
15-03-2016
E adevarat: Capul plecat sabia nu-l taie, dar asta si-a aplecat capul. Prea mult!
Raspunde
ali
15-03-2016
Sunati-l pe Radu.
Raspunde
daniel
16-03-2016
L-am sunat pe Radu. A spus ca plateste romanul, nu turcul. Romanu' prost, normal!
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>