#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Exponatul lunii ianuarie, o diploma de innobilare emisa de principele Gheorghe Rakoczi II

Exponatul lunii ianuarie, o diploma de innobilare emisa de principele Gheorghe Rakoczi II

Revista nr. 272 | 12-01-2015 | Alexandru Mitchievici


Marți, 13 ianuarie 2015, ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va are loc un nou eposid din seria Exponatul lunii. Exponatul lunii ianuarie este diploma prin care principele Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi al II-lea, îl înnobila în anul 1649 pe Ștefan Stoia din Ciugud.


Înnobilarea românilor transilvăneni s-a făcut în special pentru servicii militare, care s-a desfăşurat cu deosebire în perioada Principatului autonom (mijlocul secolului XVI – sfârșitul secolului XVII). Istoricii au identificat până în prezent peste 1.000 de diplome de înnobilare pentru etnicii români, dintre care doar circa 20 au fost recompensați pentru merite culturale.

Reprezentanţii muzeului albaiulian precizează că diploma care va fi expusă a fost emisă de principele Gheorghe Rákóczi al II-lea, în 14 februarie 1649, pentru Ștefan Stoia din Ciugud și aparține acestei categorii rarisime, de înnobilări pentru merite culturale. Alături de aceasta se mai pot aminti două astfel de acte destinate unor remarcabile personalități ale vieții religioase românești, originare de asemenea din localități învecinate cu Alba Iulia: protopopii Gheorghe din Daia și Ioan Zoba din Vinț, înnobilați în 1664.

Documentul este redactat în limba latină, pe pergament, cu imaginea blazonului redată color în spațiul anume destinat și cu două inițiale ornate, dar lipsit de sigiliu, care s-a pierdut. Pe verso mențiunea notată în momentul prezentării diplomei în adunarea din 9 iunie 1649 a nobililor din comitatul Alba, desfășurată la Aiud. Acest apendice reprezintă certificatul de valabilitate și autenticitate al documentului, aproape la fel de important ca semnătura și sigiliul principelui, căci, fără acceptul celorlalți nobili, decizia de înnobilare nu putea intra în vigoare – ne spun reprezentanţii muzeului.

Reprezentanţii muzeului mai informează că nu se cunosc împrejurările în care diploma a ajuns în colecția muzeului albaiulian. În anii ’90 ai secolului trecut ea a beneficiat de restaurare, iar în prezent aparține categoriei tezaur a bunurilor de patrimoniu cultural național.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Național al Unirii din Alba Iulia.
 
 
 
 
 
Taguri: exponatul, lunii, ianuarie, diploma, innobilare, emisa, principele, Gheorghe Rakoczi II, Alba Iulia, muzeul, unirii

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>