#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
200 de ani de la nasterea lui Frederic Chopin

200 de ani de la nasterea lui Frederic Chopin

Revista nr. 22 | 01-03-2010 | Alexandru Mitchievici

Compozitorul şi pianistul Frederic Chopin s-a născut la 1 martie  1810 în Zelazowa Wola, o localitate din regiunea poloneză Mezovia. Familia sa are o dublă origine, poloneză şi franceză, iar cele două culturi l-au revendicat permanent...
Familia Chopin (Szopen, în anumite documente, înscrisuri etc) se mută la Varşovia, unde datorită talentului său muzical uşor de remarcat, reputaţia copilului Chopin îi apelativul de „al doilea Mozart”. La vârsta de şapte ani era deja autorul a două poloneze. În august, la trei săptămâni după absolvirea Conservatorului din Varşovia, Chopin îşi face debutul la Viena (un debut strălucitor), unde susţine aici două recitaluri de pian şi primeşte multe critici favorabile.
În noiembrie 1830, Chopin părăseşte Varşovia pentru concerte în Europa de Vest, neavând să se mai întoarcă pe meleagurile ţării natale.
La Paris, Chopin face cunoştinţă cu unii dintre cei mai reputaţi pianişti ai vremii, dintre care Friedrich Kalkbrenner, Ferdinand Hiller şi Franz Liszt, formând totodată prietenii cu compozitori precum Hector Berlioz, Felix Mendelssohn, Charles-Valentin Alkan şi Vincenzo Bellini; un alt contemporan, compozitorul german Robert Schumann, spune despre Chopin că este „un geniu”.
Chopin a avut o relaţie zbuciumată cu celebra scriitoare George Sand, de care se desparte după 10 ani.
Prolificul compozitor s-a stins la 17 octombrie 1849 la Paris.

*Interesant este că în Alba Iulia există un Liceu de Muzică şi Arte Plastice, dar în oraş nu va fi nici un eveniment care să marcheze cele două secole care au trecut de la naşterea compozitorului şi pianistului polonez...
 

Taguri:200 de ani, nasterea, lui, Frederic Chopin, compozitor, pianist, Polonia

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>