#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Cea mai importanta expozitie de la Alba Iulia din ultimii 150 de ani

Cea mai importanta expozitie de la Alba Iulia din ultimii 150 de ani

Revista nr. 291 | 27-05-2015 | Alexandru Mitchievici


În perioada 4 iunie-12 iulie 2015 Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia găzduieşte expoziţia Aurul şi Argintul Antic României, care propune publicului 1.000 de piese provenind din 32 de instituţii muzeale din ţară.


În conferinţa de presă de prezentare a acestui eveniment, directorul muzeului albaiulian, arheologul Gabriel Rustoiu, a declarat: „Este cea mai importantă expoziţie din ultimii 150 de ani de la Alba Iulia”.

Vernisajul expoziţiei itinerante Aurul şi Argintul Antic României a avut loc la Bucureşti în ziua de 19 decembrie 2013.

Cu acest prilej, publicul albaiulian va putea vedea 4 dintre cele 14 brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (recuperate de poliţiştii români), de asemenea Tezaurul de la Pietroasa (cunoscut publicului sub numele de Cloșca cu puii de aur), precum şi piesele care fac parte din Tezaurul de la Căpâlna, kosoni dacici ş.a.m.d.

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia oferă în acestă expoziție 13 artefacte, printre care și colierul din aur cu 27 pandantive rombice datând din secolul al II-lea î.Hr., sustras în anul 2013 de braconierii arheologici din cetatea dacică de la Căpâlna.

Coordonatorii expoziției sunt dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Național de Istorie a României, și dr. Rodica Oanță-Marghitu, șef secție Cabinet Numismatic și Tezaur Istoric din cadrul muzeului.

După Bucureşti, expoziţia a trecut pe la Timişoara, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş. După Alba Iulia vor urma oraşele Sfântu Gheorghe, Buzău și Craiova.

Din păcate, centralismul românesc funcţioneată încă: cea mai mare parte a aurului dacic se află la Bucureşti, dar acum revine acasă... în Ardeal, mai exact la Alba Iulia.
 
 
DE NOTAT: Pentru securitatea acestor piese la Alba Iulia, peste 1.000 la număr, se plăteşte 12.000 lei noi (adică peste 27.000 euro) şi aici nu intră poliţia comunitară din Alba Iulia.
 
 
* Expoziția va fi deschisă în perioada 4 iunie-12 iulie 2015, putând fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10.00-19.00.
 
 
 
Taguri: importanta, expozitie, Alba Iulia, ultimii, 150, kosoni, bratari, dacice, Pietroasa, closca, puii, aurul, argintul

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>