#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Redescopera Palatul Principilor Transilvaniei... conferinta publica la Alba Iulia

Redescopera Palatul Principilor Transilvaniei... conferinta publica la Alba Iulia

Revista nr. 294 | 16-06-2015 | Alexandru Mitchievici


Joi, 18 iunie, 18.00, la Alba Iulia va avea loc conferința publică Redescoperă Palatul Principilor Transilvaniei, susținută de dr. Adrian Andrei Rusu de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Filiala Cluj-Napoca și dr. Ileana Burnichioiu de la Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.


Conferinţa este organizată de Lions Club Alba Iulia, Rotary Club Alba Iulia și Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis, Universitatea „1 Decembrie 1918” și Primăria Municipiului Alba Iulia, fiind urmată de un tur ghidat la palat împreună cu membrii echipei sale de cercetare.

Lucrările de cercetare de la Palatul Principilor Transilvaniei au început cercetările în 2014 durând până la 1 martie 2015, la solicitarea și cu susținerea financiară a Primăriei Municipiului Alba Iulia (administratorul monumentului), în vederea întocmirii documentației necesare unui viitor proiect de conservare, restaurare și valorificare care să îndeplinească condițiile POR, Axa 5. Importanța istorică a edificiului, de mult timp recunoscută, și descoperirile recente motivează echipa în căutarea soluțiilor pentru continuarea cercetărilor și pentru documentarea lor cu mijloace moderne - după cum precizează Ileana Burnichioiu.

Până în 2014, palatul a fost cu totul inaccesibil orașului și cercetătorilor, iar în perioada următoare, din motive de protecție a persoanelor, șantierele vor permite numai un acces limitat. În acest interval, dintre șantiere, pentru prima oară se va prezenta public palatul și descoperirile din iarnă: picturi și tencuieli decorative unicat în Transilvania, piese sculptate, părți de arhitectură vechi considerate cu totul dispărute, etape de construcție și decorare de la roman la baroc și rococo - mai spun membrii echipei de cercetare de la Palatul Principilor.

Dr. Ileana Burnichioiu precizează: ansamblul actual reprezintă cu aproximație 2/3 din ceea ce a fost reședința principilor Transilvaniei (1541-1703) care avea atunci construcții ordonate în jurul a trei curți rectangulare, ce includeau și urme de la construcții romane și medievale. În secolul al XVIII-lea, administrația habsburgică i-a adus modificări importante: i-a tăiat legătura cu cea de-a treia curte (acum Palatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice) și cu catedrala medievală alăturată, i-a reconstruit părți ruinate și a recompartimentat spații distrugând astfel urmele Sălii Dietei și ale Tablei princiare, și punându-l în final în slujba armatei. Apoi, locul Arsenalului și Cazarmei Artileriei din timpul habsburgilor a fost luat de Regimentul 91 Infanterie (1919), sub administrația românească. După 1956, aici s-a aflat batalionul 167 „Drumuri și Poduri”. Ca urmare a folosirii intense și a modificărilor neadecvate din secolele XVIII-XX, edificiul a căpătat un aspect sobru, auster, neatractiv din punct de vedere turistic. Cercetarea lui direcționată spre toate sursele disponibile, restaurarea, regăsirea unor noi funcțiuni și deschiderea către oraș ar trebui să-i schimbe cu totul imaginea publică în câțiva ani. Toate acestea înseamnă multă implicare!
 
 
Clubul Lions şi Clubul Rotary

Misiunea Cluburilor Lions și Rotary este crearea şi menţinerea unui spirit de înțelegere între toţi oamenii prin oferirea voluntară de sprijin umanitar, celor aflați la nevoie. Membrii Lions și Rotary contribuie zi de zi la realizarea acestei generoase misiuni prin implicarea în comunitate şi prin cooperare cu alte cluburi din țară și de peste hotare, ne spun membrii echipei de cercetare de la Palatul Principilor.

Lions Clubs International a luat naștere în 1917, în Statele Unite ale Americii, la iniţiativa lui Melvin Jones. Lions este reprezentată în peste 200 de țări și regiuni geografice, cu peste 45.000 de cluburi și peste 1.400.000 de membri.

Primul club Rotary din lume a luat fiinţă in Statele Unite ale Americii, în anul 1905, la iniţiativa lui Paul Harris, un avocat care a reuşit să grupeze într-un club profesional diverse personalităţi. Astăzi există 33.000 de cluburi Rotary, în peste 200 țări și regiuni geografice și peste 1.200.000 de membri.
 
 
 

Redescopera Palatul Principilor Transilvaniei... conferinta publica la Alba Iulia Redescopera Palatul Principilor Transilvaniei... conferinta publica la Alba Iulia Redescopera Palatul Principilor Transilvaniei... conferinta publica la Alba Iulia
Taguri: redescopera, palatul, principilor, Transilvania, conferinta, publica, Alba Iulia, Ileana Burnichioiu, A.A. Rusu

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>