#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Mihnea Costachi invins de Nigel Short, adversarul lui Kasparov in 1993

Mihnea Costachi invins de Nigel Short, adversarul lui Kasparov in 1993

Revista nr. 334 | 22-02-2016 | Alexandru Mitchievici


În weekendul 19-21 februarie 2016 doi şahişti albaiulieni s-au aflat în Irlanda la invitaţia lui Gabriel Mîrza, un român stabilit în Limerick în anul 1999.


Mîrza a fost jucător de fotbal la Oţelul Galaţi, dar acum este un promotor al şahulului în regiunea irlandeză Munster.
 
 
 
 
Şahistii albaiulieni Mihnea Costachi şi Marius Ceteraş (ambii maeltri FIDE) au susţinut un simultan şi o lectura şahistă la St. Michael's Chess Club din Limerick.

Pentru Mihnea a urmat o mare provocare: a participat la cel mai puternic open şahist organizat anual în Irlanda, Bunratty Chess Festival, o competiţie cu peste 300 de participanţi în cele 4 secţiuni.

În secţiunea Masters a probei de şah clasic, câştigată detaşat de marele maestru internaţional Nigel Short (Anglia), Mihnea Costachi a terminat neînvins. Albaiulianul a înregistrat o singură victorie şi cinci remizae. Cel mai important adversar al juniorului albaiulian în acest turneu a fost marele maestru Gawain Jones (rating FIDE 2629), campionul Marii Britanii din 2012, care a reuşit in extremis la capătul unei partide dominate clar de tânărul şahist albaiulian.
 
 

În proba de blitz (în care este campion naţional de seniori al României), Mihnea a reuşit 6 victorii consecutive în grupa preliminara, după care a urmat eliminarea unui maestru internaţional englez în optimile de finală. Mai mult decât atât, în sferturile de finală Mihnea a trecut de marele maestru internaţional Mark Hebden, de 7 ori campion naţional al Marii Britanii la şah rapid. Mihnea s-a bucurat de simpatia fanilor irlandezi care l-au aplaudat cu frenezie.

În semifinale Mihnea Costachi (antrenorul lui Mihnea Costachi) s-a întâlnit cu o legendă a şahului mondial: Nigel Short, cel care i-a fost adversar lui Gary Kasparov în meciul pentru titlul mondial din anul 1993.

Întâlnirea Costachi-Short ne este descrisă de antrenorul Marius Ceteraş: „Meciul a fost extrem de echilibrat până spre final, când lui Mihnea i-a scăpat o mutare care ar fi dus jocul forţat spre un final de regi şi pioni complet egal. Marele maestru englez a profitat de greşeala juniorului albaiulian, a câştigat un pion şi peste câteva mutări, Mihnea Costachi s-a recunoscut învins. O partidă de care cu siguranţă Mihnea Costachi îşi va aminti multă vreme de acum înainte şi care a confirmat că juniorul albaiulian în vârstă de 16 ani poate lupta de la egal la egal cu orice jucător din lume şi care a deschis drumul spre victoria în turneu englezului Nigel Short, acesta învingâdu-l în finală pe conaţionalul sau Peter Wells.

De notat, în acelaşi turneu, Marius Ceteraş a trecut de grupele preliminarii cu 4 victorii şi 2 remize, una fiind obţinută împotriva finalistului turneului, marele maestru internaţional Peter Wells. Marius Ceteraş a fost eliminat în optimile de finală de către maestrul internaţional Mark Heidenfeld (Irlanda).

După o pauză de 4 săptămâni, Mihnea va participa la Openul Internaţional de Şah al României care va fi găzduit de oraşul Alba Iulia în perioada 16-23 martie 2016.
 
 
Foto: Marius Ceteraş
 
 
CITEŞTE şi:
 
 
 

Mihnea Costachi invins de Nigel Short, adversarul lui Kasparov in 1993 Mihnea Costachi invins de Nigel Short, adversarul lui Kasparov in 1993
Taguri: Mihnea Costachi, invins de Nigel Short, Gary Kasparov, anul 1993, Marius Ceteras, Peter Wells, Bunratty Chess Festival

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>