#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Vali Serban, interviu despre Festivalul de Muzica Folk Ziua de Maine

Vali Serban, interviu despre Festivalul de Muzica Folk Ziua de Maine

Revista nr. 271 | 06-01-2015 | Alexandru Mitchievici


Vali Şerban, cel de la care a pornit Festivalul Concurs Naţional de Muzică Folk Ziua de Mâine de la Alba Iulia a vorbit ziarului editat în cadrul festivalului albaiulian la împlinirea a 10 ani de existenţă.


Interviu cu folkistul albaiulian Vali Şerban, directorul Festivalului Ziua de Mâine:
 
-Vali Şerban, îţi vorbesc astfel pentru că tu mi-ai cerut acest mod de adresare: ce s-a întâmplat cu laureaţii concursului din cadrul Festivalului Naţional de Muzică Folk „Ziua de Mâine” ?
-Foarte interesant, în primul rând, conform regulamentului festivalului, nimeni nu poate concura a doua oară dacă a câştigat Marele Premiu al Festivalului. Aşadar avem 9 câştigători în 9 ediţii, iar faptul că 6 dintre ei vor susţine recitaluri în galele de vineri, sâmbătă, duminică ne arată că mai mulţi dintre cei care au câştigat au reuşit în aceşti ani să păstreze legătura cu scena muzicii folk. Acest lucru ne dă o satisfacţie! Şi dacă era numai un concurent care să-şi asume cariera de muzician, pentru noi era un câştig.

E un câştig cert şi pentru festival şi pentru muzica folk, pentru cea de-a şasea generaţie a muzicii folk… şi am în vedere şi faptul că pe aceştia i-am întâlnit în multe spectacole din ţară, nu doar la Alba Iulia, ca invitaţi. Laureaţii de la festivalul albaiulian sunt activi ca nume de scenă.

-Cum ai aprecia evoluţia publicului albaiulian în cei 9 ani de la debutul Festivalului ?
-Eu nu cred că publicul a evoluat cumva de la liniştea aceea… vecină cu indiferenţa spre o stare de extaz absolut. A fost de la început un public pe măsura marilor nume care i-au fost oferite pe această scenă, deci Festivalul „Ziua de Mâine” îi lipsea pur şi simplu.

-Am remarcat că vin familii întregi: bunici, părinţi, copii… Schimbând puţin, să-mi spui te rog cum îi vezi pe toţi aceşti artişti care au cântat la Alba Iulia în ultimii 9 ani. La Alba Iulia au fost cele mai mari nume ale folkului românesc în aceşti ani…
-Nu aş spune cele mai mari nume, ci toate numele fundamentale, importante şi semnificative ale folkului au fost la Alba Iulia, este exact ceea ce ne-am propus încă de la bun început.

-Tu eşti subiectiv, fără îndoială, dar totuşi te întreb: Care este locul Festivalului Naţional de Muzică Folk „Ziua de Mâine” ?
-Foarte clar… Trebuie să îţi spun sincer. Eu ştiu care este rolul Festivalului „Ziua de Mâine”, dar nu e frumos să-l plasez undeva în galeria festivalurilor naţionale, însă este important ceea ce au declarat marile nume ale folkului şi oamenii din presă care au venit la festival, şi anume: „Festivalul Ziua de Mâine a devenit de câţiva ani cel mai important festival de gen din România”.

-Unde vezi sau cum vezi Festivalul „Ziua de Mâine” peste încă 10 ani, în 2024?
-M-aş bucura să-l văd şi peste 10 ani, iar răspunsul meu este foarte simplu: atunci ar fi cel mai puternic festival de folk din Europa!
 
-În numele ziarului Festivalului „Ziua de Mâine” îţi spun La Mulţi Ani, îţi mulţumesc şi sper să ne întâlnim în 2024 să facem un alt interviu…
-Ideea e că până peste 10 ani eu vreau să ne vedem din an în an, pas cu pas, să ne măsurăm cu obiectivitate paşii…
 
 
Interviu acordat ziarului Festivalului de Muzică Folk „Ziua de Mâine” (a consemnat Iulian BROK)
 
 
 
 
Taguri: Vali Serban, folkist, interviu, festival, muzica, folk, ziua de maine, 2014, 10 ani, idee

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>