#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Ion Gavrila Ogoranu... Luptam pentru voi, frati romani, si pentru copiii vostri. Si vom birui

Ion Gavrila Ogoranu... Luptam pentru voi, frati romani, si pentru copiii vostri. Si vom birui

Revista nr. 291 | 28-05-2015 | Alexandru Mitchievici


În timpul prigoanei comuniste Ion Gavrilă Ogoranu a lăsat câteva bonuri care ar trebui să intre în cărţile de istorie.


Crezând până la capăt în Dumnezeu, în neamul românesc şi în venirea salvatoare a americanilor, Ion Gavrilă Ogoranu scrie într-unul din aceste bonuri: „Luptăm pentru voi, fraţi români, şi pentru copiii voştri. Şi vom birui!”.

În timpul fugii sale prin munţi, Ion Gavrilă Ogoranu lăsa bonuri către autorităţi în care explica faptul că a luat (din stânile sau casele pe care le-a găsit) anumite bunuri (caş, brânză, făină, slănină etc) pentru ca ciobanii de la stână sau proprietarii caselor din munţi să nu aibă de suferit din partea autorităţilor comuniste pentru presupusul fapt că ar fi sprijinit „bandiţii” care luptă împotriva regimului comunist („uneltire contra ordinii socialiste”). Toţi aceşti „bandiţi” erau în fapt patrioţi români care făceau parte din grupările de rezistenţă - anticomuniste - din munţi.

Luptătorul anticomunist Ion Gavrilă, numit Ogoranu sau Moşu, a stat ascuns de autorităţile comuniste timp de 30 de ani.
 
 

Ion Gavrilă Ogoranu - scurt istoric
 
După instaurarea comunismului, Ion Gavrilă Ogoranu s-a ascuns timp de 30 de ani, fără a fi capturat de securişti. Prinderea sa a fost posibilă datorită unei trădări. În 1946 a început să organizeze un grup de rezistenţă anti-comunistă...

În 1951, Tribunalul Militar din oraşul Stalin (aşa cum era numit Braşovul atunci) l-a condamnat la moarte pe Ion Gavrilă Ogoranu în contumacie (în lipsă).

Ca şi mulţi alţi luptători anticomunişti din România, Ogoranu aştepta să vină americanii eliberatori, să înceapă un război cu ruşii pentru eliberarea Europei de Est.

După cum se ştie americanii n-au mai venit, iar grupurile de luptători (inclusiv cel al lui Ion Gavrilă Ogoranu) au fost distruse rând pe rând.

Ogoranu a fost capturat în 1976 în urma unei trădări. După ce a fost anchetat 6 luni de Securitatea lui Ceauşescu, Ogoranu a fost eliberat în mod surprinzător. Unii istorici spun că eliberarea s-a făcut în urma intervenţii politice la cel mai înalt nivel: preşedintele american Richard Nixon ar fi cerut eliberarea lui Ogoranu.

Chiar dacă a fost eliberat, Ion Gavrilă Ogoranu a rămas în vizorul Securităţii până în 1989 (dar foarte probabil şi după Revoluţia anticomunistă). Ogoranu a lucrat ca muncitor şi apoi tehnician la IAS Miercurea Sibiului până la momemntul pensionării.
 
Ion Gavrilă Ogoranu s-a născut la 1 ianuarie 1923 la Gura Văii, comuna Recea, județul Făgăraş. S-a stins la 1 mai 2006 la Galtiu, județul Alba.
 
 
Sursa foto: CNSAS (prin bunăvoinţa istoricului Liviu Pleşa)
 
 
 
Taguri: luptam, pentru, voi, frati, romani, pentru, copiii, vostri, vom birui, Ion Gavrila Ogoranu, Alba Iulia, Galtiu, judetul, Alba

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>