#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Ministrul Sanatatii da un raspuns public in privinta starii de sanatate a populatiei Sebesului afectate de firma Kronospan

Ministrul Sanatatii da un raspuns public in privinta starii de sanatate a populatiei Sebesului afectate de firma Kronospan

Revista nr. 286 | 24-04-2015 | Alexandru Mitchievici


Senatorul de Alba Alexandru Pereş a formulat o nou întrebare privind starea de sănătate a populaţiei municipiului Sebeş în raport cu poluarea produsă de SC Kronospan SA.


Întrebarea senatorului Alexandru Pereş: „Are Ministerul Sănătăţii capacitatea şi capabilitatea de a interveni direct şi tranşant în vederea realizării unui nou Studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei din municipiul Sebeş, ca urmare a producerii de formaldehidă, încă din anul 2007 ?”
 
Răspunsul ministrului Sănătăţii la întrebarea senatorului Alexandru Pereş:

„Proiectul noii instalaţii de producere a formaldehidei cu capacitatea de 60.000 tone pe an a fost iniţiat în anul 2007 şi avizat de Direcţia de Sănătate Publică în baza unui studiu de impact asupra stării de sănătate întocmit de Institutul de Sănătate Publică Timişoara, Institutul de Sănătate Publică Tg. Mureş şi Centrul de Mediu şi Sănătate Cluj-Napoca. Investiţia nu s-a construit până la finele anului 2014, motiv pentru care, la solicitarea beneficiarului (SC Kronospan) de obţinere a autorizaţiei de mediu, Direcţia de Sănătate Publică Alba a solicitat în cadrul Comisiei de Analiză Tehnică un nou studiu de impact pe starea de sănătate cu următoarele argumente:
-schimbări legislative de sănătate publică de la data demarării proiectului (2007) şi până în prezent;
-vechimea studiului de impact pe starea de sănătate întocmit în anul 2007;
-implementarea Regulamentului U.E. 605/ 2014 conform căruia formaldehida a trecut de la substanţă potenţial cancerigenă la substanţă cancerigenă:
-anexa la Notificarea nr. 323/11.07.2014 şi Referatul de evaluare 323/ 11.07.2011 emise de DSP Alba prin care s-a cerut ca la implementarea proiectului să se efectueze prin instituţii abilitate monitorizarea expunerii neprofesionale la formaldehidă;

SC Kronospan a făcut demersuri la Institutul Naţional de Sănătate Publică pentru acest nou studiu de impact, în momentul de faţă, societatea urmând să completeze documentaţia depusă pentru efectuarea studiului de impact asupra sănătăţii.
 
Cu stimă,
ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu”.
 
 
 
Taguri: ministrul, sanatatii, senator, Alexandru Peres, starea, sanatate, populatia, Sebes, firma, Kronospan

Ratari

Criticisme (2)

ALEXANDRU GIDALI
24-04-2015
la așa intrebare așa răspuns.N-aaaam priceput nimic,nici că se face .nici că nu se face o instalație de produs 20 000 de litri de substantă cancerigenă pe zi.Corect era o intrebare și un studiu care să răspundă dacă de la punerea in funcțiune aa peimei instalații de formaldehidă,instalație probabil de productivitate mai mică,cum a evoluat incidența numărului de boli canceroase la populația din zona de contact cu vaporii de formol.
Raspunde
cristian
24-04-2015
Ministerul și DSP-ul se fac vinovați pentru indiferență și ignoranță în privința efectelor poluării asupra sănătății oamenilor, căci trebuia de mult să se autosesizeze, înainte să înceapă protestele în Sebeș.
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>