#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Florin Sasarman vorbeste despre folkul din Alba Iulia si Ardeal

Florin Sasarman vorbeste despre folkul din Alba Iulia si Ardeal

Revista nr. 267 | 12-12-2014 | Alexandru Mitchievici


Festivalul de Muzică Folk Ziua de Mâine de la Alba Iulia a împlinit 10 ani. Cu acest prilej Florin Săsărman, directorul Bistriţa Folk, un prieten al Festivalului de Muzică Folk Ziua de Mâine de la Alba Iulia, a acordat interviul de mai jos...

- Am în minte nişte imagini cu dvs, cu Vali Şerban, Hans Knall.... era în 2005 la prima eidiţie a Festivalului Ziua de Mâine.
- Parcurgând cei 10 ani de existenţă ai Festivalului Ziua de Mâine, pot să vă spun că parcurg aceşti ani din viaţa mea, ultimii 10 ani din urmă. Am fost martorul însămânţării ideii de festival folk la Alba Iulia înainte de 2005.
În 2002 am pornit Bistriţa Folk în care Vali Şerban a fost un mare sprijin, real, viu, al acelui festival... şi atunci am creat această axă Bistriţa-Alba Iulia pe care se sprijină folkul în Adreal. Aş crea chiar un triunghi al folkului din Ardeal... cu vârful în Cluj, mai exact la Dirigenţa de Bizanţ...
În acest context am fost unul din locuitorii Zilei de Mâine şi am văzut cu ochii mei fiecare treaptă care s-a pus pentru a ridica, pentru a creşte Festivalul de Folk de la Alba Iulia.

- Cum vedeţi folkul românesc în anul 2014?
- Încă sunt ani de linişte în folk. În ultimii 10 ani lucrurile s-au alezat pe un făgaş pe care nu se mai pot schimba... Vechilor generaţii de folkişti li se adaugă noile generaţii, şi dacă generaţia de mijloc nu s-a ridicat la nivelul primelor generaţii, nu ne rămâne decât să sperăm că generaţia care se va naşte acum se naşte în concursuri la festivaluri de profil, va reuşi acest lucru.

- Ce muzică ascultaţi acasă?
- Fiind mai mult om de teren, ascult radioul sau albume  de muzică folk. Îmi sunt nelipsite albumele Lereennei McKennett sau ariile Sarei Brightman. Când sunt acasă ascult şi reascult muzica confraţiilor mei, pentru că mai noi sau mai vechi, am nevoie de muzica lor în Diligenţa de Bizanţ, o emisune sin anul 1995...

- De ce aţi aderat la ideologia folkului ?
- Am iubit poezia din primii ani de şcoală şi pentru acest lucru trebuie să mulţumesc învăţătoarei mele Teodora Dascăl, (apropo de faptul că Raul Cârstea cântă un superb poem al lui Virgil Carianopol: Învăţătoarea mea din sclasa I) şi profesorii de mai târziu... Când am auzit această poezie cântată de folkişti am ştiut că trebuie să fac şi eu în această viaţă... pentru că de cântat cântam din copilărie la toate serbările din satul meu.  
 
Interviu acordat Ziarului festivalului Ziua de Mâine (a consemnat Iulian Brok)
 
*Foto: Florin Săsărman, Hans Knall, Vali Şerban, Festivalul Ziua de Mâine, Alba Iulia, 2005
 
 
 
Taguri: Florin Sasarman, Bistrita, ziua de maine, vorbeste, muzica, folkul, Alba Iulias, Ardeal

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>